Bódi Margó köszöntője

Az élet, pontosabban a súlyos betegségek olyan helyzet elé állítottak engem és a férjemet, Bódi Gusztit, hogy azonnali és drasztikus életmódváltásra kényszerültünk. Sajnos mindketten cukrosok vagyunk, ezért éppen a tipikus roma ételekről kényszerültünk lemondani. Nálunk már nincs pörkölt nokedlivel, nem sütünk zsíros húsokat, teljesen elhagytuk a tésztaféléket és a fehér kenyeret. A friss zöldsaláta viszont a mindennapos étkezésünk része lett. Ettől nem csupán egészségesebbnek érzem magam, hanem látható az eredménye is: 12 kilót fogytam tavaly március óta.

   Ehhez nemcsak az étkezésünket kellett átállítani, hanem a mozgást is a napi rutin részévé tenni. Minden áldott nap 5,5 kilométert kocogok, a megszokott útvonalamon Erzsébetről Kispestre, és ezen a szakaszon még lépcsősorok is erősítik a kardióhatást. Mindezeken felül ott van még az itthoni teendők ellátása, a bevásárlás – ezért, ha este ránézek a telefonomra, mindennap „megvan” a tízezer lépés.

   Őszintén meg kell mondanom, hogy nehéz volt elhagyni a régi életmódunkat, és a váltást az egész családunk megsínylette, főként a gyerekek. De be kellett látnunk, hogy a korábbi étkezési szokásaink okozták a bajokat, és Guszti, aki azelőtt sosem evett görög salátát, mert azt mondta, nem eszik gyepet, most egy egész tál zöldséget elfogyaszt.

   Talán az édességekről volt a legnehezebb lemondani. Nekem a zserbó a kedvencem, de már ez is múlt idő. Most meggyes müzlit viszek magammal a fellépésekre, hogy gyorsan jussak egy kis kalóriához, és ha nagyon kínoz az édesség iránti vágy, akkor egy krémes édességet készítek tejhabos kávéból, édesítővel, vagy pedig cukormentes turmixot.

   Az is része az életmódváltásunknak, hogy nem vállalunk éjfél után fellépést. Ami viszont változatlan maradt, hogy már 19. éve két-három hónapra elutazunk Thaiföldre. Imádjuk ezt a helyet, ahol strandpapucsban, rövidnadrágban és pólóban lehet létezni heteken, hónapokon át. Kikapcsoljuk a telefonunkat, és semmi más dolgunk nincs, csak a pihenés. Számunkra mindig a Mikulásgyárnak adományt gyűjtő koncertünkkel fejeződik be a fellépési szezon, aztán felülünk a repülőre, és egy másik, nyugodt világba érkezünk. Ez az igazi mosoly országa, és megfigyeltem, hogy hazaérve nekem is mosolyra áll a szám. De sajnos néhány hét után ez elfogy, mert nagyon kevesen néznek ugyanígy vissza rám.

   Thaiföldön könnyű betartani a számunkra ideális diétát: frissen sütik a halakat, a tengeri herkentyűket, rengeteg gyümölcs közül tudunk választani olyat, ami kevésbé édes. Odakint is csak egészséges ételeket eszünk, nem járunk európai étterembe, nem iszunk alkoholt, nem dohányzunk, és ott sem hagyjuk el a napi rendszeres mozgást. Én gyalogolok, Guszti edzőterembe jár. Mindenkinek ajánlom, hogy engedjen meg magának évente egy ilyen békés időszakot. Mi ledolgoztunk több mint negyven évet, mert 1978 óta létezik az együttesünk, és ahhoz, hogy mindig friss erővel állhassunk a közönségünk elé, szükség van a feltöltődésre. Csak annyiban foglalkozunk a munkánkkal, hogy kint is írunk dalokat, szövegeket – a legutóbbinak már négymilliónál jár a nézettsége.

   A rólunk frissen készült fotók is bizonyítják a látványos változást. Azt is megmutatják, hogy sokkal jobban érezzük magunkat. Én ötvenévesen jóval öregebbnek, fáradtabbnak éreztem magam, mint most, 61 évesen, és 12 kilóval könnyebben.

   A két szakácskönyvemből sohasem főztem, mert minden recept ott a fejemben. Az én ízvilágom című kötet nagyon nagy siker volt, Az egészséges is lehet finom című viszont, amit Guszti betegsége után állítottam össze egy dietetikus segítségével, már kevesebb olvasóhoz jutott el, pedig kalóriatáblázatot is mellékeltünk a receptekhez. 

   Éppen most fejeztük be a Paprika TV-n Az én ízvilágom második évadát, amit szeptembertől láthatnak a nézők. Csabinál, a fiamnál forgattunk, mert náluk van a kertben egy kemence, és így meg tudjuk mutatni, hogy az életünkből nem kell a húst teljesen száműznünk, elegendő a köreten változtatni. Sok „kóstoló” vendégünk között szerepel az egyik adásban szülővárosom, Nagyecsed polgármestere is.

Bódi Margó   

előadóművész, énekes