A Pannon Egyetem újabb mérföldkőhöz érkezett

PE


Nemzetközi szinten elismert kutatási tevékenység, családias környezet, az ipari partnerekkel történő aktív együttműködés, személyre szabott mentorálás, a diákok bevonása a kutatási projektekbe – többek között ezeket kínálja hallgatóinak a Pannon Egyetem. Az intézmény történetének legnagyobb beruházása előtt áll. Dr. Gelencsér Andrástól, az egyetem rektorától kértünk interjút.

– Mennyire van jelen az intézmény a megye életében?

– Egyetemünk szervesen kapcsolódik a régió városainak mindennapjaihoz. Többek között jelen vagyunk szakmai programjainkkal, nyári táborainkkal, esettanulmányi versenyeinkkel a középiskolákban, és ott vagyunk városaink jelentős kulturális rendezvényein. De igen népszerű a nagy múltra visszatekintő Veszprémi Egyetemi Napok, amely közel egy héten keresztül közismert fellépőkkel, látványos felvonulással, vetélkedőkkel gazdagítja az egyetem és Veszprém város életét. Nyugdíjas Egyetem programunkkal az idősebb korosztálynak is kínálunk előadásokat, és karitatív tevékenységet is folytatunk. Munkánk az online térben minden jelentős közösségi médiafelületen is nyomon követhető, s ennek is köszönhető, hogy meg tudjuk őrizni kivívott helyünket a hazai felsőoktatás képzési palettáján.    

– Melyek a legnépszerűbb szakok? 

– A 2022. évi általános felvételi eljárásban a felsőoktatási szakképzések között a gazdálkodás és menedzsment, a pénzügy és számvitel, valamint a turizmus-vendéglátás szakok voltak a legnépszerűbbek. E három szak alapképzési szinten is a legkeresettebb képzések közé tartozik a mérnök-informatikus és az anglisztika szakok mellett. Mesterképzéseink közül többek között a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő, a programtervező informatikus, a műszaki menedzser és a vegyészmérnöki képzések vonzották a legtöbb jelentkezőt.

– Az ország mely részeiből érkeznek a hallgatók? Vannak külföldi diákok?

– A Pannon Egyetemre az ország minden régiójából jelentkeznek hallgatók, legnagyobb arányban az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna térségéből. Intézményünkben az említett terület önkormányzataival és gazdasági szereplőivel szoros együttműködésben a munkaerőpiac igényeit kielégítő portfóliójú minőségi, intézményi kutatásokkal támogatott képzések folynak. Célunk, hogy aktív szerepvállalásunkkal hozzájáruljunk a gazdaságfejlesztési zóna versenyképességének növeléséhez. Ezen együttműködések ékes példája az egyetem új kampusza Ajkán, ahol a helyi gazdaságfejlesztési igényeknek megfelelő oktatási, kutatás-fejlesztési, valamint szolgáltatási tevékenységet kívánunk megvalósítani.  

   Folyamatosan bővítjük az idegen nyelven meghirdetett képzéseink körét is. A 2022-es felvételi eljárás keretében 8 alapképzési, 12 mesterképzési szakon és 5 doktori iskolában hirdettünk magyar vagy angol nyelvű képzést. 

– Milyen szolgáltatásokat nyújt az egyetem az itt tanulóknak? 

– Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy hallgatóinknak a képzés ideje alatt számos olyan lehetőséget kínáljunk, amelyekkel mentális és fizikai egészségüket is támogatni tudjuk. Pannon Pentor programunkban felsőbb éves hallgatóink közreműködésével magyar és külföldi hallgatóinknak nyújtunk támogatást nemcsak tanulmányaik sikeres teljesítéséhez, hanem személyes problémáik megoldásában is. Különös figyelmet fordítunk külföldi hallgatóink integrálására, és segítjük sajátos szükségletű hallgatóinkat is. Sportági kínálatunk bőséges, az egyetemnek evezős, röplabda-, kosárlabda- és futsalcsapatai is vannak, melyekhez csatlakozhatnak a hallgatók, és részt vehetnek a Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokság versenyein. Mindezeken kívül a Veszprémi Egyetemi Sport Club révén egyesületi színekben lehetőség van versenysportra is. Büszkék vagyunk eredményes élsportolóinkra. 

   Kollégiumi ellátást veszprémi, nagykanizsai és zalaegerszegi telephelyeinken tudunk biztosítani. A veszprémi telephelyen tanuló hallgatóink több épületben kerülnek elhelyezésre, illetve a Balaton partján, Balatonalmádiban is van lehetőség kollégiumi férőhelyek igénybevételére.

– Az elmélet mellett a gyakorlati képzés elmélyítése is nagyon fontos. Hogyan támogatja ezt a Pannon Egyetem? 

– Az ipari partnerekkel történő együttműködés garantálja az elméleti kutatások mellett azok gyakorlatba történő hatékony átültetését. Oktatási tevékenységünk minőségének erősödését a közös vállalat–egyetem innovációs együttműködések nagymértékben elősegítették. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlatias képzésre, több tárgyunkba esettanulmány jellegű tananyagokat, szimulációs játékokat illesztettünk be. Képzéseinkben előtérbe helyezzük a kritikai szemléletet, a projektgondolkodást, a komplex problémák multidiszciplináris megközelítését és a személyre szabott mentorálást. Törekszünk arra, hogy minél több hallgatót bevonjunk kutatási projektek megvalósításába, és ösztönözzük őket abban is, hogy a tanórán túlmutató tudományos és gyakorlati munkát is folytassanak.

   Az intézmény elkötelezett a duális képzési forma mellett, hiszen ez ötvözi a magas szintű egyetemi képzést a széles körű szakmai gyakorlat megszerzésével. A 2022/23-as tanévtől 29 alap- és 11 mesterszintű szakon kínálunk duális képzési lehetőséget. Egyetemünk országos szinten dobogós a duális hallgatói létszám, illetve a duális diplomások tekintetében.

– Mi lehet a Pannon Egyetem külön vonzereje? 

– Nagy előnyünk, hogy multidiszciplináris egyetem vagyunk, tehát több tudományterület képzéseit kínáljuk magas színvonalon. Hallgatóink olyan emberléptékű, családias környezetben tanulhatnak, ahol kiemelt figyelmet fordítunk hagyományaink megőrzésére és a közösségek kialakítására. 

   Kutatási tevékenységünk nemzetközi szinten is elismert. Olyan kiemelt projektek kötődnek intézményünk nevéhez, mint például a Sixtus-kápolna világítási rendszerének megújítása vagy a MOL és a Pannon Egyetem együttműködéséből született úgynevezett kémiailag stabilizált gumibitumen. Részt veszünk a koronavírus-fertőzéstől szenvedő betegek gyógyításában egy új terápiás módszer kifejlesztésében a Pécsi Tudományegyetemmel és CAPTEC Medical Kft.-vel együttműködve. Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium keretein belül pedig a globális klímaváltozás tudományos kérdéseit kutatjuk.

   A Pannon Egyetem működését erőteljesen áthatja a fenntarthatósági szemlélet, így az képzéseinkben, kutatási tevékenységünkben, valamint a napi működésben is megjelenik. Az is fontos érték számunkra, hogy intézményünk hazánk egyik legszebb vidékén helyezkedik el, a Bakony–Balaton régió szívében, különleges természeti és kulturális élményeket nyújtva az itt élőknek és az ide látogatóknak. 

– A 2023-as év kiemelkedő jelentőséggel bír Veszprém és a régió számára. Milyen módon csatlakozik a Pannon Egyetem az Európa Kulturális Fővárosa projekthez?

– Az egyetem már az Európa Kulturális Főváros pályázatírásában is nagy szerepet vállalt. A prezentációs csapatban két egyetemi kollega is aktívan részt vett, képviselve a fiatal generációt, a multikulturális és innovatív oktatói és hallgatói közösséget és tudásbázist. A cím elnyerése után együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., és megalakult a Pannon KözTér, amelynek célja egy közösségépítő generációs híd biztosítása, sokszínű programokkal. Továbbá számos kisebb és nagyobb projekt megvalósításában, valamint pályázatban vesz részt mindkét fél. 

– Az intézmény az elkövetkező időszakban jelentősen megújul. Milyen munkálatok vannak folyamatban, s ezek várhatóan mikorra készülnek el?

– A most induló beruházásokat nyugodtan nevezhetjük történelminek, hiszen az egyetem fennállása során még sosem állt rendelkezésre ilyen mértékű forrás az épületeink, a központi kampuszunk megújítására, modernizációjára. Jelenleg két nagyvolumenű fejlesztési projekt zajlik Veszprémben, összesen több mint 15 milliárd forint értékben. Ezek keretében valósul meg többek között a kampusz felújítása, parkosítása, valamennyi épületünk hőszigetelése és homlokzati felújítása, egy új központi fűtési rendszer kiépítése, egy mélygarázs építése, számos sportpálya és szabadidős felület kialakítása. A beruházások közül a parkosítás és a mélygarázs kialakítása 2023 nyarán, a fűtési rendszer korszerűsítése és az épületek homlokzati felújítása várhatóan 2024 őszén készül el.