Balatonfüred a régió egyik legkedveltebb turisztikai célpontja

Balatonfüred


A város vonzereje gyönyörű fekvésén túl szénsavas forrásainak gyógyhatásában, zamatos, jó boraiban, de legfőképpen az itt élő emberek vendégszeretetében rejlik. Történelmi és kulturális hagyományai, nagy múltú rendezvényei minden évszakban Balatonfüredre csábítják az érdeklődőket. Dr. Bóka István polgármesterrel beszélgettünk.

‒ A vírus minden bizonnyal átírta az idei turisztikai terveiket. Milyen szezonra számít?

Bizakodó vagyok. Történelmi jelentőségű volt ez a járvány és annak kezelése. Időseink talán még emlékeznek az ötvenes évek gyermekbénulás-járványára. Többségünknek azonban fogalma sem lehetett róla. Ez a mostani talán azért szokatlan, sőt érthetetlen, mert megszoktuk, hogy a mai modern orvostudomány mindenre tudja a választ. Nem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy orvosaink tehetetlenül álljanak egy egyszerű influenzának tűnő betegség előtt. Most pedig ez történt. Hiába vannak kiválóan felkészült, nemzetközi szinten is elismert orvosaink, lelkiismeretes szak- és mentőápolóink, az új vírus bizony felkészületlenül érte az egész világot. Szerencsére Magyarország és azon belül Balatonfüred jól megoldotta a védekezést. Viszonylag alacsony megbetegedés-és halálozási számmal sikerült megvívnunk az első harcot. De ennek a harcnak ára volt. Be kellett zárnunk közösségi tereinket: iskolákat, kulturális és turisztikai intézményeinket. Szabályozni kellett a lakosság bevásárlási szokásait, be kellett tiltanunk nagyrendezvényeinket, be kellett zárnunk kiállítótereinket, szállodáink sem fogadhattak vendégeket. Ez persze mind bevétel-kiesést jelentett. Bízom a magyar vállalkozókban, akik a nehézségek ellenére is olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek kedvező fogadtatásra találnak a hazai lakosság körében.  

‒ Turisztikai és gazdasági szakemberek azt mondják, a hazai idegenforgalom újraindításában a Balatonra fontos feladat hárul. Mit tehet ezért az ön városa?

‒ Balatonfüred mindig is igyekezett a strandolás mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségeket felkínálni vendégeinek. Büszkék vagyunk a kulturális és turisztikai eredményinkre, hagyományainkra. Bár a 195. Anna-bált nem rendezhettük meg, de az Anna Fesztivált változatlan formában bemutatjuk a közönségnek. Augusztusban pedig nem marad el a Borhetek rendezvénysorozat. Kiállítótereink ‒ a Vaszary Galéria, a Kisfaludy Galéria, a Jókai Emlékmúzeum, a Városi Múzeum, a Zsidó Kiválóságok Háza ‒ megnyitottak, ahol értékes és egyedi képzőművészeti, tudományos-ismeretterjesztő kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók. Ezen kívül a város köz- és zöldterületei, strandjai a parkfenntartást végző szakembereink szorgalmas munkájának eredményeként tiszták, rendezettek, ahol élmény az időtöltés. Bár a tavasz és nyárelő programjai elmaradtak, de közülük néhányat sikerült az őszi programsorozatokba átmenteni. Ilyen például a Balatoni Hal- és Borünnep, amelyre a Füredi Szürettel együtt októberben kerül sor. Szeretnénk megrendezni a viszonylag friss programunkat, a Füred Gastrót novemberben. De az ősz sok sportrendezvénynek is teret ad majd, lesznek futó- és biciklis versenyek, autós tuning-találkozó, és talán látványtánc EB is. Ősszel tervezünk az EKF 2023-mal közös Filmpikniket, és persze a hagyományosan szeptemberi Quasimodo Költőverseny és Irodalmi Fesztivál sem marad el. 

‒ Aki évekkel ezelőtt járt a városban, szinte rá sem ismer. Nagyon sok beruházás, fejlesztés valósult meg. Melyek a legfontosabbak?

‒ Nos, kérdés, hogy mikor járt az illető utoljára a városban. Legfrissebb fejlesztésünk a Zákonyi utcai mélygarázs felett kialakított közpark, amely az egyik leglátványosabb közösségi beruházásunk. A közeljövőben megújul a Füred Kemping vitorláskikötője. Útjaink, épületeink folyamatosan újulnak meg. Például a Lipták Gábor Városi Könyvtár is bővítésen és teljes felújításon esett át, májusban volt az új épület átadása. Büszke vagyok a Városi Uszodára, amelynek tervezéséért Varga Tamás építész Ybl-díjat kapott és már két éve szolgálja a városlakókat és a turistáinkat. Tavaly megújult a Balaton Konferencia és Szabadidőközpont szabadtéri színpada, ami most már technikaigényesebb produkciók megrendezésére is lehetőséget ad. És a fejlesztés nem áll le. Jelenleg a több mint 50 éves Lóczy Lajos Gimnázium áll teljes felújítás alatt, amely ugyan nem szolgálja közvetlenül a turizmust vagy a gazdaságot, de az oktatásba való befektetés a hosszú távú fejlesztési stratégia része. Szeretném azt hinni, hogy az a gyermek, aki az általános és középiskoláit Balatonfüreden járja, nagyobb valószínűséggel akar majd a városban élni, családot alapítani és dolgozni.

Fontosnak tartom megemlíteni azokat a beruházásokat, amelyek a város képét javítva vonzóvá, élhetővé teszik Balatonfüredet. Ilyen a Zöld Város Programunk, amelynek keretében megújul a Kossuth utca ‒ Alsó köz ‒ Segesdi utca ‒ Somogyi utca körbehatárolta terület, valamint a Szivárvány utca melletti zöldterület is. Felújítjuk az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket, új, nyitott tereket, parkokat alakítunk ki. Az elképzelések szerint egy gépkocsiktól mentes, parkosított, szolgáltatásokat kínáló településközpont létesül a felső városrészben, ahol helyet kap a Városi Helytörténeti Gyűjtemény is.

Július 17-én, pénteken Palkovics László miniszter úrral, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen tekintettük meg a Fürdő utcában épülő nagyberuházást, az 1,9 milliárd forintból épülő balatonfüredi tudáscentrumot. A kétezer négyzetméteres, több száz hallgatói férőhellyel rendelkező komplexumban felsőfokú tanítás, gyakorlatorientált képzések és kutatások zajlanak majd. 

A Széchenyi 2020 kormányzati program keretében több mint egymilliárd forintból megújul a reformkori városrész legrégebbi műemléképülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori Esterházy-kastély, amelynek június 12-én volt az alapkőletétele.  A várhatóan jövő év őszére elkészülő beruházás részeként a felújított kastélyban nyaralástörténeti látogatóközpontot alakítunk ki. Balatonfüred dicső múltját mutatja majd be a kastélyban kialakított interaktív kiállítás. Érdekes, látványos tárlat lesz. Az külön öröm, hogy a város egyik legértékesebb épületét tudjuk így rehabilitálni.

A „Balatoni vízi megállóhelyek létesítése” projekt keretében valósítjuk meg a Kékszalag sétányt. A város nyugati, partközeli részén található a Berzsenyi savanyúvíz-forrás, amely területet az új sétányszakasz kialakításával sikerül bekötni abba az egyedülálló sétányrendszerbe, mely Balatonfüred egyik unikális adottsága és népszerű turisztikai vonzereje ‒ nemzetközi kitekintésben is. 

‒ Milyen további fejlesztési terveik vannak? Hogyan látja Balatonfüred jövőjét?

‒ Balatonfüred jó úton halad. Persze tervekből sosincs hiány. Az ország hat városában, állami támogatásból, új kézilabda akadémiák létesülnek, közülük az egyik Balatonfüreden lesz. A város Veszprémmel közösen vezeti majd az utánpótlásképző szakmai központot. Budapesten az FTC, Debrecenben a DVSC, Győrben a Győri Audi ETO, Szegeden a MOL-Pick Szeged, Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka), Balatonfüreden és Veszprémben pedig a Balatonfüredi KSE és a Telekom Veszprém közös vezetésével, rendszerében folytatódik a kézilabdázók képzése 14 éves kortól. Az akadémiai képzés, amelyhez Balatonfüreden 50-60 diák csatlakozhat, várhatóan ez év nyarán kezdődhet el. A hosszú távú tervek között szerepel egy új, fedett sportcsarnok megépítése is a Forrás sportpark területén. 

Balatonfüredet, mint turisztikai központot – neveznek bennünket a Balaton-felvidék fővárosának és a Balaton kulturális fővárosának is – az átlagosnál is jobban érintette a járvány okozta bevétel-kiesés, hisz a város gazdasági húzóágazata, a turizmus leállásra kényszerült.

Ez a helyzet ismét fölhívta a figyelmet arra, hogy a város prosperitásához nem elegendő csupán a turizmus. Megértettük, hogy a jövőben több lábon kell állni. 

Mindenki számára világos, hogy a balaton-felvidéki településeknek, így Balatonfürednek is az egyetlen járható fejlődési útja az olyan vállalkozások telepítése, vonzása, amelyek kis alapterületen magas hozzáadott értékű termelést valósítanak meg. Ha kijelölhetnék egy fejlődési irányt, akkor abban ez a „több lábon állás” nagy hangsúlyt kapna.