Békéscsaba egész évben várja a vendégeit

A megyei jogú várost építészeti és kulturális látnivalói, Munkácsy Mihály szellemi és művészi örökségének ápolása, valamint gasztronómiai különlegességei az útikönyvek gyakran lapozott oldalaira emelték. Szarvas Péter polgármester segítségével e témákat jártuk körbe.

– Hazánk délkeleti fővárosaként Békéscsaba vonzó célpontja a hazai és a külföldi turistáknak. Ezt igazolják a forgalmi adataik is?

– Évről évre egyre több vendég érkezik Békéscsabára. Döntő többségük a gasztronómiai különlegességek, a kulturális értékek, illetve az aktív turizmus területén kínált lehetőségek miatt keresi fel városunkat.

   Békéscsaba büszkélkedhet az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai rendezvényével, a Csabai Kolbászfesztivállal. A korábbi évek adataiból jól látszik, hogy a fesztivál idején nemcsak városunk, hanem a környező települések szállásainak vendégéjszakái is jelentősen megemelkednek. 

– Értékes természeti erőforrásuk a termálvíz, amely egész évben rendelkezésre áll. A jelenlegi gazdasági helyzetben ki tudják aknázni ezt a kincset?

– Békéscsaba vezetése elkötelezett a megújuló energia hasznosítása iránt. Hatalmas természeti értékünk, hogy a város bővelkedik termálvízzel. A kormány támogatásából jelenleg folyamatban van egy geotermikus termelőkút és két, a kitermelt termálvíz teljes mennyiségét befogadni képes visszasajtoló kút kiépítése. A tervek szerint a geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát zöldenergiával lesznek fűthetők, jelentős mennyiségű szénhidrogén elégetésétől és üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélve meg mind a lokális, mind a globális környezetet.

   A város termálvizét a pihenni és gyógyulni vágyók régóta élvezhetik. Az idén százesztendős Árpád Gyógy- és Strandfürdő 800 méterről feltörő vizét a 2001–2002-es években gyógyvízzé, a fürdőt pedig 206-ban gyógyfürdővé nyilvánították. A gyógyvizes medencékben elsősorban ízületi, reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére nyílik lehetőség.

– A festőóriás városában lévő Munkácsy Negyed és a Munkácsy Emlékház mi mindent kínál az idelátogatóknak?

– Békéscsaba legjelentősebb kulturális emlékei Munkácsy Mihály nevéhez köthetőek, ezért a turisztikai kínálatban meghatározó szerepet kap a világhírű festő. A festőgéniusz művészeti örökségét ápoló városfejlesztési beruházások célja egy egységes, karakteres, a város mindennapjait gazdagító kulturális negyed létrehozása, amely erősíti a csabai identitást, és sok látogatót vonz városunkba.

   A Békéscsabán található Munkácsy-hagyaték nemzetközi szinten is egyedülálló gyűjteményt képez. A Modern Városok Program keretében épülő Munkácsy Negyed pedig a művésznek még az életében kialakult kultuszát fogja méltó módon, ugyanakkor korszerű keretek között fenntartani.

   Született békéscsabaiként büszkeséggel tölt el, hogy városunk kulturális kincsestára között szerepel Munkácsy Mihály szellemi és tárgyiasult hagyatéka, melyet a város kulturális intézményei, különösen a Munkácsy Mihály Múzeum, gondosan ápolnak.

Munkácsy Mihály hazánk és városunk legismertebb festőművésze. Nevét a világban mindenhol jól ismerik. Hosszú éveken át élt és alkotott Békéscsabán. Innen indult el a világhírnév felé, amely a legnevesebb festők közé emelte.

   Büszkén mondhatjuk, hogy Békéscsaba Munkácsy városa. A Modern Városok Program keretében megvalósuló, a festőóriás örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy Negyed fejlesztése 2017-ben vette kezdetét. A mintegy négymilliárdos beruházás tekintetében a Munkácsy Negyed arculatának kialakításával a belváros kulturális intézményei egységes képet mutatnak majd.

   A projekt több területet is felölel. A beruházás részeként a Munkácsy Mihály Múzeumban 2021-ben állandó kiállítás nyílt. A látogatók több mint ezer négyzetméteren, két szinten kalandozhatnak az időspirálra felfűzött, „Utazás TÉRben és IDŐben – Békéscsaba az évezredek idővonalán” című tárlat termeiben. A több ezer kiállított régészeti, néprajzi, művészeti és természettudományos lelet mutatja be Békéscsaba és a megye múltját, kultúráját. Mindezt megkoronázza Munkácsy Mihály, a festőgéniusz személyes tárgyait és alkotásait bemutató, egyedülálló kiállítás.

   A festő gyermekkorának meghatározó helyszíne volt az egykori Steiner–Omaszta-kúria, amelynek épülete és parkja a projekt keretében teljesen megújult. Az Emlékházban modern technikával, új interaktív foglalkoztatóterekkel találkozhat a látogató, amelyek felidézik Munkácsy gyermekkorát, a polgári kultúra értékeit, szokásait, mindennapjait.

   A Munkácsy Mihály Múzeumban és a Munkácsy Emlékházban összesen negyven eredeti Munkácsy-festményt lehet megtekinteni. Ezzel egy fantasztikus művészeti attrakciót tudtunk Békéscsabán megvalósítani a Munkácsy Negyedben

   Az Urszinyi–Beliczey-kúria műemléképületének felújításával, és az ahhoz történő hozzáépítéssel egyedi kulturális és művészeti egység jön létre. Itt működik majd a Békéscsabai Napsugár Bábszínház.

   Egy másik fontos projektelem a köztéri műalkotások, szobrok kihelyezése. A múzeum lépcsőjén 2021 októberétől Boros Péter szobrászművész egészalakos Munkácsy-szobra köszönti a látogatókat.  Az Aradi Vértanúk ligetében a Rőzsehordó nő alakját Prisztavok Tibor képzőművész formázta meg. Októberben lepleztük le a Munkácsy Emlékház Omaszta parkjában Miklya Gábor szobrászművész Kisasszony-szobrát, mely a Munkácsy Negyed harmadik új köztéri látványossága.

– Ha valaki egy hétvégén szeretné fölfedezni a város kulturális értékeit, miket ajánlana jó szívvel?

– Békéscsaba egyaránt bővelkedik épített és kulturális kincsekben. Templomaink a város szerves építészeti emlékeit alkotják, melyek közül kiemelkedik Kelet-Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, melyet 1824-ben szenteltek fel. Békéscsaba arculatának meghatározó részét képezi az evangélikus kistemplom és a Római Katolikus Plébániatemplom, mely a magyar téglagótika egyik legjelentősebb építménye.  Érdemes végigsétálni a belvároson, és megtekinteni városunk legszebb műemléképületeit, melyek közül kiemelkedik a XIX. században emelt Fiume Hotel, a Jókai Színház és a Városháza, amelynek homlokzatát Ybl Miklós tervezte. 

– A kerékpáros felfedező túrához milyen városi infrastruktúra áll rendelkezésre?

– Békéscsaba kerékpárosbarát város. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a megfelelő kerékpáros infrastruktúra kialakítására. Ezzel jelentősen biztonságosabbá és vonzóbbá tesszük a kerékpáros közlekedést a lakosok és a vendégek számára.

   Az elmúlt évek során jelentősen fejlődött a mára szinte a város egész területét lefedő kerékpárút-hálózat. A kormány támogatásából épül többek között a Wenckheim-kerékpárút. A tematikus kerékpárút teljes hossza meghaladja a 20 kilométert, és ebből több mint 10 kilométer új építésű. A kerékpárút mentén pihenőhelyeket, illetve attrakciós elemeket (madárles, pumpapálya) és szervizállomásokat alakítottunk ki.

   A nyomvonal számos pontján, többek között Gerlán, a Wenckheim téren, Pósteleken, Békéscsabán a bányatavaknál, valamint vSzabadkígyóson egyedi tervezésű információs táblák segítik a kerékpárosokat a tájékozódásban, illetve a Wenckheim család történetének megismerésben.

– Milyen ételeket kóstoljon az, aki a város igen gazdag gasztronómiai kínálatát szeretné megismerni?

– Talán nincs az országban olyan ember, aki ne hallott volna már a csabai kolbászról. Ma is élő hagyomány a kolbászkészítés, melynek tradíciója nemzedékről nemzedékre öröklődik a családokban. Szinte nincs is olyan család, amelynek ne lenne saját kolbászreceptje. Ha egy csabai vendéget fogad, akkor az asztalról sosem hiányozhat az igazi csabai kolbász.

   A Felvidékről Békés megyébe, így Békéscsabára betelepülő szlovákok magukkal hozták gasztronómiai tradícióikat is. A hagyományos csabai konyhára jellemző, hogy a magyar és a szlovák ízvilág keveredik. Kihagyhatatlan tehát a csabai kolbász, a cigánka és a brindzás haluska. A helyi ízek kóstolgatásához és a vásárfia beszerzéséhez tanácsos felkeresni Széchenyi Ligetben a Ligeti Vásárt, vagy a belvárosban a piacot, ahol a helyi termelők felsorakoztatják kiváló és ízletes portékáikat.

– Ezek, köztük a szlovák ételkülönlegességek őrzik-e hagyományos jellegüket, vagy a mai ízléshez igazították azokat?

– Az autentikus szlovák ételek ma is őrzik hagyományos jellegüket. A békéscsabai és az alföldi szlovákságra jellemző tradicionális ételek receptjei generációról generációra öröklődnek. A városunkba érkező vendégek a Szlovák Kultúra Házában működő Szlovák étteremben megismerkedhetnek a jellegzetes szlovák ízvilággal.