A verklisek Mekkája lett Keszthely

verklisek

Negyedszer töltötte be verklimuzsika Keszthely belvárosát. A Nemzetközi Verkli Fesztiválra idén minden eddiginél több, hetvenkét kintornás érkezett Európa különböző országaiból.

Két napon át verklimuzsikától volt hangos Keszthely belvárosa. A városban negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált. Hetvenkét korhű jelmezbe öltözött kintornás sereglett össze a Balaton-parti városban, és szórakoztatta zenegépe segítségével a közönséget. Európa több országából, és persze hazánk különböző településeiről is érkeztek verklisek, hogy automata és kézi meghajtású verklijük segítségével felidézzék a boldog békeidők hangulatát.

Nemcsak régi dallamok, hanem napjaink jól ismert slágerei is felcsendültek a látványnak sem utolsó masinák segítségével a IV. Nemzetközi Verkli Fesztiválon, Keszthely sétáló utcáján.

A keszthely.hu szerint ma ismét divat verklisnek lenni, s Magyarországon is egyre több azok száma, akik hódolnak a régi pest-budai utcák, kocsmák, lakodalmak hangulatát idéző zenegépeknek.

A fesztivál több civil szervezet összefogásával azzal az elképzeléssel indult, hogy kétévenként fogják megrendezni, ám alkalmazkodva a közönség elvárásaihoz, 2012 óta évente meghirdetik.

verkli

Az idei találkozón rekordszámú zenegépet hallhatott és láthatott a közönség, összesen hetvenkét masina sorakozott fel. Míg tavaly a közönség, idén szakmai zsűri értékelte a verklisek produkcióját. Tíz szereplőt díjaztak, köztük egy magyart, Ring István, aki szintén verklis felesége, Magdi oldalán vett részt a fesztiválon. Ring István elárulta, két éve nézőként volt jelen Keszthelyen, ahol beleszeretett a verkli hangjába, s azóta Kackiás Verklisként járja az országot. – Verklimuzsikámmal és énekemmel, egyedi megjelenésemmel, változatos repertoárommal a magas szintű szórakoztatásra törekszem – mondta magáról. Volt már születésnapi meglepetés, esküvői zeneszolgáltató, adott templomi koncertet, részt vett majálison, gyermeknapon, múzeumi rendezvényen, falunapon, városi ünnepségen, fesztiválokon, veteránjármű-találkozón, szalagavató bálon, nosztalgiaesten.

fotó: Facebook: Nemzetközi Verkli Fesztivál