Beled polgárai szembenéznek a kihívásokkal

Beled

A közel nyolcszáz éves Beled a megye egyik legdélebben fekvő települése a Kapuvári járásban. Lakóinak száma 2700, s a városi rangot 2009-ben nyerte el. Major Jenő polgármester szavain, miközben a kisváros mindennapjairól beszél, érződik, hogy mennyire szívügye a település sorsa, az itt élők érvényesülése, boldogulása. 

Bár Beled környékén a térség egyik legjobb termőföldjei helyezkednek el, a mezőgazdaság mellett az iparnak is nagy hagyományai vannak a településen − kezdte a település bemutatását Major Jenő polgármester. A valamikori termelőszövetkezet utódjaként a rendszerváltást követően több kisebb kft. alakult. Ezeket mintegy 10 év óta az ország egyik legnagyobb vállalkozása tulajdonolja és működteti. A rendszerváltást követően az ipar szerkezete is átalakult, régi, nagy hagyományú üzemek szűntek meg, mint példáula téglagyár és a cementüzem. A volt gépállomást egy német tulajdonú cég, a Wiedenmann Kft. működik tovább. Jelentős munkaadó még Beleden a Provertha Electronic Zrt., melyet az innen elszármazó Szalay Antal alapított a nyolcvanas évek végén. Az önkormányzat 2013-ban megvásárolta a régi betonüzem területét, ahol ipari parkot szeretne létesíteni, működtetni. Idén Beledet eléri az autópálya, s ez elegendő vonzerő lehet ahhoz, hogy újabb üzemek települjenek ide – tudtuk meg a polgármestertől.

Az önkormányzat igyekszik a kisvárosban tartani a fiatalokat. Ennek egyik eszköze a munkahelyteremtés, a másik pedig az infrastrukturális szolgáltatások javítása, folyamatos fejlesztése. A bölcsőde, az óvoda és az iskola felszereltsége, az egészségügyi szolgáltatások színvonala, a kulturális programok és a szórakozási lehetőségek tesznek élhetővé egy a települést.

Mindezekkel kapcsolatban a polgármester elmondta azt is, hogy a beledi közintézmények szinte mindegyike felújításra szorul, mivel a legújabbak is 35-40 éve épültek. Rájuk férne a felújítás, s ehhez keresnek pályázati forrásokat. A kisváros közvilágításának korszerűsítését, energiatakarékossá történő átalakítását az idén speciális konstrukció segítségével tervezik megvalósítani. Az úthálózat többé-kevésbé rendben van, viszont a járdák többsége javításra, illetve cserére szorul.

Beled büszkesége a Barthodeiszky-kastély, melynek a tetőszerkezetét tavaly felújították, ám a teljes rekonstrukcióra szintén pályázati forrásokra lenne szükségük. Terveik szerint a kastély helytörténeti múzeumnak, kiállítóteremnek és egy többfunkciós díszteremnek adna helyet.

Major Jenő polgármester szerint az itt élő emberek bátran szembenéznek a kihívásokkal, s még ebben az uniós ciklusban szeretnének felzárkózni a megye azon települései közé, amelyek jelentőségükben és szerepükben hasonlóakBeledhez. Az idén 13. alkalommal, május közepén megrendezendő Pünkösdi Fesztivál változatos programjaira pedig szeretettel várják e honlap olvasóit is.