A Zala Megyei Kormányhivatal minden területen ellátja a feladatait

Zala megyei kormányhivatal


A Zala Megyei Kormányhivatal tevékenységének középpontjában bő egy esztendeje a koronavírus-járvány elleni védekezés áll. Ez a globális probléma gyökeres változásokat idézett elő a működésükben, átstrukturálta feladataik fontossági sorrendjét, munkaszervezésüket, gondolkodásmódjukat. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottól kértünk interjút.

‒ Mennyiben más a kormányhivatal működése, mint volt a pandémia előtt, hogy zajlik az oltási tevékenység a megyében?

‒ A mostani helyzet, ahogyan az élet minden területén, úgy a közigazgatás szereplőitől is szemléletváltást, másfajta reagálóképességet, problémakezelési módokat vár el. A járvánnyal összefüggésben a kormányhivatalokra háruló legnagyobb feladat jelenleg az Operatív Törzs által meghatározott Oltási Terv alapján a védőoltások beadásának koordinálása, elvégzése.  Mint az országban mindenütt, Zala megyében is az egészségügyi munkakörben dolgozók körében vette kezdetét az immunizálás. 

Az egészségügyi dolgozók oltási tevékenységével párhuzamosan január 9-én a Zala megyei szociális intézményekben is megkezdődött a védőoltások beadása. A védekezés február első hetében új szakaszba lépett azzal, hogy kezdetét vette az oltásra regisztrált legidősebb korosztály vakcinációja, február 10-től pedig már a hatvan év alatti regisztrált krónikus betegek oltása is elkezdődött. 

A védőoltásra jelentkezők oltását a Zala Megyei Oltási Munkacsoport szervezi, mely ‒ az Országos Oltási Munkacsoport döntésének értelmében ‒ Zala megyében 2021. január 21-én alakult meg. Az oltás országos ütemét a rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg, a megyei oltási munkacsoport pedig ez alapján végzi az oltóanyagok megyei allokációját. 

A kormány mindent elkövet a magyar állampolgárok egészségének védelmében. Mivel  vírus elleni harc leghatékonyabb fegyvere a védőoltás, ezért kiemelten fontos, hogy az ütemezés szerinti oltásra jogosult érintettek minél nagyobb számban éljenek a vakcina nyújtotta védelem lehetőségével. Arra kérek mindenkit, aki be akarja oltatni magát, az regisztráljon a védőoltásra. Azt is szeretném nyomatékosítani: mindenki sorra fog kerülni, aki rögzítette jelentkezését a lehetséges felületeken. 

‒ Tovább folytatódnak az egyes társadalmi csoportokat, illetve a családokat támogató programok?

‒ Kormányhivatalunk a gazdatársadalommal jó kapcsolatot ápol, éppen ezért nagy örömünkre szolgál az a kormányzati szándék, amely a mezőgazdaságból élők támogatására irányul. A kormány soha nem látott nagyságrendű források révén folytatja a falvak és a kisvárosok infrastruktúrájának megújítását, a közösségekre épülő és élhető vidéki Magyarország építését. Már a 2019-ben elindított Magyar Falu Program is ezt a célt szolgálta, de ugyanígy a falusi CSOK kiterjesztése is a vidéki életminőség javulására irányul.

A vidéki otthonteremtés elősegítése céljából bővült hazánk azon 5000 lélekszám alatti településeinek száma, ahol a falusi CSOK-támogatás igénybe vehető. E támogatást korábban 2486, kormányrendeletben meghatározott településen igényelhették, míg 2021 januárjától már 2678 településen elérhető a támogatás. Zala megyében korábban ez a támogatás 225 településen, míg januártól már 240 településen elérhető. A támogatás igényelhető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakás vásárlásával egybekötött bővítésre, korszerűsítésre, valamint meglévő lakás bővítésére, korszerűsítésére is. Az igénylők élhetnek emellett az áfa-visszatérítés és a kamattámogatás lehetőségével is. A támogatás iránti kérelem 2022. június 30-áig nyújtható be.

Nemrégiben közvetlenül Nagy István agrárminisztertől kaptunk tájékoztatást arról, hogy történelmi léptékű vidékfejlesztési program keretében a kormány 2027-ig 7537 milliárd forintot – a korábbi összeg háromszorosát ‒ fordítja a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére. A megye település szerkezetére és viszonylag elaprózódott birtokviszonyaira tekintettel, a kisebb földterülettel és állatállománnyal bíró gazdaságok számára is könnyebben elérhetővé válnak  a vidékfejlesztési támogatások, emiatt a pályázó kedv várhatóan emelkedni fog. A vidékfejlesztésre jutó többlettámogatásból a megyében működő, helyi kezdeményezésen alapuló LEADER Egyesületek is részesülnek, ezáltal az egyes térségekben élők gazdaságba történő bekapcsolása és életkörülményeinek javítása is  megvalósulhat. Az új támogatásokkal kapcsolatos feladatok tekintetében a megyei kormányhivatalokra kiemelt szerep hárul a források hatékony felhasználása érdekében.

‒ És mi a helyzet a családtámogatások terén?

‒ A kormány ebben a nehéz helyzetben sem mond le a magyar családok támogatásáról. Ezt bizonyítja, hogy 2021-ben is folytatódik, sőt újabb elemekkel bővül a családvédelmi akcióterv, amely eddig országosan több mint 220 ezer családnak jelentett segítséget. A gyermekszületés ösztönzése érdekében például már 2019. július 1-jétől elindult a hitelintézeteknél igényelhető babaváró támogatás, valamint a Magyar Államkincstár Központjánál igényelhető nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. 

A kormány tovább bővítette a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentése iránt kérelmet benyújtható igénylők körét. Ugyancsak 2019 júliusától már a kétgyermekes családok számára is elérhető ez a – díjmentesen, kormányablakokhoz és kormányhivatalokhoz benyújtható – támogatási forma.

2020 elején vezette be a kormány a négy- vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó mentességét, s nemrégiben bejelentették, hogy várhatóan 2022 elejétől a 25 év alatti fiatalok is szja-mentességben részesülnek, mely a pályakezdésüket, családalapításukat nagymértékben megkönnyíti majd.

Azt, hogy a kormány a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkire gondol, nagyon jól példázza, hogy a világon egyedülálló lépésként – a csecsemőgondozási díj emelése révén – a gyermekvállalást követő fél évben több jövedelme lesz a családoknak, mint az előtte lévő hónapokban volt. Az idősek jobb anyagi helyzetéhez pedig a 13. havi nyugdíj visszaépítése révén kíván hozzájárulni a kormány.

Mindezek mellett 2021-től Magyarországon megvalósul az eddigi legnagyobb Otthonteremtési Program. Ez arról szól, hogy a saját otthon felújítási költségeit fele részben, maximum 3 millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban. Ezen felül támogatja a kormány a többgenerációs otthonok létrehozását, ami tetőtér-beépítéshez nyújtott CSOK formájában adott támogatás. Továbbá mindazok, akik 2021. január 1-jét követően új vagy használt ingatlant vásárolnak, mentesülnek az illetékfizetés alól.

Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy munkánk az idei évben is még a járványkezelés körül összpontosul, ez sok esetben rendkívüli, embert próbáló feladatok elé állít bennünket, de ezzel egyidejűleg természetesen dolgozunk valamennyi kormányzati intézkedés megvalósulásának helyi szintű elősegítésén is.