Baktalórántházának fontos a település múltja

Baktalórántháza

A Nyírség közepén fekvő Baktalórántháza idén ünnepli várossá válásának 25. évfordulóját. Szeptemberben a testvértelepülésekkel közösen tartják meg a születésnapot. Nagy Lajos polgármester a járási székhelyként 12 település és 20 ezer ember mindennapjait meghatározó város elmúlt négy évben elért eredményeiről beszélt.

Baktalórántháza 2013 óta járási székhely, és ez a város fejlődésének jó hátszelet adott, hiszen több olyan fejlesztési pályázat jelent meg az elmúlt években, amely kiemelten támogatja az ilyen településeket. Ez például a közlekedésfejlesztés vonatkozásában is érezhető, fogalmaz Nagy Lajos polgármester, a város tömegközlekedéssel jól megközelíthető, sőt állami útfelújítások is várhatók a közeljövőben. A közszolgáltatások igénybevétele szempontjából fontos, hogy akik járási ügyintézésre érkeznek, azok a járóbeteg-szakellátást is igénybe vehetik, amely szintén térségi szerepkört tölt be.

Az országos foglalkoztatási helyzet alakulásának megfelelően Baktalórántházán is jelentősen csökkent a munkanélküliség. Örömteli, hogy a közmunkából a versenyszférába távoznak a munkavállalók, ebben természetesen szerepet játszanak a foglalkoztatási támogatások is. Ugyan nem létesült túl sok vállalkozás az elmúlt négy évben, de a Baromfi Coop telephelyfejlesztése mindenképpen kiemelésre méltó. Ez a családi vállalkozás a legnagyobb baromfifeldolgozó Közép-Európában. Csirkenevelő telephelyeket létesített, és az elmúlt két-három évben 30 új munkahelyet teremtett, és további lehetőségekkel is számol. A környező városokban működő ipari üzemek folyamatosan keresik a munkavállalókat. Az elmúlt négy évben több nagyobb beruházás is megvalósult a városban, mondja a polgármester. Az egyik − állami beruházásból − a járási tanuszoda építése, amelynek az ünnepélyes átadását júliusban tartják. A város mintegy 400 millió forintos TOP-forrásból felújítja a belvízelvezető rendszerét, és sikerült csatlakozniuk a zöldváros programhoz is: közterek és parkok újulnak meg, új épületeket emelnek. Szintén a járási központ státusznak köszönhetően kerékpárút épül, a környező települések egy részével hálózatot kialakítva, itt a beruházás értéke 500 millió forint.  Az 1995 óta üresen álló Dégenfeld-kastélyt a kisváros önkormányzata 558,6 millió forint összegű európai uniós és hazai támogatásból újíttatta fel és rendezte be. Büszkék a kastélyra és a 2016. március 15-én megnyitott interaktív múzeumra, amely bemutatja a város múltját, a névadó gróf Dégenfeld Imre pályafutását és korát, valamint a 19. és 20. századi gyermeknevelést, az akkori női és férfidivatot és a város híres szülötteit.