A Sóstói Múzeumfalu

A Sóstói múzeumfalu

A tanév elején Klári néni, az osztályfőnökünk elvitt bennünket a Sóstói Falumúzeumba. Ez még nem a rendes osztálykirándulás volt, arra majd a tavaszi szünetben megyünk, sajnos, csak egynaposra.

Nekem az volt a szerencsém, hogy a szüleimmel már jártam itt, ezért egy csomó olyan kérdésre tudtam a választ, amiket az a néni kérdezett tőlünk, aki körbevezetett bennünket, és mindent megmutatott és elmagyarázott. De azért sokat kérdezett is.

Ebben a faluban nagyon régi lakóházak láthatók, és mindegyik be is van rendezve. Így megtudhatjuk, hogyan éltek régen az emberek. Sok használati tárgyról nem is tudtuk, hogy mire használták azokat. Ezek a régi falusi házak nem voltak valami tágasak, kicsik voltak a szobák, az ajtók és az ablakok, és a mennyezet sem volt magasan. Volt, aki egy ugrással el is érte. A régi családok nagyon szűkösen laktak, mégis volt mindenhol egy tisztaszoba, amelyikben nem aludhatott senki. Ezt elég furcsa volt hallani nekünk.

Nagyon tetszett mindenkinek a kovácsműhely és a borbélyüzlet. Nekem a legjobban a régi falusi iskola, amiben igazi kályhával fűtöttek. Nagyon régi tankönyveket és füzeteket is láttunk, a falakon pedig szorzótáblát és mindenféle szemléltető ábrát. Klári néni mesélte, hogy csak petróleumlámpák voltak, és nagyon kellett hunyorogniuk a gyerekeknek. Mindenki korán kelt, és este hamar lefeküdt. Nem volt még televízió és számítógép sem. A felnőttek esténként beszélgettek, a gyerekek pedig szalmabábukkal játszottak a sarokban.

Láttunk még a múzeumfaluban egy szárazmalmot, templomot és kocsmát is. Az idegenvezető néni mondta, hogy szombaton és vasárnap a látogatóknak megmutatják a különböző régi mesterségeket, például a fazekasságot, a fafaragást, a gyertyakészítést, a kovácsolást, és még sok ilyesmit.

Nagyon jól éreztük magunkat, és a végén kaptunk kenyérlángost és teát. Mind a kettő nagyon finom volt.

Házi feladat volt, hogy mindenki írja le, hogy neki mi tetszett a legjobban. Én a falusi iskoláról írtam.

Büszke vagyok arra, hogy a mi városunkban, Nyíregyházán van a Sóstói Múzeumfalu.

Darányi Máté
6. osztályos tanuló

fotó: http://tarkabarka.cafeblog.hu/