Balatonszárszó nagystrandja ötcsillagos

Balatonszárszó


Évről évre gyarapodik a település lakossága, nő az állandó lakosok száma. Az önkormányzat egyaránt figyel a helyiek életkörülményeinek javítására és a nyaralók, a turisták igényeinek kielégítésére. Erről és a számos kulturális programról is kérdeztük Fekete János polgármestert. 

– Milyen fejlesztések, illetve beruházások segítik a helyiek életét?

– Az állandó lakosok száma 2300, s esztendők óta enyhe emelkedést mutat. A nyári hétvégeken 8-12 ezer ember is megfordul Balatonszárszón.

   Számos fejlesztéssel igyekszünk könnyíteni a szárszóiak életét. Befejeztük az önkormányzat épületének energetikai felújítását, a szigetelést, a nyílászárók cseréjét. Ez egy 50 milliós projekt volt. Jelenleg épül a minibölcsődénk, a 130 millió forintos beruházás augusztus végére készül el. A régi bölcsőderész az óvoda mellett működött, azt bővítettük ki az új szárnnyal, amelyben hét kisgyereket tudunk fogadni. Az óvoda felújítására is nyertünk egy 128 milliós forrást, ebből komplett tetőcserét hajtunk végre, és a szigetelést is megoldjuk.  

   Hét utcában megújultak a járdák és az útburkolatok. Támogatja az önkormányzat az utcakialakításokat, jelenleg 22 telkes utca kialakítása van folyamatban.

– Szárszó neve összefonódott József Attila halálával. Milyen rendezvényekkel emlékeznek a költőre?

– 1937-ben történt a tragédia, idén emlékezünk meg a 85. évfordulóról. A villasoron lévő József Attila Emlékházban állandó kiállítás látható „Idesereglik, ami tovatűnt” címmel, a költő életének utolsó korszakáról. Sok programunk idézi fel József Attila emlékét, a Magyar Kultúra Napja, a Költészet napja, a Múzeumok éjszakája, az Alkotók napja. A Szárszói Szövegelőn is a verseké a főszerep. A négynapos Irodalmi hetet már harmadik alkalommal rendezzük meg a településen, idén július 21. és 24. között. 

   Különleges versélményt nyújt a 2020 nyarán megvalósult Vers utca, amely tematikus irodalmi sétaút nyolc megállóval. A három hangos megállóban a padra leülve hallgathatunk meg tíz verset a klasszikus és a kortárs magyar költészet nagyjaitól, köztük József Attila-verseket. Az öt további megálló a költészet kedvelőit helyben elolvasható versekkel várja. A kiindulópont az Emlékháznál van, s a Csukás Színháznál találjuk az utolsó verses megállót. 

– A település strandjai közül kiemelkedik a központi fizetős strand a Kék Hullám Zászló minősítés ötcsillagos fokozatával. Miből tudták fejleszteni a strandjaikat?

– Három strandunk közül egy fizetős és kettő szabadstrand. A Kisfaludy-pályázaton nyert 30 milliós összegből nagyobb beruházást tudtunk végezni, a központi nagy strandon építettünk egy 450 négyzetméteres napozóstéget, baba-mama szobákat, családbarát mosdókat, kabinokat alakítottunk ki, akadálymentesítést hajtottunk végre, új beléptetőrendszert építettünk, felújítottuk a kerítést, a burkolatot. 

   A napozóstéget jól kihasználjuk, gyermekprogramokat rendeztünk ott tavaly, s komolyzenei koncerteket tervezünk az idén. A strand előtt pedig kialakítunk egy biciklimegállót. Szükségesnek éreztük, hiszen hódít a kerékpáros turizmus, a bringaút tavaly készült el Földvár és Szárszó között. A kerékpármegőrző egyben pihenő okospaddal, ivókúttal. Még egy biciklijavító pont is tartozik hozzá, állvánnyal, vandálmentes szerszámkulcsokkal. 

   Sok a zöldterületünk, például a nagystrand mellett van egy csaknem egyhektárnyi rész, amit mi gondozunk, és szabadstrandként működik. Balatonszemes irányában is van egy saját területrészünk a parton, és még egy játszóteres kis strandot is gondozunk.

– Milyen látnivalókat ajánlana az ide látogatóknak? Milyen rendezvényekkel várják őket?

– A színház a régi moziépületben kapott otthont, az egykori fedett kertmozi fedett szabadtéri színházzá alakult át. 350 fő a befogadóképessége. Tíz évvel ezelőtt döntött úgy a képviselő-testület, hogy újra használni kellene az épületet, és a színház funkció mellett döntöttek. A névadó pedig Csukás István lett, aki nyaralótulajdonosként kötődött a település életéhez. 2019-ig az önkormányzat működtette saját költségvetésből, amikor is megjelent a színen a Kultkikötő, és az együttműködésnek köszönhetően a színház programjai hozzákapcsolódhattak az évtizedes múltra visszatekintő balatoni kulturális eseménysorozathoz. Idén egészen augusztus végéig tartanak színházi előadásokat.

   A Sárkányfesztivál a szárszói nyarak népszerű rendezvénye, színes programokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal. Idén július 30-án, szombaton sárkányhajóval érkezik meg Süsü a Tóparti parkba. Augusztus 27-re hirdettük meg a lecsófesztivált, amelyre a hazaiak mellett külföldi csoportokat is várunk. A szüreti felvonulással zárjuk a nyári programok sorát szeptember első hetében.

   Végezetül megemlítek egy érdekes nyári sportprogramot: a Barcelona utánpótláscsapata rendez nálunk egyhetes tábort, hat spanyol edzővel és a szakvezetéssel. Három-négy korosztály edz majd a sporttelepünk futballpályáján. 70-80 gyerekre számítunk. Augusztus 1-jén kezdődik majd a hatnapos tábor.