A vállalkozók egyre bizakodóbbak

VOSZ

A VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete a működési területén belül képviseli tagságának véleményét, regionális érdekeit, fellép tagjai érdekében, a fővárosi és a Pest megyei helyi szintű hatóságoknál, hivataloknál és szervezeteknél.
Marjay Gyula elnökségi taggal beszélgettünk. 

‒ Még tavasszal, a veszélyhelyzet idején szakmai szimpóziumot tartottak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetéről, illetve mielőbbi újraindulásuk lehetőségeiről. Melyek voltak a tanácskozás legfontosabb megállapításai?

‒ Már a szimpózium idején láttuk, hogy nem egy szokványos dologgal, nem pénzügyi válsággal állunk szemben. Megállapítottuk, hogy a kkv-szektor, de ezen belül is a mikrovállalkozások a legérzékenyebbek és a legsérülékenyebbek. Az ágazatok közül pedig a turizmus, a vendéglátás és a kapcsolódó üzletágak, a fuvarozás, a személyi szolgáltatások stb.

Amire korábban mindig is utaltunk, bebizonyosodott nagyon hamar, hogy tudniillik nincs érdemi tartaléka a kkv-szektornak, nincs felhalmozott tőkéjük, és nagyon kitettek minden gazdasági mozgásnak. Sajnos nem volt olyan tervük, amit ilyenkor elővehetnének, és gyorsan tudnának reagálni a kihívásokra. Ők voltak azok, akiknél az elsők között kellett hozzányúlni a munkaerőhöz, mivel nem tudták finanszírozni a béreket.

Mit lehet ilyenkor tenni?  ‒ tettük fel a kérdést. Egyértelmű a válasz: kérni a kormány, illetve az állam segítségét. Mindenki „segítségért kiáltott”. Persze csodákra a kormány sem képes, kell hozzá vállalkozói akarat is. Sokan, beleértve magamat is, az állami segítség mellett ‒ adó- és járulékkedvezmény, munkahelymegtartó támogatások stb. ‒ az olcsó, kvázi nulla kamatos, könnyen és főleg gyorsan megszerezhető hitel mellett érveltek.

A hitel megfontolt gazdálkodásra inti a vállalkozókat, s ebben a helyzetben ez a magatartás elengedhetetlen. 

‒ Milyen kedvezményekkel, intézkedésekkel, esetleg szabályváltozásokkal segítik a nehéz helyzetbe került vállalkozókat, vállalkozásokat?

‒ Az iménti gondolatokat folytatva, a kormányzat az elejétől fogva észlelte a problémákat a vállalkozói világban, de szükséges volt, hogy a Kamara és a VOSZ képviselőitől közvetlen információkat kapjanak a döntéseikhez. Sikerült több olyan javaslatot tennünk, ami közvetlen segítséget nyújtott, illetve nyújt a vállalkozásoknak, sőt a meghozott intézkedési csomagokat segít bővíteni, pontosítani, esetlegesen kiterjeszteni a vállalkozások szélesebb körére. 

Mi közvetlenül azokhoz a vállalkozókhoz fordultunk, akiknek azonnali gondot okozott az adók megfizetése, sőt esetenként még a könyvelő elérése is. Azonnali fizetési könnyítés beadását javasoltuk a NAV, vagy a helyi önkormányzat irányába, illetve tájékoztattuk a vállalkozókat az egyéni vállalkozások szüneteltetésének módjáról, az újrakezdés lehetőségéről. Nagyon sokaknak ez komoly segítséget jelentett. Még most is arra ösztönözzük a vállalkozókat, hogy ha ilyen gondjuk van, haladéktalanul kérjenek fizetési halasztást, részletfizetést, mert a vészhelyzet megszűnését követően a végrehajtások újraindulnak. A vészhelyzet egyik kormányzati intézkedése, hogy egyszeri alkalommal 5 millió forintig kérhetnek adómérséklést is a pandémia miatt nehéz helyzetbe kerül kisvállalkozások. Érdemes megnézni ennek a lehetőségét is.

‒ Vannak-e megbízható becslések arra vonatkozóan, hogy az elmúlt három hónap történései mekkora sebet ütöttek a nemzetgazdaságon, és milyen ütemben várható a kilábalás?

‒ Becslések vannak, de a legpontosabb majd az utólagosan értékelt statisztika lesz, ami rávilágít arra, hogy hol okozott legnagyobb károkat a vírus. Más becslésekbe nem bocsátkoznék, de nagyon sok vállalkozói levelet kaptunk, melyekben arról írtak, hogy ellehetetlenült a vállalkozás értékesítése, a beszállítói hálózat nem működött, mert leálltak a nagy gyárak, nem fogadják az exporttermékeiket, mert leállt a spanyol és az olasz gazdaság, és így tovább. Komoly vesztese a járványnak a külkereskedelem, illetve az exportáló cégek.

Az biztos, hogy a vendéglátásban, szállodaiparban, turizmusban, rendezvényszervezésben érintettek is nagyon nagy sebet kaptak, mely lassan fog gyógyulni. Több hónapos árbevétel-kiesésük keletkezett, és az újrakezdés után is egyes helyeken lassabban tér vissza az élet. A türelem, a megbízhatóság és a jó kommunikáció még mindig a legjobb orvosság.

‒ Milyen esélyeket lát az idegenforgalom újraindítására, a hazai turizmus élénkítésére? 

‒ Néhány héttel ezelőtt még borúlátóbb voltam, de ma már bizakodom. Túl vagyunk egy pünkösdi hosszú hétvégén, jelentős belföldi forgalommal, sorra nyitnak újra a vendéglátóhelyek, és vannak vendégeik. Az emberekben él az igény, hogy újra találkozzanak egy jó kávé vagy egy pohár bor mellett.

A külföldi vendégek is meg fognak érkezni, persze ne gondoljunk azonnal a múlt évi rekordszámokra, de ehhez még szükséges a veszélyhelyzeti szabályok további enyhítése, valamint a hazai vállalkozók felelősségtudata. A vendégkörnek látnia és éreznie kell, hogy minden előírást betartanak a vendéglátók azért, hogy semminemű fertőzés ne érhesse az idelátogatókat, illetve a belföldi turistákat is biztosítani kell arról, hogy a vendéglátó mindent megtesz a nyugodt, vírusmentes pihenésükért.

‒ Ha esetleg ősszel elér bennünket a világjárvány egy újabb hulláma, felkészültebb lesz arra a magyar gazdaság?

‒ Ne fessük az ördögöt a falra! Persze, fel kell készülnünk minden eshetőségre. Az újrakezdés okozta nehézségek mellett időt, energiát kell fordítani arra, hogy a „fiókban” minden vállalkozónak legyen egy válságterve. Az újrakezdés egyfajta megújulást is hozhat. Némileg átalakult a világ. Mások lettek a kereskedelmi szokások, több lett az online vásárlás, fontosabb lesz a direkt kommunikáció a fogyasztóval, és előtérbe kerül a megbízhatóság, a biztos minőség. Át kell gondolni az otthoni munkavégzés további lehetőségeit, az infokommunikáció újabb és újabb lehetőségeit, kihívásait, a megbízható internetkapcsolatokat.

A VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete is alkalmazkodik a helyzethez, mivel az adóváltozásokról (online számla, adatszolgáltatás, tb-változások) a következő hetekben díjmentes online konferenciát szervezünk a NAV kiváló szakembereinek a segítségével.

Ehhez kapcsolódó fejlesztésekre bíztatom a vállalkozókat, de érdemes némi tartalékot is képezni, ha mégis újabb válsághelyzet köszöntene be. De a legfontosabb a megelőzés. Mindent tegyünk meg, ami rajtunk múlik, hogy ne legyen újabb járványhullám.