A vulkánok vonzásában

Vulkánok vonzásában

Egyedi élményre vágyik? Aktív pihenésre? Útitipp: Celldömölk 

A Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, a Kemenes Vulkánpark, a Ság hegy vadregényes felszíni formái és tanösvényei tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a vidék nyugalmát keresőknek.

A Balaton-felvidéki tanúhegyek sorába tartozó Ság hazánk legkisebb tájvédelmi körzete. Európában is egyedülálló élmény egy vulkán évtizedekkel ezelőtt kibányászott belsejében, kráterében sétálni, közelről szemlélni a kiömlő láva megkövült nyomait, bazaltkövekkel kirakóst játszani. A hegy tetején pazar kilátásban gyönyörködhetünk, és csendesen emlékezhetünk Magyarország legmagasabb trianoni emlékművénél. Vulkáni talaján kiváló szőlő terem. A sági bort, vagy ahogy akkoriban hívták, a Sagweinert, a 19. században Európa több patikájában is gyógyszerként árulták, ma is vesemosóként emlegetik.

A festői szépségű hegy lábánál egy bazaltkockára emlékeztető, titokzatos szürke épület magasodik, a Kemenes Vulkánpark. Magyarország egyetlen vulkanológiai gyűjteménye közérthető, játékos formában tárja elénk a vulkánok gigantikus erejét. Bemutatja, milyen lehetett évmilliókkal ezelőtt, és milyen ma Földünk és a világűr tűzhányóinak tevékenysége. Az ötszintes épület attrakciói beszédes nevükkel előre sejtetik, mit rejtenek: Felfedezőterem, Tűzhányóterem, Verne-kabin, Vulkánszimulációs terem, Vulkánszínház, Kárpát-medence vulkánjait bemutató terem és Kilátó-terem.

Nyugat-Magyarország egyik legfiatalabb gyógyhelye Celldömölk. A Ság hegy előterében, kivételesen gyönyörű, csendes környezetben várja vendégeit a Vulkán fürdő. Gyógyvize nátrium-hidrogén-kar-bonátos-kloridos jellegű, igen lágy, fluoridos, jelentős a jodidtartalma. Legjobb hatással a mozgásszervi panaszok enyhítésére, gyógyítására van. Az idősebbek, magukat kúrálni szándékozók mellett a fürdő gyermek-, úszó- és élménymedencéjével, anakonda csúszdájával, jakuzzi medencéjével, wellness szolgáltatásaival, nagy strandjával és tágas pihenőtereivel teljeskörűen kiszolgálja a családok igényeit is.

Celldömölk természeti értékeinek, egyházi emlékeinek és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre népszerűbb a turisták körében. A 20. század elejének stílusát idéző épületek megújultak, új arculatot nyertek a terek. Hűsítő szökőkutak, virágos parkok, szobrok, harangjáték, változatos rendezvények fogadják a város központjában sétáló látogatót. A Kismáriacellként is ismert kisváros híres búcsújáró hely, Szűz Mária-kegytemplomát számtalan legenda övezi. A Mária Úton járók fontos állomása.

 

Szeretettel várja Önt is VulkánSág „fővárosa”, Celldömölk!

 

www.celldomolk.hu

www.vulkanfurdo.hu

www.kemenesvulkanpark.hu

www.vulkansag.hu