Biztos jövő vár a fejlesztések után újjászülető Békéscsabára

Békéscsaba Városháza

Hazánk 16. legnépesebb városának, amely már az Árpád-korban is lakott település volt, első írásos említése 1332-ből származik. A török időkben elpusztult, ezért a 18. század elején újra kellett telepíteni. Békéscsaba méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről, többek között a kolbászfesztiválról. Szarvas Péter polgármestertől kértünk interjút.

− Hogyan jellemezhető Békéscsaba gazdasága?  Növekszik-e az itt működő vállalkozások beruházási kedve?  

− Békéscsabát egyre több nagyvállalat látja vonzónak, jelenthetjük ki az elkezdett és a tervezett beruházásaik ismeretében. A korábbi években is számos befektetés valósult meg városunkban, ami elsősorban a már régóta jelen lévő vállalkozások további erősödésének tudható be. Ennek köszönhetően a munkanélküliségi ráta is jelentősen lecsökkent. A városvezetés abban bízik, hogy az országban tapasztalható gazdasági élénkülés Békéscsabán is új befektetők megjelenését eredményezheti, akik további munkahelyeket és biztos megélhetést teremtenek majd az itt élőknek.

− A város Békés megye központja. Mennyiben határozza meg Békéscsaba a hozzákapcsolódó kistérség gazdasági, társadalmi és kulturális életét?

− Békéscsaba a térség gazdasági, szellemi és a magyarországi szlovák kisebbség kulturális központja. Mára a régió egyik legfejlettebb városává vált, amely folyamatosan épül és fejlődik. Itt található a Tiszántúl egyik legnagyobb vasúti csomópontja. A Modern Városok Program keretében számos közlekedési és logisztikai fejlesztés valósul meg városunkban, amelyek tovább erősítik majd Békéscsaba gazdasági és társadalmi szerepét.

− Ha már említette, a Modern Városok Programon belül melyek a leginkább figyelemre méltó beruházások?   

− A legjelentősebb az M44-es út újabb szakaszának megépítése, melynek következtében Békéscsaba is bekapcsolódik az európai és magyar gyorsforgalmi úthálózatba. Ami pedig a városunkat illeti, kormányzati támogatás segítségével ipari park épül, létrejön a nyomdaipari képző- és tudásközpont, újjászületik a piacterünk, új sportcsarnok és röplabda-akadémia épül,  befejeződik a Wenckheim-kerékpárút kialakítása, végleges formát kap a SMART közvilágítási rendszer, hogy csak a leglényegesebb fejlesztéseket említsem.

− Hol tart a Munkácsy városnegyed fejlesztése? Mennyiben lesz meghatározó az itt élők mindennapjaiban, illetve turisztikai látványosságként mit jelent majd az idegenforgalomban?

− A város legjelesebb lakója Munkácsy Mihály volt. Itt található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye. A festőgéniusz örökségét ápoló városfejlesztési beruházások célja egy karakteres, a város mindennapjait gazdagító kulturális negyed létrehozása, amely erősíti a csabai identitást és turistákat vonz városunkba.  A projekt keretében Munkácsy életművéhez kapcsolódó szobrok kerülnek a festő életében szerepet játszó épületek és parkok közelébe, valamint több kulturális intézmény is megújul, illetve kibővül, és egy új bábszínház építése is szerepel a terveink között.

− Békéscsaba az idei évben ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. Miért fontos az alapítókra emlékezés, a hagyományok méltó tisztelete?

− Lényegesnek tartom városunk történelmének minél szélesebb körű népszerűsítését. Büszke vagyok Békéscsaba újratelepítésének tricentenáriumára, erre a gazdag és sokszínű három évszázadra. A háromszáz év során megőrzendő értékek teremtődtek, néphagyományok, népszokások, színes kulturális élet, jellegzetes helyi ételek, amelyekre büszkék lehetnek a városunkban élő polgárok. Békéscsabán folyamatosan zajlanak a fejlesztések, melyek stabil jövőt ígérnek nemcsak a jelenlegi lakosoknak, de a jövő nemzedékeinek is.

− A várost gazdag és színes kulturális élet jellemzi. Az itt élők melyekre büszkék a leginkább?

− Városunk számos kulturális, építészeti és gasztronómiai szempontból is meghatározó kincset rejt. Évről évre megrendezzük a Csabai Nyár című rendezvénysorozatot, amely nyaranta színes kulturális programokat kínál a Városházi Esték színházi előadásaitól kezdve a képzőművészeti kiállításokon át a komoly- és könnyűzenei koncertekig. Talán nincs Magyarországon olyan ember, aki ne hallott volna már a Kolbászfesztivál páratlan atmoszférájáról. A hazai érdeklődés mellett jelentős a külföldről érkező turisták száma, akik a csabai kolbászért és az egyedülálló gasztronómiai különlegességeket felsorakoztató rendezvényért látogatnak Békéscsabára, a kolbász fővárosába.

Fotó: Ijjas Barbara