Az ország egyik legboldogabb megyéje

Langallik Kisbér

Értékeit, hagyományait óvó, azokra büszke Komárom-Esztergom megye, amely az ország legkisebb és egyben egyik legboldogabb megyéje. A megyei önkormányzat törekvése, hogy elősegítse a települések fejlődését, az ott élők boldogulását. Popovics György elnök büszke arra, hogy a megye minden településére jutott támogatás, így azok növelni tudták megtartó erejüket.

‒ Az elmúlt években új szerepet kaptak a megyei önkormányzatok, intézményfenntartóból a területfejlesztés fontos szereplőivé váltak. A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnak sikerült-e magára találnia ebben a szerepben?

‒ Öt éve kaptuk meg ezt a feladatot, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program gondozását, egyfajta sajátos mentorálását, majd az Integrált Területi Program ránk eső részének végrehajtását. Rengeteg időt és energiát fordított erre a megyei önkormányzat, ugyanakkor a számtalan közös sikerélményért megérte. 

Számunkra a települések fejlődése a legfontosabb, ezt tekintjük az elvégzett munkánk minőségi mércéjének. Örömmel mondhatom el, hogy minden településre jutott támogatás, óvodák, általános iskolák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok újultak meg, és még számos fejlesztés megvalósítása van folyamatban. A megyei közgyűlés a TOP-források által biztosított, csaknem 33 milliárd forintnyi támogatásról a települések igényeit maximálisan figyelembe véve hozta meg döntéseit. 

Kiálltunk az önkormányzatok azon fejlesztési elképzelései mellett, melyek a települések lakosságmegtartó képességének növelését szolgálják. A megyei önkormányzat munkatársai a területfejlesztés mellett nagyon sok egyéb szektorban is kiváló teljesítményt értek el. Nagy hangsúlyt fektetünk a turizmus fellendítésére is – az esztergomi, a tatai és a komáromi kiemelt attrakciókon kívül a kisebb városokat és falvakat is be szeretnénk vonni az egyes csomagok összeállításába. Elsősorban a kerékpáros, bakancsos és a szakrális turizmus fejlesztésére összpontosítunk. 

‒ A megyei önkormányzatok a megyei identitás megteremtésében is kulcsszerepet játszhatnak. E téren milyen kezdeményezéseik, illetve eredményeik vannak?

‒ Kiemelt feladatunknak tekintjük a helyi közösségek erősítését. Célunk, hogy egy élhető, törekvő megyében lehetőség legyen a boldogulásra, az értékeink megismerésére, a hagyományok ápolására. A fiatalok helyben eresszenek gyökeret, és találják meg a legkedvezőbb életteret közösségeinkben és településeinken. 

Elkötelezettek vagyunk a tekintetben is, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a megyénk távolabbi területein élőket, kialakuljon egyfajta megyei identitás, Komárom-Esztergom megye polgárai lélekben is egységet alkossanak.

A Megyei Értéktár működtetésével is, amelyben jelenleg 153 érték található, ezt a szellemiséget szolgáljuk. A hamarosan megújuló honlapunkat, és a hozzá kapcsolódó applikációt egy megyei értékkiállítással összekapcsolva májusban mutatjuk be. 

A megyei identitás pályázatban a 167 millió forintos forrásnak köszönhetően pedig azon dolgozunk, hogy a megye távolabbi területein élők megismerjék egymást, egymás szokásait, kultúráját, a természeti adottságokat, az épített örökséget. Egy 20 millió forintos nyertes kulturális pályázattal is rendelkezünk, amellyel szintén az identitást kívánjuk erősíteni. A forrásból a járvány elmúltával olyan kistelepülési rendezvényeket és megyei előadók fellépését támogatjuk, akik színesítik a vidék kulturális életét, s a közösségépítést szolgálják.  

‒ Melyek a megye erősségei, mi jelenti a megtartó erejét?

‒ Komárom-Esztergom megye igazán kivételes hely. Érzelem nélkül nem is tudok róla beszélni. Az elmúlt tíz esztendőben bejártam minden zegzugát. Szinte nincs olyan település, amelyet ne kerestem volna fel. Mindenhol vannak ismerőseim, s talán szerénytelenség nélkül mondhatom, barátaim. Minden településhez köt valamilyen emlék, esemény. 

Bár az ország legkisebb megyéje vagyunk, bátran állítom, hogy a legcsodálatosabb, és egyben a „legek földje” is. Természeti, kulturális és épített kincseink egyedülállóak, gazdag történelmi múltunk pedig szintén az elsők közé emel. 

Megyénk óriási mértékben fejlődött az elmúlt időszakban. Az ország három legfejlettebb megyéje közé tartozunk, a felmérések szerint megyénk vállalkozásai a legbiztonságosabbak, és kiemelkedők a munkanélküliségi adataink is. Nem csupán a gazdasági mutatókban jeleskedünk, hiszen az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány által elkészített országos Boldogságtérképen is a legboldogabb megyék közé tartozunk.  

Egyre több helyen, egyre több embertől hallom ezt a kijelentést: „Komárom-Esztergom megyei vagyok!”. Kollégáimmal együtt úgy gondoljuk, hogy ez az egyik legnagyobb eredménye a munkánknak.