A megyei iparkamara egyre bővülő szolgáltatásokat kínál

iparkamara

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által nyújtott szolgáltatások igen széles területet ölelnek fel, és a vállalkozók igényeinek megfelelően folyamatosan és dinamikusan bővülő tendenciát mutatnak.  A megyei kamara főtitkárától, Nagyné Varga Katalintól kértünk interjút.

 

− Hogyan jellemezhető a megye gazdasága, s milyen szerepet tölt be a Kamara a gazdaságszervezésben?

− Az itt működő vállalkozások jó teljesítménye hozzájárul ahhoz, hogy az a kedvezőtlen kép, amely korábban kialakult megyénkről, mára szertefoszlani látszik. Azt kár lenne tagadni, hogy a munkanélküliségi adatok, a foglalkoztatás szintje és a keresetek színvonala elmarad az országos átlagtól, ám arra is érdemes figyelni, hogy ezekben a mutatókban észrevehető egy, bár lassú, de folyamatos fejlődés.

Ha a megye legmeghatározóbb cégeinek eredményeit nézzük, megállapíthatjuk, hogy az itt tevékenykedő vállalkozások jelentős mértékben hozzájárulnak az ország növekvő gazdasági teljesítményéhez. Rendkívül sokszínű az a tevékenységi kör, amely a megye gazdaságát jellemzi. Az iparban, a mezőgazdaságban, a kereskedelemben és a szolgáltatás területén dolgozó cégek között mindenütt találhatóak kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozások, a tradicionális családi cégektől a multinacionális nagyvállalatokig. Elmondható tehát, hogy a megyei cégek az elmúlt időszakban képesek voltak kihasználni lehetőségeiket, fejlesztéseket végrehajtani, új partnereket és új piacokat szerezni. Nyíregyháza megyeszékhelyként és a megye legnagyobb városaként meghatározza az egész megye fejlődését. Egy dinamikusan fejlődő város, ahol érdemes befektetni, jó élni és dolgozni. Nyíregyháza mellett Nyírbátort és Mátészalkát is meg kell említeni, mint a megye meghatározó ipari területeit.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkáraként kiemelten fontosnak tartom, hogy valódi partnerségben segítsük a megyei vállalkozásokat, mind a hivatali ügyintézés során, mind pedig a kamarai szolgáltatások által. Mindannyiunk érdeke, hogy az itt működő cégek sikeresek legyenek, munkát és megélhetést biztosítsanak az itt élők számára, fejlesztési elképzeléseiket megvalósíthassák, és ezáltal hozzájáruljanak a megye fejlődéséhez.

 

− A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara milyen szolgáltatásokat kínál a tagjai számára? Hogyan látja el az érdekképviseletüket?

− A Kamara számos szolgáltatást nyújt a megyei vállalkozásoknak annak érdekében, hogy segítse a cégek mindennapi munkáját, eredményesebb működését.

Kiemelt feladatként kezeljük, hogy a vállalkozások számára minél több hasznos információval szolgáljunk. Folyamatosan szervezünk tematikus szakmai előadásokat, fórumokat, konferenciákat. A vállalkozók jelentős részét érintő, nagy horderejű változásokról konzultációs lehetőséggel egybekötött szakmai napokat és fórumokat szervez a Kamara, évente több alkalommal. Minden évben nagy érdeklődés kíséri az adófórumot, a közbeszerzési tájékoztatót, a fogyasztóvédelmi, a környezetvédelmi, a munkabiztonsági és munkavédelmi, valamint a termékdíjjal és a pályázati lehetőségekkel foglalkozó tájékoztató előadásokat.

Negyedévente a megyei napilap mellékleteként gazdasági hírlevelet jelentetünk meg, mely szintén fontos információkat tartalmaz a gazdasági élet szereplőinek.

Ezek mellett szintén rendszeres az üzleti partnerkeresésben való díjmentes közreműködés a tagvállalat által megadott paraméterek és országok vonatkozásában.

A Kamara az említetteken túl ingyenes megjelenési lehetőséget biztosít a regisztrált vállalkozásoknak olyan partnerkereső adatbázisokban, mint az Export Directory – Magyar Exportőri Adatbázis vagy az Üzlet@Háló.

A pályázat- és rendezvényfigyelő szolgáltatás segítségével a cégek rendszeresen tájékozódhatnak az új pályázati lehetőségekről, közbeszerzési kiírásokról, kamarai rendezvényekről.

A Kamara a megyei cégek szakmunkás-utánpótlás neveléséhez széles körű szakképzési szolgáltatásokat nyújt a szakképzési tanácsadói hálózat segítségével. A szakképzési területen dolgozó munkatársaink feladatai közé tartozik a tanulószerződések gondozása, a gyakorlati képzőhelyek felügyelete, a mesterképzés, a szakmai szintvizsgák és a szakmai tanulmányi versenyek szervezése, valamint a pályaorientációs tanácsadás.

 

Prognosztizálható-e a megye gazdasági életének, gazdasági helyzetének kedvező változása a következő néhány esztendő tekintetében? 

− A következő időszak legnagyobb kihívását a munkaerőpiac átalakulása jelenti a gazdasági életben. Ma már a megye sok pontján javuló tendencia figyelhető meg a munkanélküliségi adatok tekintetében. A megyében – olyan konzorciumi partnerek részvételével, mint a megyei kormányhivatal, a megyei önkormányzat, városi önkormányzatok és a Kereskedelmi és Iparkamara – már több foglalkoztatási paktum projekt is útjára indult. E projektek keretében a megyei vállalkozásokkal összhangban dolgozzuk ki, gazdasági ágazatokra lebontva a közös stratégiát annak érdekében, hogy enyhüljenek a munka-erőpiaci feszültségek. A paktumok célja, hogy segítsék a munkanélküliek elhelyezkedését, a közfoglalkoztatottak átvezetését a valódi munkaerőpiacra, a vállalkozásokat pedig egy sokrétű támogatási rendszerrel ösztönözzék új munkahelyek létrehozására, vállalkozásaik bővítésére, fejlesztésére.