Borbár és időszaki tárlatok a tokaji világörökségi bormúzeumban

Tokaj

Fiataloknak és időseknek egyaránt vonzó állomás lehet egy tokaji látogatás alkalmával az elmúlt év végén megnyílt világörökségi bormúzeum. A kiállítás nemcsak a borról és annak készítéséről, hanem a tájról és az emberekről is szól. Rendszeresek az időszaki tárlatok, és nemrégiben borbárt is nyitottak.

Közel 650 millió forintból készült el a világörökségi bormúzeum Tokajban, a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ kialakításának harmadik ütemeként. Tokaj Város Önkormányzata európai uniós támogatással végezte el a régi, romos Serház épületének fejlesztését, teljes felújítását és rendbetételét. Itt található immár a Világörökségi Borterületek mai kor igényeinek megfelelő kiállítóhelye.

A bormúzeum összesen 2000 négyzetméteren mutatja be a Föld tíz világörökségi borterületét, köztük a Tokaji Borvidéket is, de ezen túlmenően az érdeklődők Tokaj város helytörténetét is megismerhetik majd.

Tóth G. Péter, az intézmény tárlatának kurátora mondta, hogy alapvetően az utazás élményét szeretnék megadni a világörökségi bormúzeumba érkező vendégeknek. A kiállításnak van egy európai léptéke, amiben a világörökségi borterületeket mutatják be, ezen belül kap kiemelt helyet Tokaj-Hegyalja. – Az utazás élményét pedig úgy szeretnénk megadni, hogy hol egy gyalogtúrához, hol egy kerékpáros túrához igazítottuk mindazt, amit tudni kell a térségről − fogalmazott. De van lehetőség egy Fiat kisautóval utazni, vagy pedig egy léghajóval felemelkedni Tokaj fölé. Ezt az élményt egy légi felvétel segítéségével élhetik át a látogatók.

 

A hegyaljai táj bemutatása is fontos része a kiállításoknak, ezt különböző vizuális módszerekkel teszik lehetővé. Az egyik lehetőséget a számítógépes játékok adták, de nagyméretű fotókkal és grafikákkal is szemléltetik. A bor, az ember és a táj kapcsolata az, amit itt egybefogtak.

A Tokaji Múzeum és Világörökségi Bormúzeum rendszeresen szervez időszaki tárlatokat is. Legutóbb – május közepén – a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum történelmi pipákat bemutató vándorkiállítása érkezett Tokajba, valamint a város főterén álló épületben megnyílt a Tokaj Reneszánsz − Tokaji Nagy Borok Egyesület első Tokaji Borbárja is.

Fotó: Tokaji Múzeum és Világörökségi Bormúzeum/Facebook