A Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének remekei Egerben

Egyiptom

A Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményéből nyílt időszaki kiállítás az egri Dobó István Vármúzeumban. A tematikus tárlat az ókori egyiptomi világnézet egyik alapgondolatát, az újjászületést állítja fókuszba.

A jelenleg zárva tartó Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének anyagából több vidéki helyszínen rendeznek időszaki kiállításokat. Ezek tematikus elrendezésben, ókori egyiptomi kontextusukba helyezve mutatják be a gyűjtemény kiemelkedő remekműveit, amelyeknek nagy része most először hagyja el a Szépművészeti Múzeum épületét.

Az egri Dobó István Vármúzeumban rendezett kiállítás az ókori egyiptomi világnézet egyik alapgondolatát, az újjászületést állítja a középpontba. Az egyiptomi felfogás szerint ugyanis a lét – az embereké, de az isteneké is – nem merev állandóság, hanem folytonos, ciklikusan ismétlődő megújulás. A kiállítás felső szintje az emberek és az istenek világát, valamint a közöttük zajló kommunikáció lehetőségeit mutatja be. Az uralkodó környezetét alkotó és az állami adminisztrációt vezető előkelők világának emlékeit szobrok és hieroglif feliratos sztélék mutatják be. A szobrokon és a sztélék domborművein jól tanulmányozhatók az egyiptomi művészet legfontosabb ábrázolási szabályai.

egyiptom-plakat-w

A felső szint végében a templomok hétköznapi emberektől elzárt világa elevenedik meg, ahová csak az uralkodó vagy az őt képviselő papok léphettek be.

A halál utáni újjászületés egyik fontos feltétele a holttest épségben tartása volt, amit annak minél tökéletesebb konzerválásával igyekeztek elérni. A föld alatti sírkamra egyfajta túlvilági mikrokozmoszként vette körül a halott koporsóban nyugvó, mumifikált testét. A kiállításon látható néhány jellegzetes temetkezési melléklet (koporsó, maszk és egyéb múmiadísz, szívszkarabeusz, kanópuszedény, usébti) a fáraókor különböző időszakaiból, amelyeket a sírkamrában, a temetkezés közvetlen közelében helyeztek el. Ezek mindegyike a halál utáni, isteni lényként való újjászületést és a túlvilági életben való boldogulást szolgálta.

„Az újjászületés kapujában − Remekművek a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményéből” című időszaki kiállítás október 23-ig látható Egerben.

 

fotó: Dobó István Vármúzeum