Befejeződött a vasútfejlesztés Békéscsabán

Békéscsaba

Teljes rekonstrukción esett át Békéscsaba vasútállomásának műemléki védettség alatt álló épülete, átépítették a vágányhálózatot és a felsővezeték-rendszert. A most véget ért fejlesztés eredményeként megvalósultak a Murony és a megyeszékhely, valamint a Békéscsaba és Budapest közötti kétvágányú közlekedés feltételei.

Egy komplex vasúti és közúti beruházás valósult meg Békéscsabán, ahol immár modern, kényelmes, akadálymentes állomás várja a vasúton közlekedőket. A szintbeli keresztezések átépítésével, az új felül- és aluljárókkal, továbbá egy körforgalom kialakításával javult a közlekedésbiztonság. A megye első ferdekábeles hídjaként megépült Orosházi úti felüljáró révén dinamikusabbá vált a közlekedés.

A vasútállomás műemléki védettség alatt álló felvételi épületének nemcsak belső tere, hanem külső környezete is impozáns látványt nyújt a fejlesztés eredményeként. A beruházás során átépítették a vasúti vágányhálózatot, a felsővezeték-rendszert, a térvilágítást, a kábelalépítményt, a villamos vontatási alállomást, új csapadékvíz-elvezető rendszert és 2,8 km hosszan zajvédő falat létesítettek. Az állomáson magas peronok várják az utasokat, ezek megközelítésére a buszpályaudvari aluljáróval is összeköttetésben álló új gyalogos aluljáró épült. Az akadálymentes közlekedés érdekében három liftet telepítettek. Az állomási előtéren 184 férőhelyes P+R parkolót, 244 beállós B+R tárolót és díszteret alakítottak ki, valamint új szervizutakat építettek. A 16 kamerás térfigyelő rendszer telepítésével javult a vagyonbiztonság.

A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Csaba-2013 Konzorcium kivitelezésében valósult meg 34,9 milliárd forintból.

A felújított vasútállomás a város építészeti arculatának ékköve lett. Külön öröm, hogy a beruházás során Békéscsaba két városrészének az összekötése is megvalósult. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a fejlesztés megvalósításában. – nyilatkozta Vantara Gyula, a térség országgyűlési képviselője a június 9-ei átadáson.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pedig azt mondta, hogy hiánypótló volt ennek a csodálatosan sikerült beruházásnak a megvalósítása. Mint kiemelte, a Modern Városok Program keretében további fejlesztések előtt áll a város.

fotó: beol.hu