A megye is elérhető már gyorsforgalmi úton

Vas megye - gyorsforgalmi

A Hegyfalu és Csorna közötti szakasz megépítésével, nettó 65,9 milliárd forintos beruházással az elmúlt év ősze óta immár a vasi megyeszékhely is elérhető gyorsforgalmi úton. Szombathelyről az M1-es autópálya használatával két óra alatt el lehet érni Budapestet. 

Az M86-os főút Szombathely és Hegyfalu, valamint Győr és Csorna közötti szakasza már korábban elkészült. Az útvonal tavaly ősszel átadott, befejező szakasza Hegyfalu és Csorna között új nyomvonalon, 33,4 kilométer hosszan épült ki. A kétszer kétsávos gyorsforgalmi útszakasz az M86-84.-es számú főúti csomóponttól indul Hegyfalunál, és az M85-M86-os főút Csornát elkerülő szakaszának déli csomópontjához kapcsolódik Pásztori mellett.

Átadásával Szombathely is része lett a hazai gyorsforgalmi úthálózatnak. A fejlesztésnek köszönhetően 91,7 kilométeren kétszer két sávon épült ki gyorsforgalmi út Győr és Szombathely között. A teljes beruházás összköltsége meghaladta a 158 milliárd forintot, ebből a befejező szakasz költsége nettó 65,9 milliárd volt.

Az új gyorsforgalmi út tehermentesíti a régi 86-os főút mentén fekvő településeket az átmenő forgalomtól, és a vasi megyeszékhelyről az M1-es autópálya használatával két óra alatt elérhetővé teszi Budapestet. Az átadott útszakasz okozta zajcsökkenés Vasegerszeg, Vámoscsalád és Répcelak 3400 lakójának a legszembetűnőbb. 2017-től az M85-ös Csorna-kelet csomópontja, az M85-M86-os elválási csomópontja és a teljes M86-os út fizetőssé vált, ezért a megyei matricák rendszerébe bevezették a Vas megyei e-matricát.