A Várda-Drink tette eredetvédetté a pálinkát

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei székhelyű Várda-Drink Zrt. eredetvédett Szatmári Szilvapálinkája hosszú ideje kedvelt a fogyasztók körében. A pálinkák közül másik kiemelt helyezett, a szintén eredetvédett Szabolcsi Almapálinka. Pál Tiborral, a cég vezérigazgatójával beszélgettünk.

– Az említett pálinkák miért válhattak kedvencekké? 

– Mindennek a kiindulópontja a méltán elismert, kiváló minőségű gyümölcs. A vármegye szatmári tájain a szilva őshonos, az itt termett gyümölcs sokkal ízletesebb, mint az ország más részeiben. A szatmári szilva egyedi ízvilágáról és az abból készült szilvapálinkáról már több mint 150 éve írásos emlékek is tanúskodnak, míg a szabolcsi almatermesztés az 1930–1940-es évektől vált meghatározóvá és a térség büszkeségévé. Ehhez értelemszerűen gyorsan párosult a generációkon átívelő szakmai tapasztalat az olyan eljárások területén, mint a cefrézés és a lepárlás. Ezután már csak idő kérdése volt, hogy a szélesebb fogyasztói réteg mikor fedezi fel e jellegzetes italoknak az ízvilágát. A 2000-es évek eleje óta a pálinkafogyasztás igazi reneszánszát éli Magyarországon.      

– Tervezik-e bővíteni a forgalmazott pálinkák körét?

– Néhány évvel ezelőtt még arra törekedtünk, hogy a lehető legszélesebb termékskálát kínáljuk a vásárlóinknak, ezért volt időszak, amikor 27-28 ízben állítottunk elő pálinkát. A piac viszont az utolsó években, főképp a COVID-járvány hatására megváltozott. Ugyan vannak a piacon szép számban kísérleti jellegű próbálkozások új gyümölcspálinkákra, sőt megjelentek a zöldség alapú párlatok is, de ezeknek inkább marketingértékük van, jelentősebb forgalmat nem tudtak elérni. Ezért mi újra előtérbe helyeztük a hagyományos gyümölcsökből előállított, de hozzáadott értékkel bíró pálinkákat, melyeknek folyamatosan emeljük a minőségi kritériumait, és javítjuk a technológiai eljárásait. Legújabb termékünk például egy tölgyfahordóban érlelt Szabolcsi Almapálinka, mely büszkélkedhet a Gyulai Pálinkaversenyen szerzett champion díjjal is.

– Hány csoportba és milyen jellemzők alapján sorolják be a pálinkáikat? Mi tartozhat az Exclusive Pálinkák közé?

– Az Exclusive Pálinkák termékcsaládjába a vállalatunk jelenleg négy alapkategóriát sorol. Elsőként a fajtaazonos, hagyományos gyümölcsből készült pálinkákat említem, mint például a Jonathan Almapálinka, a Besztercei Szilvapálinka és az Irsai Szőlőpálinka. Második besorolás a gyümölcsön pihentetett, úgynevezett „ágyas“ kategória, mint például az Ágyas Szilvapálinka, az Ágyas Barackpálinka és az Ágyas Meggypálinka. A harmadik kategóriát alkotják a fahordós érleléssel készült termékeink, így a tölgyfa- vagy eperfahordóban érlelt szilvapálinka, valamint a cseresznyefahordóban érlelt cseresznyepálinka. A negyedik csoportot a különleges gyümölcsből készült pálinkák alkotják, ilyen a berkenyepálinka, a birspálinka és a málnapálinka. Fő szempont, hogy minden esetben a legmagasabb minőségű gyümölcsből készüljön, különös gondoskodással a cefrekezelés és a lepárlás során, hogy a legjobb minőségű végtermék kerüljön a fogyasztók asztalára. 

– Milyen szerepet játszott a Várda-Drink Zrt. vásárosnaményi pálinkafőzdéje a pálinka név uniós levédésében?

– A vállalatunk rendkívül büszke arra, hogy a pálinka név uniós levédésénél meghatározó szerep jutott a Várda-Drink Zrt. vásárosnaményi pálinkafőzdéjének. 2002 tavaszán az Európai Unió által felkért szakemberekből álló nemzetközi küldöttség indult Magyarországra, hogy megtekintsék, mire is olyan büszke ez az ország, hogyan is készül a védeni kívánt pálinka. Tény, hogy akkor a Várda-Drink vásárosnaményi főzdéje volt az egyetlen az országban, amely nyitott volt a fogadásukra. 2002. április 16-án az Európai Szeszesital Szövetség vezetője, Norbert Boutard és két munkatársa meglátogatta üzemünket. Az akkori vállalati vezetőség kicsit tartott tőle, hogy az 1930-as évek uradalmi gazdaságából lett főzdeépület, és a közel hatvanéves berendezések látványa elriasztja a vendégeket, de a belga és francia összetételű bizottság két, igen felkészült hölgytagja csak a lényegre koncentrált. A még nyers, nagy sietve ötven fokosra beállított párlatot elismerően kóstolgatták, és a kisüsti berendezések több évtizedes múltját is előnynek tekintették. Az éppen virágzó gyümölcsösünk látványa, valamint a szakmai beszélgetések tovább erősítették látogatóinkban, hogy a védeni kívánt termékünk megfelel a legfontosabb elvárásoknak: a pálinkánk kellő múlttal, több évtizedes termelési tradícióval, és semmivel össze nem téveszthető minőséggel rendelkezik. A látogatás záróakkordjaként Kisvárdán hangzott el a rég várt bejelentés: az uniós bizottság elfogadja és támogatja Magyarország számára a pálinka kizárólagos névhasználati jogát.

– A minőségi pálinka kedvelői milyen kostolókon vehetnek részt? Szerveznek-e bemutatókat, „pálinkautakat” a nagyközönség számára?

– A bemutatóknak és kóstolóknak különös alkalmat biztosítottunk az évenként megrendezett Pálinka Gálaestek alkalmával. Ezeken általában öt pálinkát mutattunk be, az év újdonságaiból vagy az éppen díjnyertes termékeinkből, melyekhez az ország legjobb szakácsai állítottak össze egész estés párosított menüsort a La Perle Noire vagy a Gundel étterem kínálatában. Igaz, a COVID-járvány ezt a hagyományt kissé megtörte, de mi folytatni szeretnénk ezt a sikeres és rendkívül nívós rendezvénysorozatot, melyet a beavatott szakmai közönségen kívül szélesebb körben, a pálinkakedvelő fogyasztók számára is elérhetővé tesszük.  

– A nemzetközi cégcsoportjuk, melynek a Várda-Drink Zrt. is a része alkoholgyártásban és -forgalmazásban, Magyarországon túl piacvezető Szlovákiában és kiemelkedő Csehországban, meghatározó Közép-Európában. Milyen különbségeket lát a fogyasztói szokásokban?

– Azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy Magyarország annak a 12 európai országnak a tagja, ahol mély történelmi gyökerekkel rendelkeznek a pálinka és gyümölcspárlatok előállítása és fogyasztása terén. Gondoljunk csak azokra a hagyományokra, amik az olaszok által kedvelt grappához a dél-tiroli vilmoskörtéhez, az Adriai-térség almapálinkájához köthetők. Csehországon belül a Morva területek, Szlovákiában az  északi megyék jellegzetesen domináns terméke a karakteres, nálunk már erősnek számító 50° fölötti szilvapálinka. Ami a magyar pálinkát kiemeli a sorból, hogy rendkívül széles kínálatban, kiegyensúlyozott minőségben a tiszta gyümölcsös jelleget előtérbe helyezve kínálja az egész estés fogyasztásra alkalmas, jórészt 40° és 44° közötti italokat. A kínálatunk sokszínűsége és magas minősége garantálja, hogy képes a nemzetközi elvárásoknak hosszú távon is megfelelni.