A Szent Márton rockpassió ősbemutatójával kezdődik az Iseumi Játékok

Szombathely

A Szent Márton-emlékév egyik nyári attrakciója lesz az Iseumi Játékok idei ősbemutatója, a Szent Márton című szimfonikus rockpassió. Az előadásnak a szombathelyi Történelmi Témapark ad otthont, a darab írója a szombathelyi születésű Csikós Attila, zeneszerzője Berkes Gábor, a dalszövegeket pedig Valla Attila jegyzi – adta hírül az MTI.

Idén ideiglenes helyszínen, a szombathelyi Történelmi Témaparkban rendezik meg az Iseumi Játékok programjait. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő esemény Szombathely nyári kulturális programjainak egyik csúcspontja.

A Csikós Attila, Berkes Gábor, Valla Attila szerzőhármas által jegyzett darab nemcsak Szent Márton életét meséli el, de szakrális játékként a beavatás, a megtisztulás élményével is szolgál. Az előadást július 21-23. között láthatják a nézők.

A főbb szerepeket Zöld Csaba, Szemenyei János és Vágó Bernadett alakítja. A Savaria Szimfonikus Zenekart a Liszt-díjas karmester, Oberfrank Péter vezényli.

– Egy profán és egy szent része is van a darabnak, a kettő ütköztetéséről fog szólni a mű, ami számos humorforrást tartogat – emelte ki a rendező. Bagó Bertalan kiemelte, hogy formanyelvében, játéktechnikájában a középkori passiójátékokhoz hasonló formát választottak. A színpad hármas tagolású lesz, ami azt az érzetet kelti, mintha templomban ülne a néző.

-Szeretném, hogy a közönség ne csak szemlélője, hanem résztvevője is legyen a darabnak, be szeretnénk vonni őket egy közös liturgiába, elmélkedésbe – húzta alá Bagó Bertalan.

Berkes Gábor, a rockpassió zeneszerzőjét – mint beszámolt róla – a mű komponálásakor az vezérelte, hogy megmaradjon a témához kötődő méltósága, szent jellege, ugyanakkor igényes és befogadható ötvözetet alkosson egymással a szimfonikus és a rockzene.

A darabban Mártont megformáló Zöld Csaba kiemelte: „Szent Márton élete, személyisége, az a pecsét, amit a világban hagyott, egy nagyon tanulságos és erősen kihalófélben levő emberi minőség.”

A Szent Márton életét feldolgozó rockpassió mellett Káel Csaba rendezésében Rossini operáját, A sevillai borbélyt láthatja a nagyérdemű augusztus 6-7-én. A Savaria Szimfonikus Zenekart és a Debreceni Kodály Kórust Kovács János vezényli. Az előadásokra esténként közel ezer nézőt várnak.

fotó: http://www.frisss.hu/