Barcs a Dráva idegenforgalmi központja

Barcs


Mindazok, akik igazán újszerű és sajátosan egyedi élményekkel szeretnének gazdagodni, a Somogy megyei kisvárosba érkezve bizonyosan nem fognak csalódni. Az érintetlen természet, a kanyargó Dráva folyó, a gyógyító víz megannyi vonzerő bárki számára. Koós Csaba Tibor polgármestertől kértünk interjút.

– Tavaly év végén zárult le a Barcs és térsége Foglalkoztatási Paktumot is magába foglaló projekt, amely több száz álláskereső képzését és elhelyezkedését tűzte ki célul. Tudtak javítani a járás munkaerő-piaci mutatóin?

– A Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében című pályázatunk jóvoltából a járás munkaerő-piaci helyzete előnyére változott. A program kezdete előtt 1700 álláskereső volt a Barcsi járásban, s ez a szám négyszázzal lett kevesebb tavaly év végére. Ezt köszönhetjük a paktum által nyújtotta lehetőségeknek, továbbá a Somogy Megyei Kormányhivatal bérjellegű támogatási pályázati lehetőségeinek.

   A vállalt monitoringmutatók bevonását 2021 végéig a projekt ütemezésének megfelelően valósítottuk meg a közös együttműködés segítségével. A bevont résztvevők száma 258 volt, közülük 189-en bérköltség-, huszan vállalkozóvá válási támogatásban, tizenketten pedig képzési támogatásban részesültek.

– Az elmúlt években milyen fejlesztések valósultak meg Barcson?

– Jelentősen bővült a kerékpáros úthálózat a városközpontban, illetve a Dráva-part mentén egészen Drávatamásiig. Felújítottuk Barcs központi konyháját, az óvodának és a bölcsődének a Deák Ferenc utcai tagintézményét, az északnyugati városrészben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által használt épületet és a hozzátartozó udvarrészt. A Klapka utcában rendbe hoztuk a szociális lakásokat, a Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely külső homlokzatát és szebbé tettük az épület mellett lévő parkot is. Megtörtént a Dráva Szabadstrand tereprendezése és a parton játszótér épült a gyermekek számára. Átadtuk a városi játszóteret és a futópályát is, valamint több helyszínen befejeződött a felújítás a Zöldmezős iparterület infrastrukturális fejlesztése Barcson projekt keretében. 

   Az infrastrukturális beruházások mellett humán szolgáltatási és munkaerő-piaci pályázatokat is megvalósítottunk. A Foglalkoztatási Paktum Barcs és térségében című pályázatban a munkaerő-piaci szolgáltatások mellett karriernapot, vállalkozásösztönzési tanácsadást és a helyi termékek terjesztését célzó workshopokat tudtunk megvalósítani. A Kulturális összefogás a közösségért pályázat pedig éveken át lehetővé tette a városi és a nemzetiségi rendezvényeink finanszírozását, továbbá egészségügyi szűréseket végezhettünk, és kialakítottunk egy humánszolgáltatási központot is. 

– Bővíthető-e a város turisztikai kínálata?

– A következő években a folyamatosan változó igényekhez igazítjuk a Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ szolgáltatásait, valamint a Dráva menti fejlesztéseket.

   Tervezzük a gyógyfürdő területén lévő gyógyászati funkciók áttelepítését az önkormányzat tulajdonában lévő épületekbe. Az így felszabadult területen pedig a wellness- és élményszolgáltatások bővítését csúszdákkal, szaunákkal, illetve a fürdő általános szolgáltatásainak bővítését, minőségének javítását új fogadóépülettel, öltözőkkel. Mindezekkel szeretnénk bővíteni a turisztikai, szabadidős és rekreációs szempontból legfontosabb létesítményünket.

   A Drávai Szabadstrandon a fejlesztések az elmúlt években már megkezdődtek, tereprendezést végeztünk, kialakítottunk sportolási lehetőség céljából röplabdapályát, a gyermekek számára játszóteret. Kerékpárút vezet a vasútállomástól egészen Drávatamásiig, így a Dráva folyó mentén kerekezhetnek végig az idelátogatók és a helybéliek is. Nyitottunk egy kerékpárkölcsönzőt, a strand területén újakra cseréltük az asztalokat és a padokat, s több szemetest helyeztünk ki. 

   A Szabadstrand egyre több rendezvénynek ad helyszínt. A kenusoknak kikötőhelyet alakítottunk ki, amelyet a Dráva-Zátony Vízitúra Egyesület tart rendben. A jövőben szeretnénk könnyebbé tenni a Dráva-part megközelíthetőségét, járműparkoló kialakítását tervezzük, valamint további szabadidős és turisztikai funkciók telepítését.

   Barcs városában a turisták családias hangulatú panziók, kollégiumi szobák és kempingek közül választhatnak szálláshelyet. Célunk ezeknek további bővítése, hogy minél több idelátogatónak tudjunk megfelelő, jó minőségű kereskedelmi szálláshelyet biztosítani.

– A horgász- és vadászturizmus milyen szerepet játszik a környék idegenforgalmában?

– A horgászturizmus a víziturizmus részét képezi. A Barcsra érkező vendéghorgászok a horgászparadicsomnak számító Dráva-folyó és holtágai – Ó-Dráva, Kis-Bók, Nagy-Bók – közül választhatnak. A gyönyörű környezet az ide látogató horgászokat felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg. Az itt megtalálható halfajták: ponty, amur, kárász, keszeg, csuka, harcsa és süllő. Ritkaságszámba megy a sügérállomány, amit a Nagy-Bók holtágban lelhetünk meg. A hobbi- vagy sporthorgászatról a Barcs és Vidéke Horgászegyesülettől lehet információkat kérni, és a jegyvásárlást is ők biztosítják a helyi és a vendéghorgászok számára.   

   A nemzetközi hírű vadászturizmus egyre jelentősebb szerepet játszik a Barcs környékén megtalálható élményturizmusok között. A vadászterületeken a gím- és dámszarvas mellett kiemelkedően nagyszámú vaddisznó- és őz-, valamint kisebb számú muflonállománnyal büszkélkedhetünk. A külföldi vendégvadászok mellett egyre több belföldi vendég is érkezik a területre. A Sefag Zrt. tíz vadászházat üzemeltet, teljes körű szolgáltatással. Vadásztatással három vadásztársaság is foglalkozik Barcs környékén. További információkat tőlük lehet kérni.

– Milyen kulturális és egyéb programokkal várják a városba látogatókat a főszezonban?

– A Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ a nyári hétvégéken délutánonként és este zenés műsorokkal kedveskedik a strandolóknak. Többször szerveznek éjszakai fürdőzést, amikor is a vendégek éjfélig vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Rendszeresen részt veszünk az országosan is meghirdetett „Fürdők éjszakája”, illetve a „Múzeumok éjszakája” programokon. 

   A Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely két állandó és két, havonta változó időszaki kiállítással várja a látogatókat keddtől szombatig terjedő nyitvatartással. 

   A kulturális programok többségét a Móricz Zsigmond Művelődési Központ szervezi. Június utolsó hétvégéjén lesz Barcs Város Napja, több nagykoncerttel, fellép a Hooligans és Keresztes Ildikó. Júliusban és augusztusban Dráva-menti Nemzetközi Halászléfőző Verseny, Somogytarnócai Falunap, aratóünnep, Szent István-nap, szabadtéri koncertek, valamint a Dráva-menti Szépkorú Nyárköszöntő színesíti a kulturális kínálatot. 

   A nyár folyamán népszerű programok a kenutúrák, illetve sokak által kedvelt a kerékpárral bejárható Dráva-part. A Dráva Kapu Bemutatóközpont kiállításával, állatsimogatójával és korszerű szabadtéri játszóterével a családosok kedvelt időtöltése lehet. Programjaink között minden korosztály találhat kedvére való, a szabadidő eltöltésére alkalmas kulturális és sportprogramot egyaránt.