A riói olimpián készült képekből rendeztek tárlatot Debrecenben

Riói olimpia

Olimpiai fotókiállítást rendezett a Debreceni Egyetem és a Siker Alapítvány azzal a céllal, hogy a Derencsényi István fotóin megörökített riói momentumok közelebb hozzák a látogatókhoz az olimpia hangulatát. A Repülj velem Rióba! című tárlat a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában látható. 

A Repülj velem Rióba! fotókiállítást a hagyományos fotózás és a digitális technológia metamorfózisa teszi még érdekesebbé, hiszen a papír alapú fényképek mellett dinamikusan mozgó óriás LCD kijelzőn megjelenő képek és háromdimenziós fotók határozzák meg a kiállítóteret.
A tárlat a riói olimpia magyar vonatkozású, legemlékezetesebb pillanatait idézi fel. Derencsényi István tíz éve a Debrecenben megjelenő Hajdú-bihari Napló fotóriportere. Két évvel ezelőtt művészet kategóriában díjazták a sajtófotó-kiállításon.

Tavaly fordult elő először, hogy egy vidéki lap munkatársa esélyt kapott a nyári olimpiai játékokon való részvétellel. − Derencsényi István, a Hajdú-bihari Napló fotóriportere élt a nem mindennapi lehetőséggel, és szinte „lubickolt az olimpiai miliőben” – fogalmazott a megnyitón Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár szerint sehol sem lehet annyi megélt pillanatot, érzelmet megörökíteni, mint egy olimpián. – Éljük át még egyszer a riói álomutazást, a játékok semmihez sem hasonlítható hangulatát! – invitálta a kiállítás megtekintésére a megnyitó résztvevőit.

Bács Zoltán, a tárlatnak otthont adó egyetem kancellárja természetesnek nevezte, hogy az olimpiáról szóló kiállításnak a sporttudományi központ ad helyet. − A Debreceni Egyetemen magas minőségben foglalkoznak a sporttal – utalt a 2015-ben elkészült sportcentrum szolgáltatásaira, az ott folyó tudományos munkára.

A kiállítás február 10-ig tekinthető meg az egyetemi sportcentrumban.