A Novohrad-Nógrádgeopark

Számtalan értéke mellett Nógrád megye (és a szomszédos szlovák terület) egy geoparkkal is büszkélkedhet. Lóska János, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke foglalta össze, hogy mit is kell tudnunk a geoparkokról és a nógrádi geoparkról.

Az UNESCO Földtudományi Tagozata vezette be a geopark kategóriát a földtani és őslénytani kincsekben egyedülállóan gazdag területekre. A geopark cím elnyerése – kissé hasonlóan a kulturális világörökségi listára való felkerüléshez – szigorú feltételekhez kötött. Ezek közül a legfontosabb az, hogy „kiemelkedő minőségű turisztikai desztinációt jelöljön”.

A geoparkok globális hálózata immár  100 tagot számlál, a világ 27 országát reprezentálva. Jó eséllyel 2015-ben az UNESCO „saját” hálózatába emeli a geoparkok rendszerét – hasonlóan a Kulturális Világörökség helyszínekhez.

A Novohrad – Nógrád Geopark létrehozásának gondolata először az 1990-es évek végén vetődött fel. A megvalósítás 2005-ben kezdődött, majd 2008-ban jött létre a működtetést ellátó cég, amely ma a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. nevet viseli, ezzel is jelezve a határon átnyúló jelleget, a közös gondolkodást. A geopark 63 magyar és 28 szlovák település területét érinti.