Balatonszentgyörgyön minden fejlődik

Balatongyörök


Az elmúlt évek a fejlődésről és a fejlesztésekről szóltak Balatonszentgyörgyön. Az önkormányzat folyamatosan figyelte és írta a pályázatokat. Utakat tettek rendbe, megszépült a híres vasútállomásuk, megújultak az orvosi rendelők − sorolta Farkas László Nándor polgármester, majd hozzátette: vannak még függőben lévő pályázatok, amelyek sorsa akár már a következő hónapokban eldőlhet. 

− Milyen beruházások történtek az elmúlt években, illetve mik zajlanak most? Milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani a következő években?

− Örvendetesen hosszú a sor. Az elmúlt évek valóban a fejlesztésekről szóltak, és így lesz ez a következő időszakban is. 2014-ben a falun átmenő 76. számú főútvonal 1 km hosszúságban megújult. Az átmenő jelentős teherautó-forgalom zaja zavarta a lakosságot. Ez mostanra megszűnt. 2015-ben megújult mindkét orvosi rendelő, a körzeti és a fogorvosi is, 40 millió forintból. Nagyon büszkék vagyunk a 700 millió forintból megszépült vasútállomásunkra. Az épület a második világháború után jelentős állagromlást szenvedett. A 2015-ös teljes felújításig inkább csak tűzoltás jellegű karbantartás történt. Sok vasútkedvelő jár itt, fotózzák, cikkek sokasága jelent meg az épületegyüttesről és környékéről, mint a legrendezettebb, legszebb, legtisztább állomásról. Belső tartalmában korszerűsödött az épület, megőrizve a monarchiabeli formavilágot. Az állomás környezetét is folyamatosan gondozzuk, figyelünk rá. Korszerű kerékpártárolót alakítottunk ki 15 millió forintból, éjszakai kivilágítással, megfigyelőrendszerrel ellátva. 

A Balatoni Fejlesztési Tanács támogatásával történelmi emlékparkot hoztunk létre 30 millió forintból a művelődési ház mellett. Szabadtéri színpad épült, parkolókat, pihenő- és történelmi emléksétányt alakítottunk ki. Szeretnénk a nagy történelmi személyiségeknek, eseményeknek időrendi sorrendben emléket állítani. Első a sorban az 1956-os emlékmű, ami két éve készült el. De terveztettünk egy első világháborús emlékművet is, a pályázat elbírálása folyamatban van.

Az elmúlt időszakban önerőből több mint három kilométernyi belterületi utat és egy kilométer járdát újítottunk meg. Több mint tízmillió forintból szépült meg a templomunk belső tere, korszerűsítettük a környezetét, az orgonát hatmillió forintból felújíttattuk, ismét gyönyörű hangja van a hívek nagy örömére.  

Szerencsére vannak még függőben lévő pályázatok, tehát a fejlődés nem áll meg településünkön. A külterületi utakat hamarosan elkezdjük javítani, mintegy 2,2 kilométer hosszúságban. Az itt élőknek évtizedes álma válik valóra, ha a temetőhöz szilárd útburkolaton tudnak eljutni. Ez valószínűleg a nyár folyamán megvalósul. Befejezés előtt áll a védőnői rendelő felújítása. Eszközöket és egy szolgálati gépkocsit is tudtunk vásárolni Holláddal közösen, ahol viszont a támogatásból az orvosi rendelő újult meg. Összesen 60 millió forintot tudtunk erre elkölteni egy sikeres pályázat jóvoltából. Az egyesületi házat azonban már önerőből kell felújítanunk. 

Az életünket leginkább befolyásoló, legnagyobb beruházás az M76-os gyorsforgalmi út építése. A tervek szerint 2020 nyarára elkészül a falut elkerülő szakasz, kétszer két sávon. Több tíztonnás, 44 méter hosszú hídelemeket emelnek be éjszakánkét, ezeket vasúton szállítják ide. Így mi is kivesszük részünket a beruházásból.  

További pályázatok vannak előkészítési szakaszban. Ilyen a közös önkormányzati hivatal energetikai megújítása, erre 53 millió forintos igényt nyújtottunk be. A művelődési ház további energetikai fejlesztésére, a napelemes rendszer kialakítására 43 millió forintra lenne szükség a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Reméljük, hogy hamarosan a kivitelezés fázisába léphetnek ezek a beruházások. A helyi piac megvalósítását egy MVH-s pályázatból reméljük. Az 53 millió forintos központi támogatással szeretnénk elérni, hogy ide vonzzuk a környékbeli őstermelőket, termék-előállítókat, akik a helyi ellátásban és a fejlődő turizmus kiszolgálásában aktívan részt tudnak venni. 

Régi tervünk egy teniszpálya építése. Erre a Leader-pályázat keretében nyílhat lehetőségünk A nyolcmillió forintról szóló támogatási szerződést, reméljük, rövidesen aláírhatjuk. Ennek a sportnak a kultusza felemelkedőben van, később, igény esetén, tudjuk bővíteni. A sportolási lehetőségek bővítésére kijelölt területen kialakítunk majd egy játszóteret, sport- és fitneszparkot, de akár röplabda- és kézilabdapálya is épülhet. 

Akadnak még olyan belterületi útjaink, amelyek javításra szorulnak. Ez a következő évek feladata lesz. Akkor elmondhatjuk, hogy néhány év alatt minden utunk megújult. Terveink között szerepel egy bölcsőde építése, körzeti iskolánk és óvodánk már van. Miután jelentős a munkaerőhiány, fontos lenne, hogy a kisgyerekes szülők minél előbb munkába állhassanak

− Hogyan készülnek az idegenforgalmi szezonra?

− Olyan különleges helyzetben vagyunk, hogy van Balaton-partunk, de nincs strandunk. 800 méteres partszakasz tartozik a falunkhoz, de az természetvédelmi terület, nádasokkal. Kialakítottunk egy csodálatos, természetközeli csónakkikötőt a horgászoknak. Nem szeretnénk nagy tömegeket idevonzani, hogy megkíméljük a környezetet. Az viszont fontos lenne, hogy a horgász- és a kerékpáros-turizmus célpontjává váljunk. A balatoni körtúra elkerülte a települést, de egy TOP-os pályázat 470 millió forintja segítségével a Balatonberényt Vörssel összekötő kerékpárúttal mi is felkerülünk erre a térképre. Ennek köszönhető, hogy a Kis-Balaton körbekerékpározhatóvá válik. Jövőre elkezdődik a kivitelezés. 

A tervek között szerepel a volt magtár épületének turistaszállássá alakítása, várjuk és keressük a pályázati lehetőségeket. Patinás turistacélpontunk a Csillagvár. A gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt egész napos kikapcsolódási lehetőséget nyújt a múzeum, a kiállítótér, a vár és a környéke, a kisállat-simogató. Nagyon sok látogatót vonzzanak a régi falusi eszközök, a csárda. A négyágú, csillag alakú épület maga is különleges, érdekes építészeti megoldásokkal találkoznak az ide érkezők. Különleges hangulata van a helynek.

− A közvetlen szomszédságukban van a Kis-Balaton. Oda miért érdemes ellátogatni?

− A Kányavári-szigetet nem szabad kihagyni, főleg kerékpárral. Az ottani csodálatos természeti jelenségek óriási lehetőségeket tartogatnak a turizmus számára. Az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény- és állatvilágot. Megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A szigetre vezető különlegesen ívelt, faszerkezetű híd már önmagában is különleges élményt nyújt. A szigeten kialakított tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat. 

− Milyen munkalehetőségek vannak a településen? 

− Munkaerőhiánnyal küzdenek az idegenforgalmi és a vendéglátóhelyek is. Sőt a vasútállomás és a téglagyár is tudna dolgozókat felvenni. Büszkék vagyunk arra, hogy itt helyben sörüzem is működik. Már országosan megtalálhatóak a termékeik. Folyamatosan fejlődik, több százmillió forintot fordítottak a gyárra. Korábban látványsörfőzdéket építettek, s a környező országokba is szállítottak.  

− Milyen a civil, a kulturális és a sportélet Balatonszentgyörgyön?− Nyolc egyesület működik a településen. Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol valamennyivel. Igyekszünk támogatni őket, a segítséget aktivitásukkal hálálják meg. Szerepet vállalnak például a Falunapon és a nyárzáró rendezvényünkön, augusztus 31-én. Az utóbbit első alkalommal szervezzük meg, s pályázati forrásból neves fellépőket tudtunk felkérni.