A megyei kamara segíti a vállalkozásokat

Gazdaság háza

A megye gazdasága erős és diverzifikált, ennek köszönhetően a járvány után hamar magára talált. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara innovatív, a kor kihívásaira gyorsan reflektáló szolgáltatásokkal segíti a vállalkozásokat, hogy azok helytálljanak a piaci versenyben. Radetzky Jenő elnök adott interjút magazinunknak.

‒ Hogyan jellemezhető Fejér megye gazdasága?

‒ Tipikusan duális szerkezetű a megye gazdasága. Nagyon erősen jelen van a multinacionális tőke, ám diverzifikált formában, azaz nem csupán egyetlen ágazatban. Ugyanakkor megtalálhatóak a magyar tulajdonú vállalkozások is. A kettő között ma még nagyon erős a különbség. Az egyik fő feladatunk, hogy ezt valamilyen módon konvergáljuk. Az ipar erős, de jól teljesít az agrárszektor is. 

   Mivel nem vagyunk egy szektorra specializálva, a megyénk kevésbé sérülékeny. Igaz, erős volt a visszaesés, de nagyon gyorsan „visszapattant” a gazdaság. A foglalkoztatásban gyakorlatilag ott vagyunk, ahol voltunk. 2,5-3%-os a munkanélküliség. Azt lehet mondani, hogy a megyében szinte nincs szabad munkaerő. Ezért nem az az elsődleges cél, hogy sok külföldi befektető jöjjön, hanem az, hogy az itt lévő vállalatok olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek a meglévő munkaerővel nagyobb hozzáadott értéket eredményeznek, a termelékenység, a versenyképesség és az egy főre eső GDP pedig emelkedjen.

   Problémát okoz, ha egy külföldi befektető komoly támogatással idetelepül, a meglévő cégektől viszi el a munkaerőt. Ez nem feltétlenül rossz, mert kialakul egy verseny, ami pedig technikai fejlődést, innovációt eredményez.

‒ A kamara hogyan tudja segíteni a vállalkozásokat?

‒ A kamara alapvetően szolgáltató szervezet, erősen szűrt információs bázist ad. Hadd mondjak egy példát! A szolgáltatásaink között igen jelentős a kis- és középvállalkozások exportpiacra való felkészítése. Mentorprogrammal segítjük őket, az Enterprise Europe Network irodája pedig olyan hiteles információkat biztosít, ami alapján elindulhat egy cég a nemzetközi piacon. De igaz ez a pénzügyi szolgáltatásokra: nagyszerű, banki tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségével nyújtunk tájékoztatást.

   Az egyéb, tradicionális szolgáltatások közül megemlíthetem az okmányhitelesítést és a pályázati tanácsadást. A fő területünk azonban a szakképzés. A legfontosabb termelési eszköz a munkaerő. Célunk, hogy megbízható, innovatív szakmunkásállományt képezzünk. Együttműködünk a szakképző intézményekkel, folyamatosan szervezzük a mesterképzéseket.

Mi nem kamarai székházat üzemeltetünk, hanem a Gazdaság Házát. Aki ide bejön, tudhatja, hogy ez nem iroda, hanem a Gazdaság Háza. A Gazdaság Háza nyitott, itt bárki jelentkezhet a problémájával. Évente 300-500 rendezvényt tartunk.

‒ A járvány mennyire befolyásolta a kamara munkáját?

‒ Minden kihívás egyben lehetőség is. 2016‒17-ben uniós források felhasználásával dolgoztunk a cégek digitalizálásán, mivel e területen hátrányban volt a magyar gazdaság. A pandémia rákényszerítette az embereket arra, hogy odaüljenek a számítógép elé, s azon intézzék az ügyeiket.

   Gazdasági teljesítményben – amennyiben nem jön negyedik hullám – nagyon gyorsan visszatérünk a 2019-es állapothoz, azaz a fejlődéshez. Bár Fejér megye gazdaságát nem viselte meg nagymértékben a járvány, egyes szektorok komoly kihívásokkal küszködnek. 

Mi erősen jelen vagyunk a nemzetközi digitális térben. Szorgalmazzuk a vállalatoknál is a digitális kapcsolatot, ugyanakkor az ember természetéhez hozzátartozik a személyes találkozás, igény van erre is. 

‒ Nemrégiben újraválasztották. Az új ciklusra milyen terveket fogalmazott meg? 

‒ Innovatív, fejlődőképes, ugyanakkor jó közösségi életet élő kamarát szeretnék. Ehhez olyan testület jött létre, amiben látom már a folytatást. Elvem: a gyökereket megőrizni, a vállalkozásokat segíteni szárnyalni. Ne feltétlenül a múlt sikerein üljenek, hanem keressenek új utakat, és ők is hagyjanak értékes „lábnyomot” a világban.