A Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. mert nagyot álmodni

A Nyíregyháza üdülőövezeteként ismert Sóstógyógyfürdő tavaly kiérdemelte a Nemzeti Gyógyhely minősítést, amire a vezetőség méltán büszke. Ám az ottani fürdőkbe nem csupán terápiás céllal érdemes ellátogatni: számtalan élmény és wellness-szolgáltatás közül válogathatnak kicsik és nagyok, s mindezt gyönyörű környezetben. Dr. Podlovics Roland vezérigazgató pedig nem dől hátra: tele van tervekkel, amelyek a környékbeli turistacsalogató intézményekkel való együttműködésre, a helyi értékek közös kiaknázására épülnek.

–       Hogyan képzelje el Sóstógyógyfürdőt az, aki még nem járt erre?
–       Sóstó Nyíregyházától 5 kilométerre északra található. A gyógyhelyközpontját két természetes tó adja, az egyik partján a hatezer négyzetméteres Aquarius Élmény- és Gyógyfürdő található, illetve a 8 hektáros, páratlan növénykultúrával rendelkező Parkfürdő, ami szezonban egy fürdőként, Aquarius Élmény- és Parkfürdő néven funkcionál. A területet ráadásul egy 300 hektáros tölgyerdő övezi, úgyhogy a látvány gyönyörű. Talán nem is létezik az országban még egy ennyire zöld fürdő.

–       Mesélne a sóstói tavakról?
–       Már a XV-XVI. századi feljegyzésekben is említik a tavakat, amelyek vizének a szokásosnál kissé magasabb a sótartalma.  Az egyik tó a fürdőzők kedvence, hiszen kiváló a vízminősége. Ráadásul a tó mellett egy 30 négyzetméteres gyógyvizes termálmedence is található, tehát ha az ember átfázik a tóban való úszás után, jólesően átmelegedhet a medencében, miközben a tóban gyönyörködik. A másik tó inkább csónakázásra és horgászásra alkalmas. Jellemző, hogy a tóban süllők is élnek, ami azt igazolja, hogy nagyon tiszta a víz. Három fúrt kúttal biztosítjuk a vízutánpótlást.

–       Mi mindent próbálhatnak ki a látogatók a fürdőben?
–       Az Aquarius Élmény- és Parkfürdő azonos szolgáltatási struktúrában működik, ami azt jelenti, hogy egy jeggyel látogathatók, összesen 22 kinti és benti medencével, köztük gyógyvizes élménymedencével és versenyuszodával. A legkisebbeket is számos kuriózummal, például csúszdaparkkal, spriccelőkkel vagy sodrófolyosóval várjuk. Természetesen a wellness-szolgáltatások köre is széles, kezdve a különböző szaunáktól a Kneipp-taposón át a masszázsig.

–       Sóstógyógyfürdő különleges minősítéssel rendelkezik.

–       Igen, nagy örömünkre az Országos Tisztifőorvosi Szolgálat 2013. augusztus 6-án 20 évre engedélyezte a „gyógyhely” minősítés használatát. Erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen igen szigorú követelményeknek kellett megfelelnünk a geológiai tényezőktől a víz minőségén át a természetes gyógytényezőre épülő egészségügyi szolgáltatások színvonaláig. A minősítő eljárás egy évig tartott.

–       Gondolom, ennek a turisztikai hatása sem mellékes.
–       Így van, ez a minősítés komoly turisztikai értékkel bír. Hiszem, hogy Magyarországon a gyógyturizmus lehet az egyik kitörési pont. 2011-ben magyar szakemberek kezdeményeztek egy európai uniós irányelvet, amelyet hamarosan a nemzeti szabályozásba is be kell vezetni. Ennek értelmében az egyes országok társadalombiztosítója egy másik európai országban igénybevett egészségügyi szolgáltatás költségeit éppúgy állja, mintha abban az állampolgár otthon részesült volna, azzal a feltétellel, hogy ez nem kerül többe. Elsőre úgy tűnhet, hogy az utazási és a szállásköltségekkel együtt a mi szolgáltatásunk nem lehet olcsóbb egy külföldi számára, mint a saját országában igénybe vett ellátás. Igen ám, de a mi gyógyvizünk valóban nagyon értékes, s a mi szakembereink magas hozzáadott értéket képviselnek. Hiába végeznek például a környező országokban is sok helyen balneoterápiát, ha azt melegített termálvízzel teszik, és így a vízben lévő ásványi anyagok egy része elvész. A terápia nem lesz olyan hatékony. Ám ha a nálunk gyógyuló beteg állapota olyan mértékben javul, hogy a korábban 2-3 havonta ismételt kúrán legközelebb csak egy év múlva kell részt vennie: ez már valóban nyereség a társadalombiztosítónak. Természetesen a betegnek is, és nem mellesleg nekünk is.

–       Rendelkeznek elegendő szálláshellyel?
–       Ez az a pont, ahol számítunk a beruházókra. Vannak ugyan szálláshelyeink, de lenne igény egy 150-200 szobás szállodára. Az önkormányzat meg is vásárolta a fürdő melletti területet, hogy majd rendelkezésére bocsáthassa egy olyan szállodaépítőnek, aki lát fantáziát benne.

–       Önöknél milyen fejlesztések zajlanak?
–       Folyamatos a beruházás. Három éve 1,2 milliárd forintból felújítottuk a Parkfürdőt, termálmedencéket létesítettünk, kinti csúszdaparkot hoztunk létre, rendeztük a parkot és utcabútorokat helyeztünk ki. Lehetővé tettük az éjszakai fürdőzést, és felújítottuk a Hotel Fürdőház felső részét. Ez egy háromcsillagos szálloda, amely egy gyönyörű, műemléki védelem alatt álló épületben kapott helyet. De továbbra sem állunk meg. Úgy gondolom, hogy infrastrukturális és fürdőszakmai beruházásra folyamatosan szükség van. Egy szakorvossal is tárgyalunk, ugyanis szeretnénk megvalósítani, hogy napi hat órában komplex gyógyászati kezelést biztosíthassunk. Egyébként szorosan együttműködünk a közelben található Nyíregyházi Állatparkkal, illetve a Sóstói Múzeumfaluval. Az állatpark újdonsága mostanában a dél-amerikai állatok bemutatása, a múzeumfaluban pedig pálinkaházat hoznak létre. Míg nálunk évente mintegy 470 ezer látogató fordul meg, addig az állatparkban 450 ezer, a múzeumfaluban pedig 50-60 ezer. Mindannyiunk érdeke, hogy minél több attrakcióval várjuk vendégeinket.