Abony az élhető, szeretnivaló város

Abony


„Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik”, szól az idén 150 éves gyűjtésből származó népdal, melyet Kodály Zoltán Háry János daljátéka tett közismertté. A megénekelt két torony mellett számtalan más érték is található a városban, melyekre méltán büszkék az itt élők. Abony Magyarország egy szép ékszerdoboza, az Alföld közepén, Dél-Pest megyében – fogalmaz Pető Zsolt polgármester.

Abony egy karnyújtásnyira van Budapesttől, mintegy 50 perces autóúttal, vagy akár emeletes vonattal is gyorsan elérhető a fővárosból. Abonyban az egykori 23 nemesi kúriából 12 műemléképület ma is megtekinthető. A közelmúltban megújult a város patinás főtere, melyet a Kinizsi Városkapu, a Millenniumi Szoborpark és az országzászló egészít ki. Sok szép szobor, köztéri műalkotás díszíti Abonyt. Ezek egyike a Kossuth-relief, mely Kossuth Lajos 1848-ban mondott beszédének állít emléket. A polgármester szerint azonban nem csupán Abony központi része kínál izgalmas látnivalókat, hanem a város határában található horgásztavak, a Mikes-tó, a megújult Parkerdő is várja a látogatókat. Az abonyiak büszkék termálvízkincsükre is. A nyaranta nyitva tartó strand családias hangulattal várja az úszni, pancsolni és a víz gyógyhatását élvezni vágyókat.

Pető Zsolt a múlt emlékei mellett számos szép új középületet is figyelmünkbe ajánl. Az egyik ezek közül az Abonyi Lajos Művelődési Ház és Könyvtár nívódíjas épületegyüttese, mely a helyi kultúra méltó otthona. Számos program várja a létesítményben az érdeklődőket, melyek mellett országos szabadtéri nagyrendezvényeknek is otthont adnak. A Tarka Borjú Főzőverseny és az Abonyi Pecsenyeparádé olyan programok, melyeken mindenki megtalálhatja a kikapcsolódási lehetőséget korra és nemre való tekintet nélkül.

Abony városában élénk a sportélet, NB I-es kézilabda-mérkőzéseknek, országos labdarúgótornáknak, birkózó-, sportakrobatika- és triatlonversenyeknek adnak otthont. Abonyban kiváló gasztronómiai kínálattal rendelkező éttermek és cukrászdák várják a vendégeket. Több helyen a mostanában országosan is elismert habos isler is megkóstolható. Emellett igazi alföldi tájételekkel is kedveskednek az érdeklődőknek.

„Jöjjön el hozzánk Ön is, sok szeretettel várjuk! Mi szeretjük Abonyt! Megmutatjuk, hogy miért!”–  invitálja kedves vendégszeretettel az Olvasókat Abonyba Pető Zsolt polgármester.