Bács megye értékei Budapesten

Bács-Kiskun megye

Gasztronómiai értékekkel és kézműves munkákkal jelent meg Bács-Kiskun megye a Magyar Értékek Napján. A megye minden települése szívügyének tekintette, hogy a térség szellemi és tárgyi kulturális örökségeinek legjavát bemutassa.

Másodszor rendezte meg Budapesten a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége a Magyar Értékek Napját. A hagyományteremtő szándékkal útjára indított program fő célja, hogy rávilágítson a hazánkban található értékek sokszínűségére, valamint azok megőrzésének és továbbörökítésének fontosságára.

Az ország 19 megyéje mellett a határon túli magyarság szervezetei is bemutatták kulturális kincseiket, hagyományaikat a magyarság szimbolikus jelentőségű helyszínén, a Szent István-bazilika előtti téren felállított pavilonokban.

A Bács-Kiskun megyei standon megjelent többek közt a bajai halászlé, a kiskunhalasi csipke, a csátaljai székely hímzés, a „Megye Bora” verseny díjnyertes borai, Kovács Miklós kékfestő terítői, a kecskeméti barackpálinka, Kovács László fazekas kerámiái, Apró Tamás fafaragó alkotásai, Kanalas János kosárfonó termékei, Barcsik Ibolya szőttesei, Schneider Péterné festett bútorainak makettjei.

2

Idén először egy új programelemmel, ökomenikus terményáldással is bővült a rendezvény színes palettája. Bács-Kiskun megye kosarába szőlő, őszibarack, bor, szárított piros paprika, valamint kalocsai paprikaőrlemény került. A megszentelt terményekkel teli kosarat Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke helyezte el a Magyar Értékek Vándortérképén a Kecskemét Táncegyüttes kiskunsági népviseletbe öltözött táncosainak kíséretében.

A programra látogatók az amatőr művészeti csoportok bemutatóin túl ismét megcsodálhatták a Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét, mely 2013-ban indult országjáró újtára. A térképre mindazok letehették kézlenyomatukat, akik egyetértenek az eseményt ihlető hitvallással, miszerint a közösség erejének alapját az értékek adják. Az egész napos, nagyszabású rendezvényt ünnepi szentmise, valamint Sebestyén Márta magyar népdalénekes és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye zárta a Szent István-bazilikában.