A zalai iparkamara fontos szereplője a megye gazdaságának

Zalai iparkamara

Zala megye gazdaságának jövője szempontjából, s így az itt működő vállalkozások számára is egyaránt fontos az innováció, a piaci jelenlét és a szakemberképzés. Minderről Kovács Dezsővel, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyvivő elnökével beszélgettünk.

‒ Mikor alapították a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát, és milyen eredményeket könyvelhetnek el azóta?

‒ 1994 novemberében a kamarai törvényben foglaltak alapján alakult meg a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK). Tavaly az immár 25. éve állandó tagjainkat köszöntöttük, idén pedig egy alkalmi kiadvánnyal fogjuk ünnepelni az eltelt negyed évszázadot, amelyben áttekintjük a megye gazdaságának fejlődését, természetesen a Kamara szemszögéből. A leglátványosabb fejlődés a fémipar területén tapasztalható, míg a könnyűipar szerepe jelentősen csökkent Zalában. Ugyanez történt az élelmiszeriparban is. A szolgáltatás‒vendéglátás‒turizmus dinamikus növekedési pályára állt. Ez utóbbinak köszönhető, hogy a megyei gyógyturizmus országos szinten is előretört, a hévízi gyógyfürdő pedig világhírű. Az építőiparunk mindig is jelentős volt, ez ma sincs másképp. A Kamara hatékony működését jól jellemzi a környező országokkal, Horvátországgal, Szlovéniával és Ausztriával való gazdasági aktivitás, együttműködés. A gazdaság „kifehérítése” terén is komoly eredményeket ért el a Kamara, s itt mindenekelőtt a működés alapfeltételeként kötelező kamarai regisztrációra és a teljesítményigazoló szakértői szervezet létrehozására és hatékony működésére utalok. 

‒ Ahogy a gazdasági környezet, úgy a kamarák szerepe is folyton változik…

‒ Kezdetben kötelező volt a vállalkozások számára a kamrai tagság, később ez önkéntessé vált, de a regisztráció mindmáig előírás. A kamarai törvény lehetővé teszi, hogy a megyei jogú városok önálló kamarát alapítsanak, így ez Nagykanizsán is megtörtént. A ZMKIK nagy elismertségnek örvend a megyei és a települési döntéshozók körében. Ezt az elfogadottságot természetesen annak is köszönhetjük, hogy az országos iparkamara megteremtette az eredményes működésünkhöz szükséges feltételeket. 

‒ Ön tavaly május óta tölti be a kamara ügyvivő elnöki tisztségét. Milyen tervekkel fogott hozzá a munkához?

‒ Ebben a ciklusban az ipari tagozat elnökeként dolgoztam a Kamarában, megjegyezvén, hogy a tagozatok tisztségviselői társadalmi megbízatásként látják el feladatukat, ellentételezés nélkül, önkéntes alapon. Az ipari tagozat célkitűzéseivel a ZMKIK elnöksége azonosult, ide értve a szakképzéssel kapcsolatos elképzeléseinket, a pályaorientációs programokat, a gyakorlati képzőhelyek hálózatát, a szakképzési centrumokkal való együttműködést. Mindez összefügg a munkaerő-piaci helyzet generálta kihívásokkal, illetve a tagjaink minél eredményesebb kiszolgálásával. A vállalkozásokat érintő innovációs és digitalizációs kihívások kezelésére rendezvényeink és együttműködési programjaink nyújtanak megoldást. 

‒ Mi a kamarai tagság előnye? Milyen szolgáltatásokat nyújtanak önkéntes tagjaiknak?

‒ A regisztrált vállalkozások számára széles körű szolgáltatásokat nyújt a Kamara, amelyek honlapunkon és Facebook-oldalunkon olvashatóak. Az elnökség munkáját az vezérli, hogy e szolgáltatásokon kívül az önkéntes és teljes jogú tagok számára plusz programokat és szolgáltatásokat is kínáljunk. Az információs börzéket, tanulmányutakat, szakmai konferenciákat és előadásokat ingyenesen vagy igen nagy kedvezménnyel hirdetjük meg tagjainknak. A kamarai tagság további előnye az a kapcsolati tőke, amelyet a ZMKIK segítségével tudnak elérni tagjaink. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy vállalkozás akkor lesz tagja a Kamarának, ha számára hasznos szolgáltatásokat kínálunk. Az eddig említetteken kívül ilyen lehet például a gazdasági, szakmai és jogi tanácsadás, az okmányhitelesítés, valamint segítség a hitelkérelmezéseknél és a folyamatos pályázatfigyelés. Az elmondottak lépéselőnyhöz juttatják tagjainkat a piaci terepen. 

‒ Miben és hogyan segíti a Kamara a szakemberképzést?

‒ A szakképzés területén elsőnek egy Zala megyei kezdeményezést említenék, ez a nyári kisinas tábor, amely fontos eleme a ZMKIK pályaorientációs tevékenységének.  E táborokban az általános iskola 7. és 8. osztályos tanulóit közelebb hozzuk a szakképzéshez. Emellett a Kamara a szakképzési centrumokkal és a megyei kormányhivatallal vállvetve igyekszik segíteni a szülőket és a pedagógusokat a tájékozódásban. Csatlakoztunk az Üzemek éjszakája programhoz is, amely igen sikeresnek bizonyult, s ugyanígy támogattuk az országos iparkamara projektjét, melynek során a fiatalok egy virtuális szemüvegen és az ahhoz kapcsolt szoftveren keresztül betekintést nyerhettek különféle szakmák rejtelmeibe. A mesterképzéshez, mestervizsgákhoz évek óta 80 százalékos támogatást biztosítunk, s ugyanígy a gyakorlati képzésekhez is. A járműipari tesztpályával együttműködve idén tovább folytatjuk a duális felsőoktatási képzés népszerűsítését.  

‒ Milyen rendezvények, üzletember-találkozók, előadások szerepelnek az idei programnaptárban?

‒ Az év elején összeállítunk egy részletes programnaptárt, amelyben heti bontásban szerepelnek a rendezvényeink. Kamaránknak 600 önkéntes és mintegy 17 ezer regisztrált tagja van. Az elmúlt 25 évben számtalan alkalommal segítettük a vállalkozásokat üzleti partnerek felkutatásával, külföldi cégekkel történő közös pályázatbenyújtásban. Ebben az évben is segítjük a zalai vállalkozások részvételét szakmai fórumokon, hazai és külföldi konferenciákon, üzletember-találkozókon. Kedvezményes lehetőségeket tudunk kínálni a mestervizsgáztatásban, a tanulószerződések megkötésében. A megyei gazdaság szereplőit a Zalai Gazdaság címmel megjelenő havilap megjelentetésével is segítjük, amely digitális formában szintén elérhető. Rendkívül népszerűek a kamarai klubjaink. Delegált feladatunk a Magyar‒Szlovén Szakmai Tagozat működtetése, amely a határokon átnyúló gazdasági kapcsolatok élénkítését szolgálja. Kamaránknál elérhetőek az úgynevezett e-biznisz szolgáltatások is. A honlapunk pedig naprakész információkkal szolgál, melynek része egy üzleti adatbázis. Online felületeinken kedvezményes hirdetési lehetőségeket kínálunk.