Bács-Kiskun remekei mutatkoztak be Németországban

Bács-Kiskun megye gasztronómiai és kulturális értékeit mutatták be azon a „magyar hétvégén”, amelyet a Hírös Garabó Nonprofit Közhasznú Kft. és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezett a németországi Großenhain városában. Remek ízek és programok várták a látogatókat.

 

A magyarsághoz kötődő értékek megismertetése, a különböző nemzetek egymáshoz való közeledése, egymás kultúrájának, szokásainak bemutatása, a mindennapjaikba való betekintés elősegítése volt a célja a németországi Großenhainban rendezett magyar hétvégének.

Az esemény legfőbb célja a Bács-Kiskun megyei gasztronómia és kultúra bemutatása volt. A vásárral egybekötött rendezvényen részt vettek a térség élelmiszertermelői, bemutatkoztak kézművesei, néptáncosai és népzenészei is. Mindezek mellett a megye turisztikai kínálatai – többek között termál- és gyógyfürdői, lovas tanyái – is lehetőséget kaptak a megjelenésre.

Aki kilátogatott a vásárra, ízelítőt kapott Bács-Kiskun legkiválóbb termékeiből, kóstolhatta az immár 70 éves madarasi pálinkafőzde párlatait, a Duna-Tisza közi borok közül a Lantos Borászat és a Gedeon Birtok nedűit, a szanki kézműves csokoládét, a Borota Hús termékeit. Igazi kuriózumnak számítottak a fülöpjakabi gazdák biotermékei és a ganoderma gyógygombából készített csokoládé és kávé.

A népi kézműves tevékenységek hagyományait a bőrműves, a fafaragó, a csuhé- és szalmatárgy-készítők elevenítették meg a Großenhainból és környékéről érkező lakosoknak.

A szórakoztatásról az izsáki Sárfehér Néptánc Egyesület gondoskodott, bemutatva a történelmi Magyarország valamennyi tájegységének néptáncát, a talpalávalót pedig a Suttyomba zenekar húzta.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közleménye szerint a magyar hétvége nem várt térségi érdeklődés mellett zajlott le, továbbá megnyitotta a kaput a konkrét gazdasági eredmények, a széles körű szakmai kapcsolatépítés és a megye prémium termékeinek exportlehetősége előtt.