A Teva Gyógyszergyár otthonra lelt Debrecenben

A Teva hazai leányvállalata, a Teva Gyógyszergyár Zrt. telephelye Debrecenben található, amely a vállalat egyik stratégiai gyártó és kutatás-fejlesztési központja is. Kaszás Mihály vezérigazgató beszélt a debreceni gyáregység helyzetéről.

–       Hogyan illeszkedik a Tevatörténetébe Debrecen?
–       Mind a Teva, mind pedig magyarországi leányvállalata, a Teva Gyógyszergyár Zrt. több mint 100 éves múltra tekint vissza.  Magyarország egyik legnagyobb gyógyszergyáraként meghatározó a szerepe az iparágban.  A termelés jelentős részét exportáljuk, ugyanakkor kiemelten fontos számunkra a magyar betegek ellátása.  Hazánkban jelenleg minden hetedik betegnek a Teva biztosítja a gyógyszeres terápiát.  A vállalat a nemzetgazdaságért is igyekszik sokat tenni. Folyamatosan hoz beruházásokat Magyarországra, továbbá a munkahelyteremtésben is jelentős a szerepe a régióban és az országon belül, exporttevékenységével pedig javítja a pozitív külkereskedelmi mérleget. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Teva a magyar gyógyszerészek és vegyészek szakmai tapasztalatában és tudásában bízva hazánkat választotta egyik európai gyártási és K+F központjának, ráadásul a magyarországi vállalat székhelye Debrecen.

–       Mi a debreceni gyáregység fő profilja, és hogyan illeszkedik a Teva-csoportba?
–       A debreceni telephely hatóanyaggyártással, illetve szilárd gyógyszerformák (például tabletták, kapszulák) gyártásával foglalkozik. A város a Teva-csoport egyik stratégiai gyártó-, illetve K+F központja. A vállalatcsoporton belül a legnagyobb tablettagyártási kapacitással rendelkezik, s a Teva termelésének mintegy hatoda készül Debrecenben. Magas színvonalú munkával, megkérdőjelezhetetlen minőséggel, nagy szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező dolgozói gárdával sikerült elismerést kivívnunk a vállaltcsoporton belül.

–       Milyen beruházások zajlottak a közelmúltban, és mi várható a jövőben?
–       Az elmúlt években 200 milliárd forintot meghaladó értékű beruházást végzett a vállalat Magyarországon. Debrecenben jött létre az Európai K+F Központ, valamint a HighContainmentüzem, amely magas hatáserősségű gyógyszereket állít elő zárt rendszerben, a környezet maximális védelme mellett. De itt található az úgynevezett MegaPack csomagolóüzem is, amely a maga nemében Európa legnagyobb tablettacsomagoló üzeme. Idén egy gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó kutatás-fejlesztési programot indítottunk, melyhez az Új Széchenyi Terv keretében csaknem 30 százalékos támogatást kaptunk. Ezek a beruházások Debrecenbe hozták a gyógyszergyártás létező legmodernebb technológiáit, illetve számos új munkahelyet teremtettek. Jelenleg arra koncentrálunk, hogy sikeresen záruljanak ezek a projektek, de addig is keressük a lehetőséget a jövőbeli újabb fejlesztésekre.