Baracska egyik legfontosabb célja a helyi közösségi élet erősítése

Baracska


A település elhelyezkedése közlekedési szempontból kiváló, a főváros és Fejér megye székhelye, Székesfehérvár között félúton található, a Velencei-tó gépkocsival néhány perc alatt elérhető.  Mindez, s a község vonzó természeti környezete turisztikai fejlesztésekre ösztönzi az önkormányzatot. Szőlősy Attila polgármesterrel beszélgettünk. 

‒ Baracska nagy kiterjedésű külterülettel rendelkező település, a Mezőföldre jellemzően jórészt mezőgazdasági övezetekkel. 

‒ Körbevesznek minket a szántóföldek itt, a Mezőföld északi csücskén. Ugyanakkor Baracskán sok egyéb vállalkozás is működik, például az Európa-szerte ismert Csíz Sajtműhely. Több szállítmányozó cég is megtalálható nálunk. A település méretéből és a lakosságszámból adódóan a nagyvállalkozások száma kevés.

   Az utóbbi években, ha lassan is, de emelkedik a lakosságszám, most 2800 ember él Baracskán. Sok az újszülött, tavaly több mint harminc baba született nálunk. Az öröm mellett ez kötelességet is jelent számunkra. Éppen most óvodai és bölcsődei bővítésre adunk be pályázatot. A jelenlegi férőhelyek számát ötvennel szeretnénk bővíteni. Valószínűleg nyáron kiírják a pályázatot, a tervek már elkészültek. Szeretnénk segíteni a szülőket abban, hogy ne kelljen más településre vinni a gyerekeket. 

‒ Felújították a Kozma Ferenc Általános Iskolát, a Községházát és a Makovecz Imre által tervezett közösségi házat. Mit emelne ki még a közelmúlt fejlesztései közül? 

‒ Az általános iskola felújítása nagyon időszerű volt már, mert egy klasszicista kúriában kellett tartani a gyerekek testnevelési óráját, és a tetőszerkezet életveszélyessé vált. Az előző képviselőtestület kapott erre a célra támogatást a kormányzattól, mintegy 330 millió forintot. Ebből felépülhetett a tornaterem, az iskolát rendbe tettük, 2020-ban pedig a tálalókonyha is megújulhatott. A faluház felújítása néhány éve történt, tavaly energetikai korszerűsítést végeztünk, idén pedig kifestettük az épületet. 

   Az alapvető infrastrukturális tennivalókon túl végeztünk útfelújítást, tavaly 11 utca került sorra, idén 6-7 következik. Szeretnénk tájházat kialakítani, az önkormányzat tulajdonában lévő épületeket pedig sorra rendbe hozni falumúzeumnak, könyvtárnak, tájháznak, pályázatok útján. A tavunk partján a 19. században angolkert volt, ott szabadidőparkot alakítanánk ki.

‒ Anna-majorban működik a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai részlege. Azonban nem csupán a börtön található ott.

‒ Anna-majorban szép számmal élnek lakosok, száz körül van a számuk. A tanyagondnoki szolgálat buszával ‒ ami hozzánk tartozik, és a kistérségen belül üzemeltetjük ‒ a gyerekeket mindennap behozzuk óvodába, iskolába, és haza is visszük őket. Biztosítunk az ottani időseknek bejárást orvoshoz, vásárláshoz. 

‒ A természeti értékek alapján Baracska a Velence-tó ‒ Vértes Kiemelt Üdülőkörzet része. A turisztika fontos szerepet játszik az itteniek életében?

‒ A terveink között mindenképpen azt, de egyelőre sajnos nincsenek szálláshelyeink. Hosszú távon mindenképpen szeretnénk szállásokat kialakítani. A kúriafelújítások teremthetnének erre lehetőséget.

   A kerékpáros turizmus sok lehetőséget rejt, ám pillanatnyilag a Budapest és Balaton közötti kerékpárút elkerül minket. Folytattunk már egyeztetést a közúti és a fejlesztésben résztvevő cégek szakembereivel. Tárnoktól épülne még egy kerékpárút, eljönne egészen Pettendig, ott becsatlakozna a már meglévőbe, s Kápolnásnyéken át jutna a tó irányába. A kivitelezés 2024-27 között zajlana, idén lezárul a tervezési szakasz. Ez nekünk nagyon jó lenne, hiszen kikapcsolódást jelentene a családoknak egy-egy jó bringázás. 

‒ Az összetartozás, a közös programok mennyire jellemzik a települést?

‒ Baracskán szerencsére erős a közösségi élet, a meglévő civil szervezetek mellett újak is alakultak.  Sajnos a rendezvényeink a vírushelyzet miatt sorra elmaradtak, de júliusban már tartottunk egy fesztivált, Túrópörkölt néven. Az elnevezés arra utal, hogy a disznó az orrával túrja a földet, és ez a része is bekerül a pörköltbe. Szeretnénk, ha ez a program hagyománnyá válna. Augusztus 20-án kenyérszenteléssel együtt tartjuk a nyár derekán elmaradt falunapot. A gyerekprogramokon kívül lesznek koncertek is. A drámaklub számos előadást tartottak már, idén az Indul a bakterházat adják elő augusztus 27-én. Működnek nótaköreink, férfi és női dalkórus, hagyományőrzőink az Árpád nemzetség nevet viselik, a katolikus-keresztény családi kör rendszeresen összejár.

   Sportklubunk száz tagot számlál. A sportpálya mellett van egy felújításra szoruló műfüves pályánk az iskolánál, de lehet sportolni a tornatermünkben is. Most készült el a játszótér, s közösségi térként szeretnénk majd használni a régi tornatermet, foglalkoztatóházat alakítanánk ki. Aláírtuk a szerződést a Nemzeti Beruházási Ügynökséggel, a focipálya mellé egy kondiparkot telepítünk.