Bódvalenke a kortárs európai roma festészet bemutatóhelye

freskófalu

Kültéri freskóiról vált világszerte híressé Bódvalenke. A 200 lelkes borsodi falu lakói hosszú ideje elszigetelten, munka nélkül, mélyszegénységben élnek. A hét éve indult Bódvalenke Freskófalu projekt azonban jelentős változást hozott a falu életében. 

Bódvalenke a kortárs európai roma festészet bemutatóhelye, a festőművészek a házak falára festették képeiket, így jött létre egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma teljesen egyedülálló szabadtéri kiállítás.

Évről évre több ezer érdeklődő látogat el a faluba, hogy megcsodálja ezt az egyedülálló művészeti projektet, mellyel Bódvalenke mára világhírűvé vált. A hatalmas érdeklődés ellenére a turisztikai infrastruktúra hiánya miatt a helyiek egyelőre nem tudtak a turizmusból olyan mértékben profitálni, ami valódi áttörést hozhatott volna a falu számára.

Ezért az idei évtől a Bódvalenke Freskófalu projekt elsődleges célja a falu turisztikai fejlesztése, az ideáramló turizmus lehetőségeinek kiaknázása. Ez elsősorban olyan fejlesztési programok megvalósítását jelenti, amelyek – a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett – biztosítják a faluba érkező turisták megfelelő ellátását, a programok kialakítását is. A turisztikai termékkoncepció megvalósításán, a turisztikai fejlesztések beindításán és a turistaszám növelésén a nemrég megalapított Bódvalenke és Környéke TDM Egyesület dolgozik majd.

Az egyesület célja a legújabb turisztikai trendeket kielégítő, szakmailag is sikeres szolgáltatás-portfólió kialakítása. Kiemelten fontosnak tartják a régiós és határon túli partnerségek kiépítését, valamint a környék meghatározó turisztikai célpontjaival való együttműködést – nyilatkozta Urfi Máté, a Bódvalenke és Környéke TDM Egyesület menedzsere.

A Bódvalenkére irányuló turizmus olyan gazdasági erőforrást és egyben kitörési lehetőséget jelent a falu számára, amely nagyban hozzásegítheti a lakókat a mindennapi túléléshez és hosszú távon az anyagi függetlenséghez is.

Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője azt mondta, freskófalujuk kivételes élményt jelent, hiszen a látogatók túlnyomó része itt találkozik először testközelből a cigány kultúrával. Látogatásuk során betekintést kapnak a cigányság kultúrájába és szokásaikba, s ezzel jobban megismerik az itt élő emberek mindennapjait is. A Bódvalenke Freskófalu egyedi programokat kínál a turistáknak: szabadtéri tárlatvezetés a faluban, közös főzés, étkezés a helyi családoknál, zene és tánc az asszonykórussal vagy a gyerekbandával, kirándulás és gombászás a környékbeli erdőben és a lápon.

A Freskófalu projekt 2009-ben kezdődött. Bódvalenkére, egy eldugott, nagyon szegény északkelet-magyarországi faluba cigány festőművészeket hívtak meg: tervezzenek murálokat freskókat) a házak falára. A szervező Pásztor Eszter úgy gondolta, így a művészet erejével küzdhetnek az előítéletek ellen, továbbá a vidéki turizmus fellendítésével hozzásegíthetik a falut ahhoz, hogy kiemelkedjen a mélyszegénységből.

A Freskófalut a falfestmények világhírűvé tették. A projekt eredményeit az elmúlt években számos díjjal ismerték el. A Bódvalenke Freskófalu 2011 júniusában elnyerte az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díját. Ugyanebben az évben a Magyar Képregény Szövetség Pásztor Eszter projektvezetőt „Magyarország Szuperhősévé” választotta. A 2013 nyarán rendezett Európai Roma Fórumon a European Roma Grassroots Organisation vezetője, mint kiváló gyakorlatot említette a Freskófalu projektet. Ugyanebben az évben a SozialMare társadalmi innovációs pályázatának közönségdíját is elnyerte a Bódvalenke Freskófalu.

fotó: http://www.childrensnutritionfund.org/