A nők előtt tiszteleg alapítása negyvenedik évfordulóján a Nógrád Táncegyüttes

Nógrádi tánc

Palóc Madonnák című előadásában a paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, a család összetartásában játszott szerepükről mesél a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes, amely fennállásának 40. évfordulója alkalmából Budapesten vendégszerepel.

 

A Nógrád Táncegyüttes 40 éves jubileumának megkoronázásaként vendégszerepel Budapesten. A nők előtt tisztelgő, többszörösen díjazott produkcióban nagy palóc költők versei kelnek életre, és olyan ősi énekek csendülnek fel, mint a régi magyar himnusz és egy gyermeki imádság. A produkcióban közreműködik Fekete Borbála, Kubinyi Júlia, Tintér Gabriella énekesek, valamint Farkas István, Minik Zoltán, Terék József és Szilvási István zenészek.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színészeivel és a Dobroda zenekarral közösen színpadra vitt előadás középpontjában a szigorú rendben élő palóc parasztasszonyok élete áll. A hagyományos táncelőadással szakító, vers- és énekbetétekkel színesített játék a paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalását, a család összetartásában játszott szerepét dolgozza fel, hirdetve, hogy minden nőben ott rejtőzik egy Madonna.

Az előadást a Művészetek Palotájában tartják 2016. február 6-án 19 órakor – olvasható az együttes honlapján.

A fennállásának 40. évében járó Nógrád Táncegyüttes repertoárját főként a Kárpát-medence magyar néptáncai alkotják. Természetesen a palóc táncok nem maradhatnak el műsoraikból.

Az együttes tagjai – a megalakulás óta – salgótarjáni és Nógrád megyei, folklórt kedvelő fiatalok és felnőttek, de Heves megyei fiatalok is bekapcsolódtak a munkába. A többszörösen kiváló együttes számos csoportos és egyéni nívódíj birtokosa. Rangos néptáncfesztiválokon vívta ki a szakmai zsűrik és a közönség elismerését, és szerzett együttesi, koreográfusi és zenei díjakat. Külföldi fellépéseik alkalmával is nagy sikerrel képviselik hazájukat.

fotó: Nógrád Táncegyüttes