Balatonföldvár kereken harminc éve város

Balatonföldvár


Idegenforgalmi szolgáltatásainak színvonala, infrastrukturális ellátottsága, a mintegy 70 hektárnyi szépen gondozott zöldterülete, rendezett, virágos utcái, kulturális programjai és látnivalói az egyik legkellemesebb nyaralóhellyé tették Balatonföldvárt. Holovits Huba polgármestertől kértünk interjút.

– Balatonföldvár idén ünnepeli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját. Hogyan emlékeztek meg a kerek jubileumról?

– 1992. június 14-én kapott városi rangot Balatonföldvár, ami azért érdekes dátum, mert megegyezik a település alapításának napjával, ugyanis az üdülőtelepet 1896. június 14-én délután öt órakor nyitotta meg a nagyközönség előtt a Széchenyi család. 

   A 2300 lelkes település életében természetesen óriási esemény volt a városi rang kivívása, s a korábbi községvezetés sokat dolgozott azért, hogy ezt a címet megkapják. 

   A 30. születésnapról június közepén, a hagyományos Földvári Napok keretében emlékeztünk meg. A háromnapos eseménysorozat helyszíne volt mások mellett a Bajor Gizi Közösségi Ház díszterme és a Balaton Klub, bemutatkoztak a művészeti csoportok, voltak komoly- és könnyűzenei koncertek, térzene, utcabál, tűzijáték. 

– A település története, mint említette, abból a szempontból is különleges, hogy percre pontosan tudható, mikor „adta át” az üdülőtelepet a Széchenyi család. Hogyan is szól ez a história?

– Balatonföldvár település létrejötte a Széchenyi család, azon belül is gróf Széchenyi Imre és gróf Széchenyi Viktor testvérpár nevéhez köthető. Az utóbbi kőröshegyi birtokához tartozó Földvárpuszta „teljes infrastruktúrája” a 19. század vége felé tulajdonképpen egyetlen, postakocsi-állomásként is működő fogadóból állt. Gróf Széchenyi Imrének a családi orvosa dr. Korányi Frigyes egyetemi tanár, a kiváló tüdőgyógyász volt, s ő javasolta az üdülőtelep létrehozását. S bármily hihetetlen, de valóban a tervezőasztalon született meg a mai Balatonföldvár a sétányaival, parkjaival, kikötőjével. A település első fénykora egészen az első világháború kitöréséig tartott. 

   Itt jegyzem meg, hogy az egykori kaszinó épülete a teljes felújítást követően, immár Balaton Klub néven, kulturális rendezvényhelyszínként éppen tavaly nyitotta meg a kapuit. A Kvassay sétányon és a Petőfi Sándor utcában számos régi villaépület máig őrzi a millenniumi idők hangulatát. Ilyen például a Kulipintyó-villa, melyet 2012-ben az állam az önkormányzatnak ajándékozott, s az épület felújítását követően abban a Széchenyiek korát bemutató interaktív kiállítás található.

– A képviselő-testület idén januárban fogadta el a város településfejlesztési koncepcióját. Melyek-e program legfontosabb elemei?

– 2010 óta egy igen határozott irányvonalat képviselünk a fejlesztések területén. Természetesen elsősorban az idegenforgalomra és a turizmusra koncentrálunk az infrastrukturális és az épített környezetet gazdagító beruházásokat illetően. Jövőre adjuk át a Balaton-part legnagyobb fedett pódiumú szabadtéri színpadát, Beadtuk pályázatunkat egy, a Széchenyi család történetét bemutató látogatóközpont létrehozására a városközpontban.

   Nagyon fontosnak tartjuk a strandjaink állapotának évről évre történő javítását, részben önkormányzati, részben pályázati forrásokból. A Kvassay Jenőről, a magyar vízügy egyik legjelentősebb alakjáról elnevezett sétánnyal kapcsolatban pedig az az elképzelésünk, hogy oly módon hosszabbítanánk meg, hogy összekösse egymással a két földvári hajókikötőt. Ehhez keressük most a pályázati forrásokat.   Ha ez sikerülne, az a partszakasz bizonyára felkerülne a Balaton turisztikai térképére. 

   Természetesen a turisztikai fejlesztések mellett fontos a városvezetés számára az itt élők igényeinek kielégítése. 2013 óta például évente 100-150 millió forintot költünk az út- és járdafelújításokra. A város közintézményeinek energetikai korszerűsítése az elmúlt években már megtörtént. Más Balaton-parti településekhez hasonlóan nálunk is épültek és épülnek apartmanházak, új lakóövezetek, ahová zömmel fiatal családok költöznek. 

– Milyen látnivalók és milyen programok várják a Balaton-parti városba látogatókat?

– A már említett helyszínek mellett érdemes felkeresni a Hajózástörténeti Látogatóközpontot. Maga az épület egy hajóalakot formál, árboca pedig a Balaton környékének legmagasabb kilátója. De nálunk található a tó egyetlen szigete, és érdemes végigmenni a Kelta sétányon is. 

   Ami pedig a programokat illeti, augusztus végéig szinte minden hétvégén lesznek koncertek és egyéb zenei események, nem beszélve a gasztronómiai programokról. Július utolsó négy napja a Balatonföldvári Sörfesztiválé, augusztus közepe pedig, hasonló időtartamban a Földvári Bogácsfesztté, hogy csak kettőt említsek a gazdag kínálatból. Érdemes tehát ellátogatniuk az idén harmincéves Balaton-parti városba!