A nagykanizsai egyetem a jövőt építi

Nagykanizsa


Egy korszerű egyetem olyan szolgáltatásokat és lehetőségeket kínál a hallgatói számára, amelyek egyediek, és a jövő munkájára készítik fel őket. Ehhez elkerülhetetlen az oktatási portfólió folyamatos felülvizsgálata és az új lehetőségek keresése. Dr. Kaszás Nikolettával, a Pannon Egyetem Nagykanizsa (PEN) Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgatójával beszélgettünk.

– A korábbi Nagykanizsai Kampusz neve Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központra változott. Az intézménynévnél maradva: mit jelent az, hogy Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ?

– Valójában ez annyit jelent, hogy a PEN valamennyi képzési és kutatási területe megtalálható az egyetemi központban, annak köszönhetően, hogy a közelmúltban nagyobb önállóságot kaptunk szakmai és pénzügyi szempontból is. A hivatalos nevünk ezért lett Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ.  

– Az ön által vezetett egyetemet sokan hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézményének tartják. Ezt mi minden támasztja alá Nagykanizsán?

– A PEN valóban egy igen jól prosperáló egyetem a hazai felsőoktatási intézmények között. Rengeteg a pályázati projektünk, ami egyrészt elősegíti az anyagi stabilitásunkat, másrészt pedig arra ösztönöz bennünket, hogy folyamatosan fejlődjünk, ami viszont azért fontos a számunkra, hogy megtarthassuk az innovatív szemléletünket, ami egyébként már korábban is jellemzett minket. 

– A PEN a gazdaságfejlesztés egyik fontos szereplője, motorja. Mindez miben nyilvánul meg?

– A körforgásos egyetem hívószót éppen azért használjuk, mert a fenntarthatósággal napjainkban a felsőoktatási intézményeknek is foglalkozniuk kell. Amikor nálunk megtörtént a struktúraváltás, azt a célt tűztük magunk elé, hogy a fenntarthatóságon belül a körforgásos gazdasággal is foglalkozzunk. Ez utóbbival kapcsolatban olyan hívószavakat tudok mondani, amelyek nagyon jól leírják ezt, ilyen például a hulladékmentesség vagy az ipari szimbiózis. S itt lép be a képbe a vállalati szféra. Ha egy cég valamelyik melléktermékét vagy bizonyos alapanyagmaradékát már nem tudja felhasználni, akkor azokat egy másik vállalat talán tudja még hasznosítani. A körforgásos gazdasági modell alapja a visszaforgatás, az újrahasznosítás, a karbantartás és a javítás. Például a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával külön kutatócsoport foglalkozik nálunk. De ilyen terület a víztechnológia is, ahol különféle módszerekkel próbálják az elhasznált vizet visszaforgatni.

   Az egyes települések tekintetében pedig azt vizsgáljuk, hogy miképpen lehet – akár csupán szervezéssel – azok működését optimalizálni. Van olyan projektünk, amelynek keretében a hulladékszállítás költségeit próbáljuk a lehető legkisebbre csökkenteni. Egy hazai nagyvállalat számára elkészítettünk egy olyan képzési anyagot a körforgásos gazdaságról, amelyet kibővített formában szeretnénk más vállalatok számára is elérhetővé tenni. De készülünk olyan posztgraduális képzésekkel is, amelyek szintén a körforgásos gazdaság különböző területeivel foglalkoznak, tehát ez a terület megjelenik az oktatási portfóliónkban is, az alap-, a mester- és a posztgraduális képzésben egyaránt. Az utóbbi képzési formában az iparvállalatok szakembereit várjuk, tréningek formájában pedig szolgáltatásokat nyújtunk komplett cégek számára is. 

– Milyen lesz az egyetem, mondjuk, öt vagy tíz év múlva? Milyen a PEN Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ jövőképe?

– Mindenképpen szeretnénk a körforgásos gazdaság fontos szereplője lenni, sőt ebben a tekintetben Zala megye mintarégiójának központjává válni. Ehhez nyilván az kell, hogy a képzéseken és a vállalati együttműködésen alapulva, a településeket megszólítva tényleg el tudjuk érni a célul kitűzött ipari szimbiózist. 

   A körforgásos gazdaság egyfajta szemléletváltást jelent, s ezt a témát szándékunk kivinni a nemzetközi színtérre is, mindenekelőtt az angol nyelvű képzéseink révén. A nemzetközi ösztöndíjrendszer-programokban szintén meg fognak jelenni ezek a képzések. 

   Szeretnénk, ha mindehhez társulhatna majd egy infrastruktúra-fejlesztés is. Ami pedig a kutatási területeinket illeti, a víztechnológia mellett fontos számunkra az új energiaforrások kutatása, illetve elkezdtünk foglalkozni a hidrogén típusú kutatásokkal is, és mindezek mögé sorakoztathatjuk fel a legkorszerűbb, naprakész informatikai hátteret.