A Paksi Gyógyászati Központ felszereltsége átlagon felüli

Gyógyfürdő


Szeretnénk, ha Paks nem csupán az atomerőműről lenne nevezetes, hanem például a gyógyászati ellátásokról is, fogalmazott dr. Bodnár Imre. A főigazgató a Paksi Gyógyászati Központot bemutatva elmondta, széles körű az ellátási és szolgáltatási palettájuk. Felszereltségük a tulajdonos önkormányzat jóvoltából átlagon felüli.

− A Paksi Gyógyászati Központ szakorvosi ellátást és fürdőszolgáltatást is biztosító intézmény. Mennyire megszokott ez a társítás?

− Egyedi, hogy járóbeteg-szakrendeléshez csatoltan, illetve annak üzemeltetésében működik a gyógyfürdő. Az intézményünknek három főprofilja van. A szakellátás, ahol 26-28 szakterületen és három gondozóban fogadjuk a betegeket. Hozzánk tartozik az alapellátásnak azon része, ami nem vállalkozásban működik, így az iskolavédőnők, a területi védőnők, a nem vállalkozó házi-, gyermek- és fogorvosok. A harmadik a fürdőgyógyászat és a mozgásterápia.

− Mekkora az intézmény ellátási, illetve a fürdő tekintetében a vonzáskörzete?

− Szakmánként változó, de alapvetően 13 település 40 ezer lakóját látjuk el. A fürdőnk regionális besorolású. Nyújtunk receptre, kúraszerűen felírt kezeléseket, amelyek a NEAK által ártámogatottak, és vannak olyan kezeléseink, melyeket szabadon, szakorvosi vizsgálat nélkül teljes áron bárki igénybe vehet.

− Milyen esetekben és kiknek ajánlják a paksi gyógyvizet?

− Az országban az egyik legmagasabb sótartalmú gyógyvíz a miénk. A folyamatos kitermelés mellett is több mint 10 ezer, időnként 12 ezer milligramm feletti a sótartalom. Minősítés a krónikus mozgásszervi betegségre történt, de azt tapasztaljuk a gyakorlatban, hogy bizonyos bőrgyógyászati kórképekben is kedvező hatású, illetve a felső légúti betegségben szenvedőknek is ajánlott. Heveny gyulladás esetén ellenjavalt, de krónikus nőgyógyászati és urológiai megbetegedések esetén szintén jótékony hatású. 14 év alatti gyermekek a gyógyfürdőt nem használhatják.

Torna a gyógyfürdőben

− Milyen szolgáltatásokat kínál a fürdő, illetve a gyógyászati központ?

− Széles a spektrum, hosszan sorolhatnánk a szakellátás és a fürdőgyógyászat lehetőségeit. Utóbbinál a kúrák során napi három-négy, a kúra teljes ideje alatt 40-60 kezelést kap egy beteg. Ezt évente egyszer lehet ismételni a társadalombiztosítás támogatásával. Szinte minden fürdőgyógyászati kezelés elérhető nálunk a tangentortól az iszapkezelésen át a gyógymasszázsig.

− Szálláslehetőség kialakítására még nem gondoltak?

− A hosszú távú elképzelések között szerepel egy gyógyszálló megépítése a fürdő mellett. Egy közvetlen összeköttetésű szálloda – amit persze nem feltétlenül nekünk kellene üzemeltetnünk – javítaná az esti és a hétvégi kihasználtságunkat, ami elmarad a hétköznapokétól.

− Milyen fejlesztést terveznek a közeljövőben?

− Egy harmadik épületszárnyba szeretnénk költöztetni a szak- és alapellátást külső telephelyeinkről, és néhány új funkciót is tervezünk. Az erről szóló orvosszakmai program utolsó változata 2017 októberében készült el. Az önkormányzat többszöri egyeztetés után a megvalósíthatósági tanulmányterv készítésével megbízott egy céget.

− A gyógyászat virágzó ága a turizmusnak. A bővítés esetleg az idegenforgalom terén újrapozicionálja a központ szerepét?

− A régi épületekben is tervezünk átalakítást, átcsoportosítást. Ez érinti a gyógyfürdőt, ahol szeretnénk bővíteni a szolgáltatásainkat például wellness funkciókkal − szauna, gőzkabin, csobbanómedence, napozóudvar kialakításával −, mert a vendégek részéről erre igény mutatkozik.

− Sok intézmény küzd szakemberhiánnyal. Mi a helyzet a Paksi Gyógyászati Központban a szakember-ellátottság terén?

− Ez egy országos jelenség, bennünket sem kímél. Eddig szerencsére viszonylag eredményesen tudtuk kezelni ezt a gondot. Paks városa is mindent megtesz ezért. A fenntartó által biztosított feltételrendszer, műszerezettség nem szokványos a magyar egészségügyben. Jó körülmények között, kicsit több jövedelemért, ha szükséges, még lakást is biztosítva tudunk szakembereket fogadni, ennek ellenére is vannak gondjaink, de talán kisebbek, mint máshol. Azt, hogy átlagon felüli feltételeket tudunk biztosítani munkatársainknak, elsősorban a tulajdonos önkormányzatnak köszönhetjük, amely az egészségbiztosítási finanszírozáson felül pluszforrásokat biztosít a működéshez.

Tovább bővül a centrum

A Paks II. beruházás miatt több ezer ember érkezik majd Paksra, akiknek biztosítani kell az egészségügyi ellátást. Ez elsősorban további felnőtt, esetleg gyermek- és fogorvosi, védőnői körzetek kialakítását igényli. A szakellátásban kisebb, 15-20%-os emelkedésre számítanak. A tervezett harmadik szárny kialakítása során erre is gondolnak. Szeretnének egy CT-berendezést üzembe helyezni, mert a korszerű diagnosztikának fontos eszköze, valamint bővítenék a röntgen-, ultrahang- és labordiagnosztikát, az egynapos sebészetet és a kistérségi orvosi ügyelet is helyet kapna a gyógyászati központban.