Bálint Ágnes mesehőseit megörökítő domborműveket avattak a Halász-kastély parkjában

A tíz éve elhunyt sokoldalú író, Bálint Ágnes két emblematikus mesehőse, Frakk és Labdarózsa domborműveit avatták fel Kápolnásnyéken. Az írónő tiszteletére elkészült Frakkot és Labdarózsát ábrázoló, Kontur András készítette domborművek a Halász-kastély parkjában kaptak helyet.

 

Bálint Ágnes két mesehősét, Frakkot és Labdarózsát Kontur András szobrászművész álmodta vörös márványba. Az alkotásokat a kápolnásnyéki Halász-kastély udvarában egy játszótér mellett helyezték el. A márvány domborműveket Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Csukás István Kossuth-díjas költő, író és L. Simon László országgyűlési képviselő leplezték le a tíz éve elhunyt író, dramaturg lányai, rokonai és tisztelői jelenlétében.

Bálint Ágnes olyan magyar író és dramaturg volt, akinek művein nemzedékek nőttek fel. Gyakorlatilag ő és Csukás István voltak azok, akik e műfajt megteremtették, művelték és versenyképessé tették a rajzfilmgyártást és a magyar gyermekirodalmat nemzetközi szinten is – fogalmazott az írónő munkásságáról L. Simon László országgyűlési képviselő, aki vizslájával, Frakkal érkezett az avatóünnepségre.

Bálint Ágnes József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója tíz éve hunyt el.

Bálint Ágnes műveivel és életével is azt példázta, miért is jó családban élni – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az eseményen.

Bálint Ágnes avatás

Novák Katalin azt mondta: a Bálint Ágnes-művek olvasásával ráeszmélünk, hogy a családi kapcsolatok – például, hogy mit jelent anyának, apának, testvérnek vagy gyermeknek lenni – miképpen hálózzák be életünk mindennapjait, és milyen fontosak számunkra.

– Fantasztikus munkatárs, önzetlen, sokoldalú, a természetet szerető kolléga volt – emlékezett Csukás István. Az író felidézte: Bálint Ágnesnek már 14 éves korában megjelent első meseregénye, és ő találta ki az akkori magyar televíziónak a gyerekosztályt is, amit Cicavíziónak nevezett el, és ahol később együtt is dolgoztak.

Az ünnepséget követően magyar versek dalfeldolgozásaiból a Kávészünet zenekar adott koncertet.

A domborművek felállítását a SOH Vagyonkezelő Kft. támogatta.