Az 1916-os székely menekülés és befogadás századik évfordulójára emlékeztek

Hajdúnánás

Hajdúnánás 3200 menekültet fogadott be az 1916-os székely meneküléskor. Hajdúnánás Város Önkormányzata, Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hajdúnánási Római Katolikus Egyházközség közösen emlékezett az események centenáriumán.

Az első világháború idején, 1916. augusztus végén bekövetkezett román betöréskor Magyarország védtelenül álló keleti vármegyéiből 206 ezer székely kényszerült arra, hogy mindent hátrahagyva elhagyja otthonát. A csatatereken harcoló férfiak otthon maradt családtagjai – gyermekek, asszonyok és idősek –, leginkább gyalog és szekéren hazájuk békésebb területeire próbáltak eljutni, ahol a veszély elhárulásáig meghúzódhattak.

A hajdúnánásiak száz évvel ezelőtt 3200 székely háborús menekülttel osztották meg a hajlékaikat. Ennek a hatalmas népmozgásnak az eddig többnyire feltáratlan részleteit egy magyarországi néprajzkutató, Buczkó József néhány évvel ezelőtt kikutatta, feldolgozta és kötetben közreadta.

„Az akkoriak emberbaráti cselekedetükkel, amikor székely testvéreikkel megosztották hajlékukat és utolsó falatjukat, egyben hidat is építettek a hajdúk és a székelyek között: a befogadó szeretet hídját, s föléje templomot emeltek: az összetartozás templomát, amely most is fölénk tornyosul” − írta könyvében Buczkó József. A nánási centenáriumi rendezvényeket az ő szavai határozták meg.

Hajdúnánás Város Önkormányzata, Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hajdúnánási Római Katolikus Egyházközség nagyszabású centenáriumi ünnepségsorozattal emlékezett meg az 1916-os székely menekülés és befogadás századik évfordulójáról. A programok Csíkszeredában kezdődtek, Csíksomlyón a Székely Hadosztály emlékére szobrot avattak, Emlékképek a nagy háborúból címmel pedig kiállítást nyitottak. Buczkó József bemutatta a székely menekülés és befogadás történetét feldolgozó könyvét. Ezt követően a székelyek és a hajdúk közös megemlékezést és főhajtást tartottak az ezeréves határnál, Gyimesbükknél.

Hajdúnánáson magasztos programsorozattal folytatták az emlékezést. A VI. Székely Menekültek Emléknapján előbb a református templomban ökumenikus istentiszteleten vett részt az emlékező közösség, majd a római katolikus templom előtt felállítandó szabadtéri oltárnál Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrált ünnepi szentmisét. A továbbiakban Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott igei köszöntőt, majd Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szólt a megemlékezőkhöz.

Fotó: civishir.hu