Bag nagyközség kiváló adottságú, falusias jellegét őrző település

Nagyvölgy

Földrajzi elhelyezkedése, a fővároshoz való közelsége Bag egyik legfőbb vonzereje. Palya Zoltán polgármester legalább ilyen nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy sikerült megőrizniük a település kellemes falusi jellegét, amit a jövőben is szeretnének megtartani. Célja a község felvirágoztatása a szó szoros és átvitt értelmében is.

‒ Milyen földrajzi és természeti adottságai vannak Bagnak? 

‒ A Gödöllői-dombság északkeleti oldalán jobbára dombos, lankás területen, a Galga völgyében fekszik községünk, ahol az Egres-patak a Galga folyóba torkollik. Története hosszú időre nyúlik vissza. Nevét első alkalommal 1384-ben foglalták írásba, de már a bronzkorban is éltek itt emberek, melyet számtalan régészeti lelet bizonyít. Agglomerációs település vagyunk, 38 km-re Budapesttől. A település kedvező fekvését erősíti, hogy az M3-as autópályán saját lehajtóval rendelkezik. Határában húzódik a 30-as főút, áthalad területén a Budapest‒Hatvan vasútvonal, mely az elmúlt években jelentős rekonstrukción esett át. A lakosságszám stabil, közel 4000 fő. Örömmel tapasztalom, hogy a fiatalokat egyre inkább meg tudjuk tartani. Külön öröm, hogy a Bagra érkezettek többsége itt akarja leélni az életét.

‒ Milyen a község intézményhálózata?

‒ Az oktatási-nevelési intézményhálózat hamarosan teljes lesz. Jól kihasznált az óvodánk, és korszerűen felszerelt az iskolánk. Tavaly kezdtük el egy 48 férőhelyes bölcsőde építését, jelenleg az utolsó simítások zajlanak. Az egészségügyi ellátás megfelelő, a családsegítő szolgálat rendben működik, a művelődési ház programjai népszerűek a bagiak körében.

Mindenképpen említésre méltó, hogy a helyi vállalkozások is jól prosperálnak, köztük tészta- és édességgyártó üzemek, mezőgazdasági és ipari vállalkozások, szállítmányozó, kiskereskedelmi és egyéb szolgáltatást nyújtó cégek. Szinte minden beszerezhető helyben, gyakorta olcsóbban, mint a környező városokban. 

‒ Facebook-oldalán számolt be arról, hogy hosszú idő után végre növekszik az érdeklődés az ipari park iránt…

‒ Több mint tíz éve indult el a magántulajdonban lévő ipari park fejlesztése, de sokáig kihasználatlanul állt. Tavaly, a járvány első hulláma alatt a Magyar Piac Szövetkezettel közösen autós termelői piacot nyitottunk a területen. Ez a lépés országos ismertséget hozott Bag számára. Azért kapott nagy figyelmet, mert a vírushelyzet miatt akkor zárt be szinte minden piac, amikor mi nyitottunk. A szombat délelőttönként tartott autós termelői piac jelenleg is népszerű, távolabbi vidékekről is érkeznek vásárlók. Időközben megnőtt az érdeklődés az ipari park iránt, hazai kis- és középvállalkozások mintegy 10 hektárnyi területet vásároltak meg. Arra számítunk, hogy ez újabb és újabb munkahelyeket teremt majd. 

‒ Milyen fejlesztések vannak napirenden?

‒ Nagyon fontos lenne egy új orvosi rendelő. Az egyiket tavaly újítottuk fel, a másik műszaki állapota viszont ezt nem teszi lehetővé, újat kell építenünk. Az utak és a járdák állapotával soha nem vagyunk elégedettek, annak ellenére, hogy sokan kuriózumként élik meg a kockaköves utcáink látványát. A még a 70-es években messze földön híres bagi kövezők által burkolt kockaköves utcákat lehet szeretni és nem szeretni. Az autósok általában a pokolba kívánják a döcögős köveket, azonban sajátos hangulatukat nem lehet vitatni, ettől különleges a falukép is. Útfelújításra folyamatosan pályázunk, és az idei tervek között szerepel egy jelentősebb járdaszakasz rekonstrukciója is.

‒ Hogyan képzeli el Bag jövőjét?

‒ Szeretnénk községünket szó szerint és átvitt értelemben is felvirágoztatni. Az előbbi érdekében a témában pályázatot hirdettünk. Örömünkre sokan – köztük fiatalok is – neveztek virágos kertjeikkel. Közel száz fát ültettünk az elmúlt években. Tervezünk faluszépítő napokat, ami közösségépítésre is kiváló alkalom. 

Azt szeretném, hogy a fejlesztések mellett azt a hagyományos faluképet, ami most jellemzi Bagot, meg tudjuk tartani. Ha bárki ellátogat hozzánk, időzzön el nálunk, kiránduljon a településhez tartozó erdős részek túraútvonalain, tekintse meg néprajzi gyűjteményünket, fedezze fel helyi értékeinket és csodálkozzon rá a vidéki élet szépségeire, karnyújtásnyira Budapesttől.