A megyei iparkamarának széles a szolgáltatási palettája

Komárom-Esztergom


Komárom-Esztergom megye, bár a legkisebb az országban, a gazdasági erősorrendben a második. A vállalkozásokat szakmai programok sorával igyekszik elősegíteni a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely élen jár a mesterképzésben, eredményes a szakképzésben, és sikeres a mentorprogramja. Dr. Szerencsés László kamarai elnökkel beszélgettünk.

‒ Hogyan határozná meg a kamarák feladatait?

‒ Sajnos ezekben a hetekben, hónapokban a kamarának az a legfontosabb feladata, hogy egyfajta kárfelmérést végezzen a vállalkozók körében, és folyamatos tájékoztatást adjon a koronavírus miatti törvényi változásokról.

A kamaránk amúgy is mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa a gazdaság fejlődését és szerveződését, a piaci magatartás tisztességét, a gazdasági tevékenységet folytatók együttes érdekeinek érvényesülését. Nekünk itt a megyében közel húszezer regisztrált és 765 önkéntes tagunk van. 

‒ Melyek a megye gazdaságának alappillérei?

‒ Komárom-Esztergom megye, bár területét tekintve a legkisebb az országban, az egy főre jutó GDP-t tekintve a második legerősebb. Az itt megtelepedett korszerű, nemzetgazdasági jelentőségű ágazatok, a járműgyártás, a gyógyszer-, a gép- és az elektronikai ipar az ország GDP-jének előállításában meghatározó szerepet játszanak. Nálunk a munkanélküliségi ráta elenyésző, aki akar, tud dolgozni. Sőt, a kamarába tömörülő vállalkozások számára éppen az a gond, hogy nem találnak munkaerőt. Ebben mi igyekszünk segíteni, részint átképzéssel, részint pedig az inaktív munkaerő bevonásával. 

‒ A mesterképzés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyik fontos programja.

‒ A mesterképzés kizárólag kamarai jogosultság és feladatkör, elősegíti az élethosszig tartó tanulást, illetve a szakmai karrier lehetőségét. Sikernek könyveljük el, hogy az ország legkisebb megyéjében működő kamaránk élen jár a mesterképzés és a vizsgáztatás terén. Az utóbbi években a Nemzeti Fejlesztési Alap támogatásával szervezünk mesterképzéseket különböző szakmákban, de támogatást nem élvező mestervizsgánk is akad szép számmal. Az elmúlt öt évben 548 vizsgázónk volt. Országosan egyedülálló a hagyományos, céhes szokások szerint tartott mesteravatónk. 

‒ A szakképzés fontos szegmense a kamarai tevékenységnek. Ezen a téren milyen szerepet vállalnak?

‒ Azt szoktam mondani, hogy a vállalkozókat, tanulni kívánókat gyerekkortól pályájuk végéig elkísérjük. Ott vagyunk az általános iskolában, próbálunk segíteni a pályaorientációnál, pályaválasztásnál, üzemlátogatásokra visszük a fiatalokat. 

A versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen a duális képzés. A kamara egyik fontos tevékenysége a szakképzés irányítása annak érdekében, hogy intézményeink alkalmazható tudású szakembereket neveljenek. Kiemelt feladatunk a tanulószerződések megkötésének elősegítése, gondozása, a gyakorlati képzésben résztvevő szervezetek felügyelete, amelyhez tanácsadási szolgáltatás kapcsolódik a képzési hajlandóság növelése érdekében. Jelenleg 1381 tanulószerződéssel rendelkezünk, 344 gazdálkodó szervezet 447 képzőhelyén folyik gyakorlati képzés. Mi rendezzük a szakma kiváló tanulója és az országos szakmai tanulmányi versenyek elődöntőit. Ezeken idén 204 tanuló vett részt.  

‒ Milyen egyéb szolgáltatások állnak a vállalkozók rendelkezésére?

‒ Regisztrált tagjainknak tanácsadással, pályázatfigyeléssel, üzleti partnerkereséssel állunk rendelkezésére, de ezen felül számtalan szolgáltatást nyújtunk. Bekapcsolódtunk az Országos Vállalkozói Mentorprogramba, ahol a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének, hatékonyságának növelése a cél. A jelentkezők egy éven át dolgoznak együtt a mentorokkal, havi találkozásaik során ismereteket sajátítanak el egyebek mellett a termelésirányítás, a minőségbiztosítás és a logisztika terén. A program nem csupán passzív jelenlétet és befogadói hozzáállást igényel a kiválasztott vállalatoktól, hanem aktív közreműködést és folyamatos figyelmet.

Vállalkozz digitálisan! programunk célja az infokommunikációs szemléletformálás. GINOP-támogatással szervezünk munka melletti tanulást segítő programot. Utóbbival a kormány célja a gazdaság és a vállalkozások versenyképességének megőrzése, illetve támogatása, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő biztosítása.

Népszerű a Széchenyi Kártya Program, amely keretében egyszerű ügyintézéssel kedvező hitelhez juthatnak a vállalkozók. Erről minden információt megkapnak nálunk, és az ügyintézésben is segítünk. Húsz éve hívtuk életre a Könyvelő Klubot, amely elsősorban a mikrovál