Békéscsaba kerékpárosbarát város

Békéscsaba


A megyeszékhely számtalan kulturális, építészeti és gasztronómiai kincset kínál vendégeinek. A környék látnivalói, a táj szépsége gyalogos és kerékpáros túrával egyaránt felfedezhető. A rutinosabbak akár egyetlen nap alatt, a kezdő kerékpárosok pedig több részletben is teljesíthetik a Wenckheim turista- és kerékpárutat. 

Békéscsaba kerékpárosbarát város, számos alkalommal megkapta az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a Kerékpárosbarát Település címet, ami jól mutatja, hogy a városvezetés rendkívül elkötelezett a bringázás népszerűsítése terén. Amellett, hogy az országos átlagnál jóval magasabb arányban szállnak az itt élők biciklire, folyamatos a kerékpárutak fejlesztése és bővítése, s az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szemléletformálással biztonságosabbá és vonzóvá tegye a kerékpáros közlekedést minden korosztály számára. 

   Évről évre egyre több békéscsabai választja a közlekedés eme környezetbarát formáját, de nagyon sokan egyszerűen csak azért pattannak nyeregbe, hogy egészségesen és aktívan töltsék szabadidejüket. 

   Ezt támasztja alá az a felmérés is, amelyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. készített el az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, országszerte több mint száz helyszínen. A tanulmány szerint a vidéki Magyarország kerékpáros főutcája a békéscsabai Andrássy út. Ennek fényében az sem meglepő, hogy Mihály Gábor Kossuth- és Munkácsy-díjas, békéscsabai kötődésű szobrászművész Olimpia – Kerékpárosok című alkotásának másolata, melynek eredetije Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeum kertjében áll, az Andrássy úton kapott helyet. A környék bringásai előszeretettel fotózzák egymást a szobor előtt, s a fényképeket aztán megosztják a közösségi oldalakon.

   A helyi biciklisek, illetve a kerékpáros turisták számára Békéscsaba és környéke kedvező adottságokkal rendelkezik, a kerékpáros infrastruktúra folyamatosan fejlődik. A legfrissebb felmérések azt is kimutatták, hogy sokan már nem csupán a munkába vagy az iskolába járás miatt szállnak kerékpárra, hanem idehaza egyre népszerűbb a szabad-

idős célú kerékpározás is.     

   Jelenleg is egy nagyszabású, turisztikai célú kerékpárúthálózat-fejlesztés zajlik a kormány támogatásával Békéscsabán. A Wenckheim turista- és kerékpárút a Békés megye történelmének közel két évszázadát meghatározó szereplőihez, a Wenckheim családhoz kapcsolódó kulturális és építészeti örökségeket bemutató tematikus kerékpárút és szolgáltatáscsomag.

   Békés megyében több mint harminc kastély található, s ezek közül 17-et a Wenckheim család tagjai építtettek. A kerékpárút érinteni fogja a szabadkígyósi, a pósteleki, a gerlai, valamint a gyulai kastélyt, de egy kisebb kitérővel akár a dobozi Wenckheim-kriptát is elérhetjük. Az útvonal bejárásával a kastélyok mellett megtekinthető lesz a Munkácsy-negyed és a békéscsabai bányatavak gazdag élővilága is. 

   A kerékpáros turistákat információs táblák segítik majd a tájékozódásban. Mindemellett számos pihenőhelyet is kialakítottak a kerékpárút nyomvonalán, ahol komfortos körülmények között elfogyasztható az uzsonna, vagy szükség esetén fel lehet pumpálni a kereket, de akár még egy komolyabb bringaszerelés is megoldható.

   Az elsősorban a kikapcsolódást és az aktív pihenést szolgáló Wenckheim turista- és kerékpárút megvalósítása várhatóan 2022-ben fejeződik be. A tematikus kerékpárút teljes hossza meghaladja a 20 kilométert, és ebből több mint 10 kilométer új építésű.  A nyári szünetben már várhatóan a legtöbb szakaszon használható lesz a kerékpárút, és a projekt keretében kiépített szolgáltatások sora is.

   Számos módon felfedezhetjük Békéscsaba kulturális és természeti értékeit. Ez alkalommal egy kényelmes, kastélyokat, kilátókat és pihenőhelyeket érintő útvonalat ajánlunk a magazin olvasóinak figyelmébe. Ám azt is fontos hangsúlyoznunk, hogy e kastélytúra a táj adottságai révén a természetkedvelő túrázóknak is remek élményt biztosíthat.

   Kiindulópontnak a belvárost ajánljuk, ahol a Munkácsy Emlékházban, a Turinform Irodában és a ligetben található Körösök Völgye Látogatóközpontban kerékpárkölcsönzésre is nyílik lehetőség. A Szent István térről árnyas fasorok ölelésében, az Élővíz-csatorna partján haladva vezet a kerékpárút a Pósteleki parkerdőig, amely Békéscsaba és Gyula között található. Ha itt egy rövid időre letesszük a kerékpárt, akkor olyan csodákat láthatunk a parkban, mint az 1909-ben épült Széchenyi–Wenckheim-kastély romjai. A neobarokk kastélynak ma már csak az oldalfalai állnak, azonban még ebben az évben a helyére kerül a kastélyt eredeti pompájában bemutató kronoszkóp. 

   Az extrémebb mozgásformákat kedvelők kipróbálhatják a parkoló mellett kialakított pumpapályát. Az attrakciós elemek két korcsoport, a fiatal és a felnőtt korosztály számára épültek, ezért egymástól biztonságos távolságra egy kisebb és egy nagyobb alapterületű pálya létesült.

   A pósteleki élményeket követően, erdei környezetben, körülbelül 2,5-3 kilométert tekerhetünk egészen a Gerla városrész központjáig, ahol a megfáradt biciklista szusszanhat egyet a Wenckheim Károly téren kialakított pihenőhelyen. Az itt kiépített tanösvény interaktív információs táblái bemutatják a kastélyt és a hajdani uradalomban zajló életet.

Innen, attól függően, hogy mennyire fáradt el a kerékpáros, két irányba is folytatható az út. Aki már elég élményt szívott magába, a főút mellett haladó kerékpárúton visszatekerhet a belvárosi kiindulópontra. Ha viszont még érez magában energiát, akkor a Körös mellett a gáton, majd kerékpárúton megérkezhet a gyulai Almássy-kastélyhoz. A kastély interaktív kiállítása, valamint a kilátás a toronyból mindenképpen megéri a ráfordított időt. Ha belefér még a napba, akkor érdemes eltekerni a jaminai bányatavakhoz, ahol lehetőség van a gazdag madárvilág megfigyelésére, de akár a pecázásra is.

   A bányatavakat elhagyva, körülbelül négy kilométer kényelmes kerékpározást követően érhető el a szabadkígyósi kastély, amely a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően hamarosan ismét a régi pompájában várja a látogatókat. 

   Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Békéscsaba nem csak a kerékpárosok, hanem Munkácsy Mihály városa is. A Wenckheim kerékpárút a belvárosba érve érinti mások mellett a formálódó Munkácsy-negyedet is. Leszállva a kerékpárról megtekinthető a Munkácsy Mihály Múzeum 2021-ben nyílt új állandó kiállítása. A látogatók több mint ezer négyzetméteren, két szinten kalandozhatnak az időspirálra felfűzött, „Utazás TÉRben és IDŐben – Békéscsaba az évezredek idővonalán” című állandó kiállításon, ahol több ezer kiállított régészeti, néprajzi, művészeti és természettudományos lelet mutatja be Békéscsaba és a megye múltját, kultúráját. Mindezt megkoronázza Munkácsy Mihály, a festőgéniusz személyes tárgyait és alkotásait bemutató egyedülálló tárlat.

   A számtalan természeti érték mellett épített és kulturális kincsekben is bővelkedik Békéscsaba. Templomaink a város szerves építészeti emlékeit alkotják, melyek közül kiemelkedik Kelet-Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. Békéscsaba arculatának meghatározó részét képezi az evangélikus kistemplom és a Római Katolikus Plébániatemplom, mely a magyar téglagótika egyik legjelentősebb építménye. Békéscsaba legszebb műemléképületei közé tartozik a XIX. században emelt Fiume Hotel, a Jókai Színház és a Városháza, amelynek homlokzatát Ybl Miklós tervezte.  

   Egy kiadós kerékpározást és városnézést követően pedig mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi ízeket. Kihagyhatatlan gasztronómiai élményt kínál a csabai kolbász, a cigánka és a brindzás haluska is. A helyi ízek kóstolgatásához és a vásárfia beszerzéséhez tanácsos felkeresni a Széchenyi-ligetben a Ligeti Vásárt, vagy a belvárosban a piacot, ahol a helyi termelők kínálják kiváló és ízletes portékáikat.

   Aktív kikapcsolódás, kulturális élmények és gasztronómiai különlegességek – összességében ezt nyújtja a Wenckheim turista- és kerékpárút az idelátogatóknak.

   Bővebb információkért érdemes felkeresni a kerékpárúthoz tartozó weboldalt (http://www.wenckheimkerekparut.hu/hu/) és Facebook-oldalt (https://www.facebook.com/wenckheimkerekparut/).