A zalaegerszegi tesztpálya igazi kuriózum

Zalaegerszeg


A kormány 2016 tavaszán döntött a járműipari tesztpálya zalaegerszegi megvalósításáról azzal a céllal, hogy az hozzájáruljon a hazai járműipari kutatás-fejlesztési kapacitások erősítéséhez. Dr. Háry Andrással, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

− 2017 májusában tették le a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya alapkövét. Bő másfél év alatt mennyit haladt a beruházás?

− A tesztpálya építése a tervezett ütem szerint halad, a projekt első fázisa a végéhez közeledik. Elkészült a járműdinamikai felület, a kormányozhatósági pálya, a városi környezetben való tesztelést lehetővé tevő Smart City Zóna első negyede, valamint a fogadó- és a műszaki épület.

− Az APZ Kft. ebben a beruházásban milyen szerepet vállal, és azt milyen partnerekkel valósítja meg?

− A projektet az Autóipari Próbapálya Zala Kft. kivitelezi, számos hazai és külföldi partnerrel együttműködve. A tesztelési infrastruktúra létrehozása mellett a kapcsolódó tudásháttér építése és a kutatás-fejlesztési programok elindítása is fontos szerepet kap.

− Úgy hírlik, Európában egyedülálló ez a létesítmény.

− A zalaegerszegi tesztpálya egyediségét az adja, hogy a hagyományos járműdinamikai tesztek mellett alkalmas lesz az önvezető járművek, valamint a különböző vezetéstámogató asszisztensrendszerek tesztelésére is. Ezzel összhangban alakítjuk ki a klasszikus tesztpálya-modulokat is, továbbá egy olyan felületet, amely kifejezetten a városi környezetben végzett teszteket teszi lehetővé, különböző közlekedési helyzetek szimulálásával.

− Milyen céllal épül meg a pálya, mi lesz a funkciója?

− A tesztpálya különböző járművek vagy azok részegységeinek fejlesztési célú vizsgálatát, tesztelését, valamint ezek validációs vizsgálatait teszi lehetővé. Tekintettel arra, hogy a tesztpályán az újszerű járműirányítási és mobilitási technológiák tesztelése is megtörténhet, fontos hangsúlyt kap a kutatás-fejlesztési tevékenységek idevonzása is.

− 350 mérnöki munkahelyről szóltak a hírek. Szükség lesz-e további munkatársakra?

− A tesztpálya hozzájárul további fejlesztő munkahelyek létrehozásához, már Zalaegerszegen is megkezdte működését egy ilyen cég, de a projekt lehetővé tesz több hazai, a közel-múltban bejelentett fejlesztést is. Korántsem csupán egyetlen pályáról, hanem egy komplexumról van szó.

− Milyen kapcsolódó infrastruktúrát, szolgáltatási hálózatot építenek ki?

− A tesztpálya környezetében várhatóan jó néhány, a járműipari fejlesztésekkel és a modern technológiákkal foglalkozó kutatóintézet, fejlesztőcég fog megjelenni. Ezzel kapcsolatban már számos tárgyalás zajlik.

− Ez egy önmagában is grandiózus terv, de vajon generálhat-e újabb fejlesztéseket?

− A tesztpálya nemcsak a tesztelők számára nyújtandó közvetlen szolgáltatást, hanem újabb és újabb K+F, illetve innovációs és ipari projektek generálását is jelenti, s ezek jelentős hatást gyakorolnak további nagy hozzáadott értékű munkahelyek létrehozására.

− Milyen hatással lehet ez a 42 milliárd forintos beruházás Zalaegerszeg, illetve a térség gazdasági életére?

− A projekt komoly lehetőségeket nyit meg Zalaegerszeg és térsége számára, bekapcsolja a régiót a világ járműipari fejlesztéseibe.