Bővíti nyírbátori gyárát a Diehl Aircabin Hungary

Nyírbátor

Mintegy 3,7 milliárd forint értékű beruházással bővíti kapacitását a Diehl Aircabin Hungary német légiipari beszállító vállalat Nyírbátorban. A kormány támogatásával megvalósuló fejlesztés 230 új munkahelyet eredményez.

3,7 milliárd forint értékű beruházással tovább bővíti nyírbátori telephelyét a repülőgép-alkatrészeket gyártó német tulajdonú Diehl Aircabin. Az 1902-ben alapított, máig családi tulajdonban lévő vállalat beruházása nyomán 230 új munkahely jön létre, új épületeket építenek, gépeket szereznek be. A Diehl Aircabin vállalatcsoportnál mintegy 16 000 munkavállaló fejleszt, gyárt és forgalmaz Diehl-termékeket, több mint 80 helyszínen, körülbelül húsz országban és négy kontinensen. Árbevételük a tavalyi év során több mint hárommilliárd euró volt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a magyar kormány 1,38 milliárd forint támogatást biztosít a fejlesztéshez.

A Diehl Aerosystems 2011-ben kezdte meg termelési kapacitásának kiépítését Magyarországon, egy leányvállalat megalapításával. A Nyírbátorban található Diehl Aircabin Hungary Kft. jelenleg több mint 500 munkavállalót foglalkoztat, és körülbelül 30 millió euró éves forgalmat bonyolít. Legnagyobb megrendelőjük az Airbus és az A320-as gépcsalád, melyek számára ajtó- és ajtókeret-burkolatok, valamint klímavezetékek mellett a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéhez, az A380-hoz is készít alkatrészeket Nyírbátorban. 2016-ban Magyarországon a légi- és űrjármű-gyártás és -javítás termelési értéke 34,2 milliárd forintot ért el, ami 10,9 százalékos növekedésnek felel meg 2015-höz képest.

A német tulajdonú vállalat figyelmet fordít arra, hogy munkavállalói naprakész szaktudással rendelkezzenek. A Debreceni Egyetem duális képzési programjában is részt vesznek: a nyírbátori üzemben a hallgatók gyakorlati oktatás keretében ismerkedhetnek meg a legmodernebb gyártási technológiákkal.

A nyilvános cégadatok szerint a Diehl Aircabin Hungary Kft. 2016-ban 22,4 millió euró értékesítési árbevételt ért el, az egy évvel korábbi 16,2 millió euró után. A cég tavaly 670,7 ezer euró nyereséget könyvelhetett el.