A színház vidéken mindenkié

Békéscsabai Jókai Színház

„Közérthető művészet, minőségi szórakoztatás” – ez a Békéscsabai Jókai Színház hitvallása. Az idei évad kínálatát, hasonlóan az előző évekhez, a közönség széles körének igényei szerint állították össze. Seregi Zoltán igazgatótól kértünk interjút.

− A Békéscsabai Jókai Színház a város és a megye kulturális életének meghatározó szereplője, a nyári és a kőszínházi előadások mellett az önkéntes társadalmi szerepvállalás is a kiemelt feladatai között szerepel. Melyek ezek közül a legfontosabbak?

− 2012 óta Békéscsaba Megyei Jogú Város a fenntartónk, míg korábban a megyei önkormányzat volt, s ebből adódóan a megyében élők is sajátjuknak érzik a színházat. Mint vidéki színháznak, népszínházi programot kell összeállítanunk, hiszen száz kilométeres körzetben mi vagyunk az egyetlen teátrum. Előadásaink közül többel is „tájolunk” a nagyobb békési településeken. Ez egyfajta misszió számunkra, befektetés a jövőbe, hiszen ezzel is megpróbáljuk a színház iránti szeretetet, érdeklődést felkelteni a gyermekekben, a fiatalokban és a felnőttekben, akik eddig nem jártak színházba. Talán ennek is eredménye, hogy bérleteinket vidéken élő, színházszerető emberek is egyre többen vásárolják. Számos nyári rendezvényünk van, ahol a vendégelőadások háttérfeltételeit mi biztosítjuk. Előadásaink egy részével az ország más városaiban is szerepelünk, például Egerben, Szarvason, Tokajban, Budapesten.  Számos köszönőlevél igazolja vissza másfajta tevékenységeinket is. Például segítjük a helyi kulturális közösségeket, óvodákat, iskolákat − irodalmi műsorokat, térítésmentesen jelmezeket, díszleteket és technikai eszközöket biztosítunk, színészeink szerepet vállalnak a városi rendezvényeken. Kiemelném az „Angyalok szárnyalása” programot, amelyben a fogyatékkal élők valós színházi körülmények között személyesen is megtapasztalhatják a színjátszás örömeit. Megemlíteném még a 24 órás versfolyamot, a Mindentudás Színházi Egyetemet vagy az Ádámok és Évák ünnepét, és nem utolsósorban a Bárka irodalmi folyóirat kiadását.

− A békéscsabai színházban államilag elismert színészképzés történik…

− A vidéki színházak körében mi vagyunk az egyedüliek, ahol iskolarendszerben működik a tanítás és OKJ-s szakképesítést adunk. Az iskola 25 éves, ahol a színészképzés mellett táncosok tanulnak, technikusok, divat- és stílustervezők, s ma már artistaképző szakon is tanulhatnak a fiatalok. A rendszer nagy előnye, hogy a diákok valós színházi előadásokon szerezhetnek gyakorlatot.  

− Az idei évadban melyek az országosan is figyelemre méltó produkciók?

− Nagy a választék, rendkívüli a bemutatásra kerülő darabok műfaji sokszínűsége. Az egyik ősbemutatónk Rákosi Viktor − Nemlaha György Elnémult harangok című darabja lesz Pataki András rendezésében, amely Erdély száz évvel ezelőtti bekebelezésének állít  szomorú emléket. Békéscsaba középkori újratelepítésére emlékezünk a Szárnyad árnyékában című darabbal, amelyet a békéscsabai Szente Béla írt. Az idei év újdonsága, hogy a stúdiószínházban szélesebb közönséget érdeklő, két-három szereplős előadásokat mutatunk be. Folytatódik a Tere-fere fórum, ahol a művészvilág, a közélet jeles képviselőit hívjuk beszélgetésre, és lesznek önálló zenés estek is. Az idei évadban bérletes előadásban három gyermekelőadást, négy nagyszínpadi és két kamaraszínházi darabot mutatunk be.

Fotó: Ijjas Barbara