A megye szívében fekvő Pacsa Közép-Zala egyetlen városa

Pacsa


A dimbes-dombos táj, az érintetlen erdők, az idilli környezetben fekvő pacsai tó kiváló kikapcsolódási, kirándulási lehetőségeket kínálnak az ide látogatók számára. Közlekedési szempontból igen kedvező a település fekvése, közúton hamar elérhető. Kelemen Tamás polgármesterrel beszélgettünk. 

‒ Hogyan jellemezhető a zalai kisváros infrastruktúrája?

‒ 2009 óta Közép-Zala egyetlen városa vagyunk. A városi rangot nem a területi nagyságunk és a lakosságszámunk alapján, hanem az infrastrukturális ellátottságunk színvonala okán érdemeltük ki, ugyanis Pacsán teljes az infrastruktúra kiépítettsége, s emellett kistérségi központ vagyunk. Van bankfiókunk, és több pénzintézet is üzemeltet bankautomatát a településünkön. Teljes körű az egészségügyi ellátás. 2015-ben bölcsődét alapítottunk önerőből, pályázati források nélkül, segítve ezzel a szülők visszatérését a munkába. Korszerű az óvodánk és az általános iskolánk, utóbbi tornacsarnokkal is rendelkezik. Jók a bevásárlási lehetőségek, működik Pacsán postahivatal és benzinkút. Mindaz, ami a vidéki élethez kell, az megtalálható nálunk. A lakosok száma 1700 és 1800 fő között mozog. Kedvező a település fekvése, a megye nagyvárosaitól, illetve a Balatontól, valamint Hévíztől és Zalakarostól mindössze 20-30 km távolságra vagyunk. Az önkormányzat legfontosabb feladata a település működtetése, a városi rang több munkát, több feladatot jelent. 

‒ Az itt élők milyen munkalehetőségeket találnak?

‒ Pacsa gazdasága jól prosperál, komoly fejlesztéseket tudtunk végrehajtani az elmúlt öt-hat évben. Közel kétszáz embernek ad munkahelyet a baromfifeldolgozó üzem, ötvennek a bútorüzem, és további ipari üzemek is működnek Pacsán, egyenként 20-30 munkavállalót foglalkoztatva. További munkahelyeket jelentenek a közintézményeink is. Az itt élők tehát találnak munkalehetőségeket. 2020-ban a pandémia miatt nem történtek Pacsán üzembezárások, csupán néhány vállalkozó panaszkodott arra, hogy termékeik nehezebben értékesíthetőek a piacon. Igyekszünk többletszolgáltatásokat nyújtani az itt élőknek, helyi újságot alapítottunk, plusz egészségügyi szolgáltatást finanszírozunk.

‒ A közelmúltban, illetve az idei esztendőben melyek voltak és melyek lesznek a legfontosabb településfejlesztési beruházások?

‒ Az út- és járdafelújítások folyamatosak a településünkön. Ezek mellett kiemelt beruházásunk volt a pacsai vízmű felújítása pályázati forrásokból. A vízmű további három településnek ad tiszta és egészséges ivóvizet. Új kutat fúrtunk, és megújult a víztisztító technológia is. 2018-ban pályáztunk az ipari parkunk fejlesztésére. A TOP-program keretében bővítettük a park infrastrukturális szolgáltatásait, új járdaszakaszok épültek, napelemes kandeláberrendszer épült az ipari park teljes területén. Több hektár szabad területtel rendelkezünk, s az új gyorsforgalmi út lehetőségeket ad a nálunk érdeklődő letelepedőknek. Elsősorban olyan vállalkozásokat tudunk fogadni, melyek munkaerőigényeit helyben ki tudjuk elégíteni. A Pacsát átszelő 75-ös út felújítása nevesítve szerepel az idei kormányprogramban, 2022 közepéig elkészülhet a felújítás. A geodéziai felmérés már elkezdődött. Saját erőből újítottuk fel a művelődési házunkat, amelynek multifunkcionális nagyterme sokfajta program szervezésére nyújt lehetőséget. 

‒ A festői természeti környezet mellett mi minden várja a Pacsára érkező vendégeket?

‒ A turizmusban nem igazán vagyunk érdekeltek, hiszen a már említett közeli nagyvárosok, fürdőhelyek és a Balaton kínálataival nem vehetjük fel a versenyt. A valóban festői természeti környezet azonban vonzza a kirándulókat. A mintegy 15 hektáros horgásztavunk partján nyaranta strandot üzemeltetünk. A februári hagyományos farsangi rendezvényünket nem tudtuk megtartani, s a márciusi, bállal egybekötött borverseny szintén elmarad. A pacsai programok közül kiemelem a szőlőhegyi, 1763-ban épült, műemlék jellegű kápolnánk mellett minden tavasszal megrendezett Márk-napi búcsút és szentmisét, kint a szabadban. Nyáron igen népszerű a tóparti főzőverseny, modellhajó-bemutatóval, amely egész napos rendezvény. Szeptember elején tartjuk a városnapot, ősszel pedig a szüreti felvonulást. 

Sportos település vagyunk. Talán kevesen tudják, hogy hazánk első futballakadémiája Pacsán nyílt meg az 1970-es években, a ZTE utánpótlás-nevelése itt zajlott négy évtizeden át. Van focipályánk és műfüves pályánk is, a helyi bajnokságokban jól szerepel a férfi labdarúgó- és a női kézilabdacsapatunk. A Mikulás-futást december elején tartjuk, legutóbb 450-en neveztek. Mindenki Mikulás-jelmezben fut egy hat kilométeres hegyi pályán. Színes a város civil élete, működik dal- és tánckörünk, van önkéntes tűzoltóságunk, polgárőrségünk, horgászegyesületünk. 

Kedvezményesen tudunk telket biztosítani az idetelepülőknek, a telkek 75 százaléka már elkelt, 100 forintot kérünk négyzetméterenként, ami jelképes összeg. Szeretnénk csatlakozni az országos kerékpárút-hálózathoz, jelenleg öt kilométerre van Pacsától a kerékpárút. További tervünk egy tanuszoda építése, most készítjük elő a pályázatot.