Bemutatkoznak a leghíresebb kecskeméti kulturális alkotóműhelyek

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Kevesen tudják, de Kecskemét a hivatásos magyar színjátszás bölcsője, hiszen itt született Kelemen László, aki az 1790-ben alapított első magyar színtársulat igazgatója volt, s társulata első ízben egy helyi vendéglő udvarán mutatkozott be. A 19. századtól folyamatossá váltak a színielőadások, és Katona József, aki ifjú korában maga is kacérkodott a színjátszással, immár Kecskemét főügyészeként 1826-ban kezdeményezte, hogy legyen a városnak állandó játszóhelye. 70 évet kellett várni, míg 1896-ban, a millennium évében végre elkészült a neves bécsi építészek, Helmer és Fellner tervei alapján a város neobarokk, eklektikus stílusú színházépülete, mely nagy hasonlóságot mutat a szintén a két osztrák építész által tervezett budapesti Vígszínházzal. Az épület homlokzatán Katona József és Kisfaludy Károly mellszobrait helyzeték el. Az ünnepélyes megnyitón természetesen Katona József Bánk bánját mutatták be, nem kisebb színészekkel, mint Jászai Mari és Márkus Emília. A Juhász Gyula által „ékszerdoboznak” nevezett gyönyörű épületben számos ismert filmet forgattak – így többek között itt készültek a Mephisto, Az operaház fantomja, a Te rongyos élet és a Csodálatos Júlia egyes jelenetei. 

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek (Nonprofit Kft.), Nemzetközi Kerámia Stúdió

A stúdió küldetése a kerámiaművészet formai, esztétikai és technikai fejlődésének előmozdítása, és a kreatív készségek kibontakozásának támogatása. Nyitott a kerámia területén folyó kutatások és kísérletek, a dizájn kihívásai iránt. Ennek megfelelve, korszerű berendezésekkel és kemencékkel, tágas műtermekkel és technikai segítséggel áll a művészek rendelkezésére. A Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítása óta gyűjt kortárs kerámiaalkotásokat. E töretlen elkötelezettség eredményeként a stúdió kollekciójában jelenleg 505 művész közel 3600 alkotása szerepel. A gyűjtemény műtárgyainak egy részét a stúdióban állandó kiállításon mutatják be, illetve – egyéb kortárs képző- és iparművészeti alkotások mellett – tematikus kiállításokon tárják a közönség elé a Kápolna Galériában.

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek, Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely 

A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely európai bázist teremt a zománcművészeti alkotómunkához. Stílusokhoz és irányzatokhoz történő elkötelezettség nélkül, teljes nyitottsággal keresi a közösségi talajú és indíttatású művészet mai lehetőségeit. Fokozott figyelmet fordít a népművészet, különösen a magyar népművészet alkalmazására, mai felhasználásának lehetőségeire. A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely nem csupán évente megrendezendő alkotótáboroknak ad otthont, de az elkészült művekből állandó és időszakos kiállításokat is rendez.

A Kecskeméti Művésztelep

A századfordulón Kada Elek polgármester kezdeményezésére, Iványi Grünwald Béla vezetésével 1909-ben alapították a Kecskeméti Művésztelepet, aki a nagybányai festők közül többeket magával hozott. A művésztelep céljára Jánszky Béla és Szivessy Tibor építészek tervei alapján a polgármester egy nyolc műtermes villát építtetett. Kecskemét aktív művészeti élete, nyitott és mecenatúrára hajlandó vezetősége és polgársága révén tökéletes helyszínnek bizonyult. A Nagybányáról kivált művészekhez mások is csatlakoztak, céljuk a nagybányai eredmények túlszárnyalása volt. A Kecskeméti Művésztelepen készült alkotásokból (mások mellett Iványi Grünwald Béla, Kmetty János, Perlrott Csaba Vilmos, Faragó Géza munkáiból) a Cifrapalotában láthatunk válogatást. A jelenleg a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában álló Alkotóház napjainkban is várja a művészeket.

Ciróka Bábszínház

A bábszínház műsorválasztásával, programjaival a legkisebbektől a kamaszokon át a felnőttekig minden korosztálynak igyekszik kedvében járni. Hét közben az óvodásoknak, kisiskolásoknak és a városba látogató kiránduló csoportoknak kínálják előadásaikat, hétvégén pedig a „Vasárnapi Mesébelépő” játékkal a családokat invitálják színházlátogatásra. A legkisebbeknek, a 4 éven aluliaknak is rendszeresen tartanak életkori sajátosságaiknak megfelelő játékos, beavató színházi előadásokat. Kiváló művészi színvonalú bemutatóikat számos rangos hazai és nemzetközi díj is fémjelzi. 

Leskowsky Hangszergyűjtemény (Hírös Város Turisztikai Központ):

„Ezernyi hangszer Kecskemét szívében”

Leskowsky Hangszergyűjtemény

Egyedülálló élményt nyújt a Leskowsky Hangszergyűjtemény, az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, a népi és a kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében. Minden érdeklődő számára biztosított a szakértői, személyes tárlatvezetés magyar és angol nyelven. A csoportok szórakoztató, zenés előadások és interaktív foglalkozások keretén belül ismerhetik meg a magyar népi hangszerek világát, valamint távoli kultúrák különleges hangszereit, hangkeltő eszközeit.

Kodály Intézet

Kodály intézet

A Kodály Intézet 1975 óta a Kodály-koncepcióra épülő felsőfokú zenepedagógiai tanulmányok kiemelt jelentőségű nemzetközi központja. 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem önálló oktatási egysége, ahová a világ számos pontjáról érkeznek hallgatók. Az intézmény fő küldetése – Kecskemét híres szülötte – Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus szellemi hagyatékának őrzése, magyar és külföldi zenepedagógusok Kodály elméletén alapuló képzése.  

Kecskemétfilm Kft.

Kecskemétfilm

Kecskeméten a rajzfilmkészítés gyökerei egészen 1929-ig nyúlnak vissza, amikor Mátis Kálmán festő, grafikus, rajzpedagógus elkészítette „A kiscserkész álma” című alkotását, ami Londonban díjat nyert az akkori cserkész-dzsemborin. Azóta számtalan ‒ a televízióból is jól ismert ‒ alkotás született itt. Csupán néhány a teljesség igénye nélkül: Magyar népmesék, Vízipók-csodapók, Leó és Fred, Mesék Mátyás királyról vagy a Cigánymesék. A kétdimenziós animációs filmek mellett elindult a 3D-s filmek készítése is, az internet segítségével pedig számos nagy nemzetközi produkció megvalósításában vettek részt a munkatársak, mint például a spanyol Chico és Rita, és az ír Kells titka című egész estés rajzjátékfilmek, melyeket utóbb Oscar-díjra jelölték, továbbá a francia Loulou és az elképesztő titok című alkotás, amely a 39. César-díj átadó ünnepségén a legjobb animációs filmnek járó elismerést kapta. 2011-ben Mikulás Ferencet és az általa vezetett Kecskeméti Rajzfilmstúdiót Magyar Örökség Díjjal jutalmazták. A stúdió kezdeményezője és fő szervezője az 1985 óta megrendezésre kerülő Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak.

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely átadása

Napjainkra már közel 18 000 muzeális értékű tárgyat őriz az intézmény, melyek között az ősi eredetű csigacsont játékok, egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak. A sokféle anyagból készített tárgyak témaköre rendkívül gazdag, melyet különböző népek hagyományos játékszereinek sajátosságai színeznek. Az önálló darabok mellett e gyűjtemény a szomszédos országok, valamint a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit is őrzi. A múzeum felújított kiállítóterét 2019 januárjában adták át.