Az egészséges versenyszellem lendületet ad Győrnek, a sport és a kultúra városának

Győr városa

Az egykor pusztán ipari városként számon tartott Győr ma már egy pezsgő életű, fiatalos, fesztiváloktól hangos település, a kultúra és a sport városa, amelyre a dinamikus gazdasági növekedés és a turizmus nagyarányú bővülése miatt sokan tekintenek irigykedve az országban. Hogy mi a titok, arra Borkai Zsolt polgármesterrel kerestük a választ.

− Nincs titok, csupán jól megtervezett, hosszú távra előretekintő munka, és egy olyan széles körű összefogás, amelyben minden szereplő megtalálta a maga helyét annak érdekében, hogy közösen segítsük szeretett városunkat. Az önkormányzat szorosan együttműködik a Széchenyi István Egyetemmel és a helyi vállalkozásokkal annak érdekében, hogy gazdaságunk fejlődése biztosított legyen. Az önkormányzat a befektetői környezet még vonzóbbá tételében tud szerepet vállalni. Ezért csökkentettük másfél évvel ezelőtt az iparűzési adó mértékét, és ezért végzünk folyamatosan infrastrukturális fejlesztéseket, bővítjük ipari parkunkat és építjük tovább iparvágányunkat. A válság éveiben munkahelymegtartó pályázattal segítettük a gazdaság szereplőit, a képzési rendszert pedig úgy alakítottuk át, hogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat egyre közelebb kerüljön egymáshoz.

Talán érdekes, de nálunk nem a munkanélküliség, sokkal inkább a szakképzett munkaerő hiánya okoz problémát. Ennek orvoslására a következő hat évben 1,8 milliárdot szeretnénk fordítani TOP-os forrásból. A Győrben elindított járműipari életpályamodell szintén egy összefogás eredménye, amelyben az önkormányzat koordinációs szerepet vállalt.

− Ezek a törekvések miként mutatkoznak meg a gyakorlatban?

− Talán elég csak annyit mondanom, hogy amikor az iparűzési adót 2 százalékról 1,8 százalékra mérsékeltük, nemhogy nem csökkent az adóbevételünk, de 2014-ben és 2015-ben is adóbevételi rekordot döntöttünk. A nálunk működő vállalkozások tehát tudtak fejleszteni, gyarapodni, s ezzel újabb munkahelyeket létrehozni, és még nagyobb mértékben hozzájárulni a városfejlesztéshez is.

− Ha már a városfejlesztést említi, ezen a területen melyek a prioritások?

− Ha az elmúlt éveket veszem figyelembe, akkor két nagyszabású városrehabilitációs projektet kell kiemelnem. Az egyik a belvárosunk felújítása, ahol a sétálóutcák és a műemléki épületek megújítása mellett elkészült és lüktető élettel telt meg a Széchenyi tér. A közelmúltban pedig a Dunakapu teret is átadtuk, amely 2015-ben már számos népszerű győri rendezvény színvonalas otthonául szolgált. A másik pedig Újváros rehabilitációja, amelynek célja, hogy visszaadjuk egy hajdan patinás, ám az elmúlt évtizedekben elhanyagolt városrész régi fényét. Városi önerőből megépítettük a Jedlik hidat – új közlekedési irányt nyitva két városrész között −, továbbá jelentős léptékű csapadékvíz-elvezetési projektet valósítottunk meg, új kerékpáros útvonalakat hoztunk létre, az állami szerepvállalással megvalósuló keleti elkerülő pedig jelentősen tehermentesíti majd a város közútjait.

− Győr 2017-ben Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendez, s ehhez is számos nagyszabású fejlesztés kapcsolódik.

− Valóban, hiszen szintén állami segítséggel épülnek meg azok a sportlétesítmények, amelyek versenyhelyszínként szolgálnak, de hosszú távon Győr sportéletét gazdagítják majd. Az Audi Aréna Győr multifunkcionális csarnok, az Aqua Sportközpont, vagyis az új városi uszoda már elkészült, a Radnóti úti sporttelep pedig kivitelezés alatt áll. Itt egy atlétikai és egy teniszcentrum, azaz egy multifunkcionális csarnok valósul meg, valamint még egy csarnok épül a küzdősportok számára. Szintén állami segítséggel készül egy új egyetemi kollégium, amely az olimpiai falu egy részét képezi majd, míg a volt olajgyár területén külső beruházásban 200 lakás létesül, amelyek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál idején szintén versenyzői szállásként szolgálnak majd.

− Mit vár e rendkívül rangos európai sporteseménytől?

− Győr hagyományosan színvonalas világversenyeket rendez, de ilyen léptékű nemzetközi sporteseménynek először ad otthont városunk, amely egyben hazánk első olimpiai eseménye. Szeretnénk megmutatni, hogy jó házigazdák vagyunk, képesek arra, hogy lebonyolítsunk egy ilyen összetett rendezvényt. Ne feledjük, a 2017-es győri játékok és a budapesti vizes világbajnokságot követően nem sokkal döntenek majd a 2024-es nyári olimpia helyszínéről. A sikeres kandidálás óriási dolog lenne Magyarország életében, és ehhez is jó ajánlólevél az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.

− Győrben mindig történik valami − tartja a mondás. 2016-ban milyen fontos kulturális események lesznek a városukban?

− A Négy Évszak Fesztivál az egész évet felöleli, és mindig kínál valami különlegeset a győrieknek és a hozzánk látogatóknak. Közeleg a nyár, amely egy fergeteges nyárnyitó koncerttel indul június 18-án, aztán többek között Magyar Táncfesztivált, Győrkőcfesztivált, Barokk Esküvőt és Bornapokat is rendezünk. A labdarúgó Eb és a riói olimpia idején szurkolói teraszt üzemeltetünk, a nyárzáró koncertre pedig minden évben külföldi sztárfellépőt várunk. Ősszel a Hagyományok Fesztiválja és a Könyvszalon, télen pedig Közép-Európa egyik leghangulatosabb karácsonyi vására várja a kikapcsolódni vágyókat. Ez a felsorolás persze nem teljes, és higgyék el, nem elfogultságból mondom, de Győr akkor is csodálatos, amikor éppen nincs nagyrendezvény a városban. Megújultak a vízpartjaink, a belváros lüktet, a kávézók teraszai hívogatóak, a barokk épületek, a felújított kis utcák, a kulturális intézményeink, a szabadidős lehetőségek és a környék látnivalói is csábítóak. Akár reggelig is tudnék beszélni Győr szépségeiről, de egyszerűbb, ha ellátogatnak hozzánk, és saját szemükkel győződnek meg minderről.