A látogatók szeme láttára született fehér oroszlán a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza

Fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban augusztus 26-án. A park legifjabb lakója a látogatók előtt jött a világra. A fehér oroszlán igen ritka, legfeljebb ötszáz egyed él a világon.

A Nyíregyházi Állatparkban 100 napnyi vemhesség után világra jött apróságot mindkét szülő nagy gondoskodással neveli. A bundája színezete szüleihez hasonlóan világos bézsszínű, s előreláthatóan a macskafélékhez hasonlóan körülbelül kéthetes korában fog kinyílni a szeme. Az ivarát még nem tudják.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehér oroszlán pár. A holland származású hím állat, Inkosi és társa, a cseh Binti eleinte normális színezetű fajtársaikkal éltek közös csapatban, majd idén külön kifutóba kerültek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fehér utódjuk szülessen, ugyanis csak abban az esetben lesz világos bézs bundájú a kölyök, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel.

A „fehér” színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj egyik populációjához tartoznak, s csupán Dél-Afrikában, a Timbavati Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek jellemzik.

Az ezen színváltozatú krugeri oroszlán egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, „a hely, ahol a csillagoroszlánok leszálltak közénk”.

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati című könyvének megjelenése után. A világ ekkor szerzett tudomást a létezésükről, és ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban az állatkertekben és a rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat, s közülük két ivarérett állat s most immár utóduk is a Nyíregyházi Állatparkban látható.

fotó: Nyíregyházi Állatpark